Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Din bebis utveckling: 9-10 månader

Bebisens utveckling vid 9-10 månader går snabbt framåt. Nu ska det utforskas och upptäckas, särskilt om man kan krypa fram själv. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket i månad 10 och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling. 

Bebis 9 månader liggandes på rygg i säng

Artikelinnehåll Din bebis utveckling: 9 månader Din bebis utveckling: 10 månader Hur kan man stötta barns utveckling vid 9 - 10 månaders ålder? BVC-besök när bebisen är 10 månader

Din bebis utveckling: 9 månader När din bebis är 9 månader börjar det ständiga upprepandet (både från ditt och bebisens håll) verkligen att ge resultat. Bebisen känner igen sånger som ni brukar sjunga och kommer ihåg vad som ingår i era olika rutiner. Troligtvis har ditt barn nu fått några av de första mjölktänderna nere och uppe i munnen. Det kan vara jobbigt när de spricker igenom tandköttet men det ger också upphov till nya upptäckter och att man får prova på en rolig liten tandborste som kittlar skönt i munnen.  Annat som är vanligt runt 9 månaders ålder: Barnet börjar plocka upp saker med det så kallade ”pincettgreppet” i stället för att använda hela näven. Uppmärksamhet och uthållighet känns stabilare, så ni kan hålla på med olika aktiviteter lite längre utan att det blir kollaps på stan, även om rutiner fortfarande ger trygghet och är viktiga för en smidig vardag. Motoriken är mer koordinerad och barnet vet hur man sträcker sig efter en intressant leksak (eller ett hundöra, eller en fjärrkontroll) och prickar rätt. Om barnet har fullt upp att upptäcka omvärlden kan det bli helt ointressant att någon bär omkring på en – fröet till självständighet har såtts.

Din bebis utveckling: 10 månader Vid 10 månader är kroppen mer stabil och bebisen kan sitta stadigt utan stöd. Det gör att händerna kan användas till annat, som att plocka upp föremål och banka med leksaker.  Stabiliteten gör också att barnet kan börja försöka dra sig upp till stående, till exempel med hjälp av ett lågt bord eller en vuxens byxben. Då är det extra viktigt att tänka på att barnsäkra hemma och se till att alla möbler står stadigt.  Kanske börjar främlingsoron från tidigare månader lägga sig lite, så att bebisen återigen blir nyfiken på andra och inte lika orolig att vårdnadshavarna ska försvinna. Det kan leda till en rolig och social tid, både med vuxna och andra barn. En utmärkt tid för öppna förskolan, med andra ord.   Annat som är vanligt att bebisar kan vid 10 månader:  Stapla några klossar Småprata med sig själv eller dig och utgå från att du förstår  Ha en tydlig vilja och preferenser om exempelvis vilken mat som är god Säga de första orden, oftast något användbart som ni upprepat många gånger, såsom ”titta” eller ”lampa”

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Hur kan man stötta barns utveckling vid 9-10 månader? Precis som vid tidigare månader gäller det att upprepa allt spännande ni gör för att inlärningen ska sätta sig. Upprepa ord och uppmaningar, gärna samtidigt som du pekar på eller gör det du säger. Låt barnets nyfikenhet få styra och försök parera en begynnande egen vilja med lite extra tålamod och förståelse när era viljor går emot varandra. Barnet fortsätter lägga nya insikter till minnesbanken och är lättare med på noterna. 6 tips på aktiviteter

  • 1Sjung gärna sånger med några enkla rörelser, såsom ”Imse, vimse spindel” eller ”En liten båt”
  • 2Låt barnet leka med stora, stabila klossar som är lätta att stapla och riva ned
  • 3Enkla pekböcker med ett föremål eller djur per sida är ett kanonsätt att träna på nya ord och hur olika saker låter. Låt barnet peka samtidigt som du pekar och säger ordet eller ljudet. Uppmuntra barnet att själv upprepa om det är läge. (”Där är en hund. Vad säger hunden? Voff!”)
  • 4Börja öva på turtagning genom att gömma dig bakom en filt eller en vägg och leta tittut, för att sedan låta barnet göra det samma, genom att rulla en boll mellan varandra, eller genom att bygga torn med varsin kloss åt gången. 
  • 5Om ditt barn har bemästrat krypandet kan du utmana förmågan genom en hinderbana på golvet, gärna under bord och mellan stolar.
  • 6Passa på att själv få lite gjort genom att sätta barnet i sin barnstol med småskuren frukt eller majskorn som är pilliga att plocka upp med det begynnande pincettgreppet.
Mamma och bebis på golv

BVC-besök när din bebis är 10 månader Vid det här laget besöker ni BVC ungefär varannan månad, så i månad 10 är det dags igen. Som vanligt kommer sjuksköterskan:  Mäta och väga ditt barn Prata om hur ni har det hemma och hur ni mår Ge tips och råd om sådant som kanske händer snart, såsom inskolning på förskolan eller potträning samt barnsäkerhet Sjuksköterskan på BVC kommer även se hur barnet ligger till i utvecklingen genom att prata och leka med barnet tillsammans med dig. Det kan bland annat handla om hur barnet kommunicerar och rör sig. Om du har några funderingar om hur det går med ditt barns utveckling är det här ett fint tillfälle att ta upp det med din BVC-sjuksköterska. 

Författare:

Cajsa LadinRedaktör

Senast uppdaterad

13 september 2023

Läs mer

Bebis 11 månader
Din bebis utveckling: 11-12 månader
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen