Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Din bebis utveckling: 7-8 månader

Vad händer i bebisens utveckling vid 7 månader och 8 månader? Här är allt du behöver veta om den här perioden – inklusive BVC-besök och roliga aktiviteter och lekar som stöttar ditt barns utveckling.  

8 månader gammal bebis

Artikelinnehåll Din bebis utveckling: 7 månader Din bebis utveckling: 8 månader Hur kan man stötta barns utveckling vid 7 och 8 månaders ålder? BVC-besök när bebisen är 8 månader

Barnet stärker banden Tänk så fort utvecklingen går det här första året. Varje dag lär sig barnet nya färdigheter eller stärker sådant som var nytt för en vecka sedan. Världen blir allt större och intrycken mer nyanserade. Runt den här åldern är det vanligt att barn blir lite mer inåtvända och gärna håller sig till sina närmaste. Det kan till och med bli ordentligt med gråt bara av att en annars omtyckt morfar eller faster vill hålla i barnet, för att inte tala om någon helt okänd. Dels handlar det om att barnet behöver tid på sig att vänja sig vid nya personer, dels handlar det om att stärka banden just till dig och andra vuxna som står barnet närmast.  Att stärka banden till sina närmaste vuxna är en del i anknytningen, processen att lära sig var man vänder sig när världen blir (eller verkar) lite farlig. Fortsätt vara trygg, visa att du gillar personer som står er nära och låt barnet ta det hela i sin egen takt så kommer det snart att gå över. 

Din bebis utveckling: 7 månader Utöver främlingsrädslan kan bebisar överlag vara lite oroligare runt 7 månader. Det är också en del i att barnet får nya insikter i hur omvärlden fungerar och att det är mycket som ska bearbetas. Du kan märka att sömnen blir oroligare. Då är det bra att fortsätta hålla på samma rutiner som vanligt. Om ni inte redan har en nalle eller snuttefilt kan det vara läge att introducera något sådant tröstande objekt. I den här åldern är det också vanligt att barn: Reagerar när någon säger deras namn Använder rösten olika för att uttrycka olika känslor, även om det inte handlar om några specifika ord Börjar tycka att det är intressant med andra barn Känner igen rutiner och kan exempelvis ”hjälpa till” vid påklädning Gillar att plocka upp och förflytta klossar eller andra föremål

🌱 Följ ditt barns utveckling Kom ihåg att all utveckling hos barn är individuell. Hos Knodd kan du följa ditt barns utveckling, notera olika utvecklingssteg och se ungefär när det är dags för nya färdigheter.

Din bebis utveckling: 8 månader I takt med att koordination och styrka blir allt stabilare runt 8 månader blir bebisen också allt mer intresserad av problemlösning och processer. Kanske gillar ditt barn att lägga föremål i en låda eller att öppna och stänga en lucka, om och om igen. Vid 8 månader är det också vanligt att barn: Försöker härma språket som talas runt omkring dem Ropar i stället för att skrika för att få din uppmärksamhet Sitter en stund utan stöd Föredrar att ligga på mage och ofta undviker att ligga på rygg För en del barn är det den här åldern då de börjar krypa. Ibland kan barn föredra att trycka sig bakåt när de försöker förflytta sig. Då kan de också ”råka” trycka sig upp på alla fyra och gunga där en stund, för att sedan inse att man kan förflytta sig genom att krypa. En del barn skippar helt krypet och kanske hasar eller ålar sig fram tills de är redo att börja gå. Det finns många olika sätt att röra på sig, så du behöver inte vara orolig om ditt barn inte kryper.

🌱 Börjar det bli full fart där hemma? Glöm inte att barnsäkra innan barnet kryper eller förflyttar sig så kan du vara lugn när det börjar gå fort. Läs mer om hur du barnsäkrar hemmet här. 

bebis som kryper

Hur kan man stötta barns utveckling vid 7 och 8 månaders ålder? Ge barnet tillgång till färgglada klossar och gärna något att lägga dem i. Låt barnet sitta med leksaker som låter när man skakar dem, är färgglada, eller går att stoppa i munnen. Allt för upptäckarglädjen.  Fortsätt prata med barnet på ditt språk, sjunga visor, upprepa ord och information, såsom ”Titta, där är hunden”, ”Nu lägger vi den röda klossen i lådan”, eller ”Hur låter kossan/bilen/pappa?” och göra eventuella ljud som hör till. Leka tittut-lekar, antingen där du och barnet är gömda för varandra eller där du gömmer ett föremål under en filt eller bakom ryggen. 

BVC-besök när bebisen är 8 månader I många regioner sker BVC-besöket i månad 8 hemma hos er. Då kommer en BVC-sjuksköterska till er.  Sjuksköterskan kommer: Observera om ditt barn sitter stadigt och eventuellt kryper eller ålar.  Ge rekommendationer på bra mat att ge och annat att tänka på om ditt barn har börjat prova på mat Mäta och väga barnet  Som vanligt får du tillfälle att prata om hur du och barnet mår. Ni kommer även kunna prata om hur vuxnas levnadsvanor spelar in i barnets utveckling. Eftersom barn i den här åldern börjar röra på sig allt mer kommer sjuksköterskan också informera om sånt ni kan tänka på för att barnsäkra hemma.  Nu blir det glesare mellan BVC-besöken, ungefär varannan månad fram tills dess att barnet fyller ett år. Du kan läsa mer om de olika BVC-besöken under barnets första år i livet i vår stora guide till BVC.

Visste du att du kan samla ditt barns tillväxtdata och vaccinationer i vår app? (På så sätt slipper du tänka på BVC-häftet)

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

3 oktober 2023

Läs mer

Bebis 9 månader liggandes på rygg i säng
Din bebis utveckling: 9-10 månader
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen