Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning

Att föda barn är en stor prestation, både fysiskt och psykiskt. Samtidigt är ögonblicket då ditt barn kommer till världen fantastiskt och livsförändrande. Knodds gratis och digitala profylaxkurs ger dig kunskap och praktiska övningar som stärker dig inför förlossningens utmaningar. 

Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage

Gå direkt till: Vad är en profylaxkurs? Ska partners också gå kursen? När ska man gå en profylaxkurs? Knodds profylaxkurs

Forskning har visat att kvinnor som föder naturligt i samverkan med kroppens eget förlopp har kortare förlossningar och är nöjdare med sin upplevelse.
quote

Det är mycket man ska tänka på inför en förlossning - Är BB-väskan packad? Är förlossningsbrevet skrivet? - men det mesta bleknar inför tanken: Är jag redo att hjälpa mitt barn till världen? I grunden är förlossningen en helt naturlig process som kroppen klarar av rent instinktivt, men kroppen har också utvecklat system som gör att den endast föder när läget känns tryggt och säkert. Profylaxträning går ut på att använda detta system för lugn och smärtlindring så att förlossningen kan ske smidigt på egen hand. 

Vad är en profylaxkurs? En profylaxkurs förbereder blivande föräldrar inför förlossningen genom kunskap och övningar så att förlossningen kan bli så trygg och positiv som möjligt. Bland annat kan den: förbereda dig mentalt ge dig kunskap om hur kroppen fungerar under förlossningen  ge dig en känsla av kontroll i en annars stundtals tumultartad händelse Forskning har visat att kvinnor som föder naturligt i samverkan med kroppens eget förlopp har kortare förlossningar och är nöjdare med sin upplevelse. I en väl utarbetad profylaxkurs får du tillgång till andnings- och avslappningsövningar som hjälper kroppen att hitta lugnet mitt i det omtumlande. Den stärker med kunskap om hur kroppen reagerar och fungerar så att du själv kan hjälpa kroppens naturliga respons på ett medvetet plan. På så sätt arbetar ni tillsammans för att så smidigt som möjligt föra ditt barn till världen. En profylaxkurs kan ske online eller på plats.

Ska partners också gå kursen? Du som är medförälder, partner eller stödperson är helt ovärderlig i förlossningsrummet. Det finns studier som visat att kvinnor som föder med stöd har smidigare förlossningar och upplever dem som mer positiva. Därför kan även du ha stor nytta av att gå en profylaxkurs för att förbereda dig. En stor del av stödet handlar om samstämmighet och kommunikation mellan den födande och stödpersonen. Genom en profylaxkurs får man möjlighet att lära sig vad den födande föredrar för sorts stöd, att hitta samspelet och att träna på olika övningar som man sedan kan plocka fram när det blir dags. På så vis blir du den som kan tänka klart och kommunicera åt den födande och samtidigt vara hennes bästa hejarklack hela vägen tills ni har bebisen i famnen. 

När ska man gå en profylaxkurs? Eftersom en stor del av profylax handlar om förberedelse och att träna på övningar så att allt finns nära till hands när det gäller är det bra att gå en profylaxkurs under graviditeten. En kurs kan gås när som helst men blir särskilt relevant under tredje trimestern när man som blivande förälder börjar förbereda sig mentalt för förlossningen. 

Gravid

Knodds profylaxkurs

I den här kursen leder Anna blivande föräldrar och stödpersoner genom förlossningsupplevelsen och hur man själv kan bidra till en mer positiv upplevelse. Som en del i Knodds arbete att ge trygghet åt småbarnsföräldrar i relation till deras barns hälsa har våra barnspecialister utvecklat flera kostnadsfria föräldrakurser online. Nu utökar vi utbudet med en genomgripande profylaxkurs.  Med korta videofilmer, hjälpsamma illustrationer och kursmaterial i text täcker kursen kunskap och övningar så att du får de verktyg som kan hjälpa dig till en smidig förlossning. Kursen innehåller bland annat information om:  hur en naturlig födsel går till och hur värkar fungerar hur andning påverkar din upplevelse av smärta varför hormonet oxytocin är din bästa vän under förlossningen  olika former av smärtlindring och hur de kan användas i olika skeden För dig som är partner eller stödperson till den gravida finns också råd om din viktiga roll. Ni kommer båda få träna på andningsövningar, avslappningsövningar och fysiska rörelser som kan hjälpa förlossningen framåt på ett lugnt och tryggt sätt. Dessutom får ni lära er hur ni kan kommunicera så att stödpersonen kan erbjuda den gravida bästa möjliga stöd och uppmuntran.

Anna Bylin

Anna Bylin,

Barnmorska och barnsjuksköterska

Kursen leds av Knodds barnspecialist Anna, som är både sjuksköterska och barnmorska och har lång erfarenhet av att följa blivande och nyblivna föräldrar in i föräldraskapet. I den här kursen leder hon blivande föräldrar och stödpersoner genom förlossningsupplevelsen och hur man själv kan bidra till en mer positiv upplevelse. Det är lätt att följa delar av kursen när det passar och sedan gå tillbaka till dem för att friska upp minnet eller upprepa specifika övningar. Självtest i slutet på varje kapitel stämmer av att kunskapen sitter.

Profylaxkursen är:  Helt online Kostnadsfri Fri från reklam Enkel att nå i appen Skapad av en barnmorska Tillgänglig när det passar dig

Är du redo för förlossningen?

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

7 september 2023

Läs mer

kvinna som håller i telefon som visar Knodd-appen
Barnmorskans råd - bästa gravidapparna
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
Gravid kvinna i säng
Nyhet - Knodd är med dig ända från plusset på stickan
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen