Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Din bebis utveckling: 11-12 månader

Bebisens utveckling når milstolpe efter milstolpe vid 11-12 månader. Kanske dyker det upp några första ord eller så närmar sig de första stapplande stegen. Här har vi samlat allt om perioden, inklusive BVC-besöket vid 12 månader och roliga lekar som stöttar ditt barns utveckling in i sitt andra år i livet. 

Bebis 11 månader

Artikelinnehåll Din bebis utveckling: 11 månader Din bebis utveckling: 12 månader/1 år Hur kan man stötta barns utveckling vid 11-12 månaders ålder? BVC-besök när bebisen är 12 månader Vaccinationer

Din bebis utveckling: 11 månader Vid 11 månader börjar ditt barn koppla ihop allt mer av den kunskap som lärts in under de senaste månaderna. Barnet undersöker för fullt hur saker förhåller sig till varandra eller till barnet självt. Saker som göms hittas igen med förtjusning och allt ska byggas upp eller tas isär. Roligt i leklådan, men kanske mindre roligt när du inser att hela garderoben har rivits ut. Det här är en del av att ha en allt mer rörlig 11-månaders bebis där hemma. Barnets psykosociala utveckling rusar också framåt. Nu har barnet fullt upp med att läsa dina reaktioner för att lära sig förstå sina egna. Du kan märka att barnet pausar och tittar på dig efter ett fall eller en överraskande kindpuss från hunden. Detta för att läsa av om det var något positivt, skrämmande, roligt, eller smärtsamt som hände.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Här står du för både tolkning och tröst, så reagera gärna med tydlig ansiktsmimik och kroppsspråk för att lugna, varna, eller bara ha roligt med barnet. Sådant man kan känna med händerna är kul och spännande, allt från att kladda med frukostfilen och fingerfärger till att leka med vatten och lera.  Barn börjar förstå att bilder i böcker och tidningar representerar något i verkligheten.  Barn kan ofta vinka, göra high-five och klappa händerna när man säger till. De har också ofta koll på att vinka hej då när någon går.  Det är också vanligt att barn kan följa andra enklare uppmaningar, såsom att hämta något eller att lägga något på en viss plats. 

🌱 Kom ihåg! Sånt som kan kännas självklart för dig eller rent av tröttsamt för att ni gjort det hundra gånger är fortfarande nytt för ditt barn. Häng med i upptäckarglädjen och låt barnet få utforska sig själv och sin omvärld med förundran. 

Din bebis utveckling: 12 månader Tänk att det har gått ett helt år sedan din bebis föddes. Vid 12 månader är det inte längre en liten bebis som sitter i ditt knä och för en del föräldrar kan det kännas riktigt konfliktfyllt att se sin bebis bli ett litet barn. Samtidigt kan ettårsåldern vara en otroligt rolig tid för er båda. Ettåringar är fulla av egen vilja och kan-själv-attityd och blir ofta mycket stolta när de klarar av något nytt. Samtidigt finns inte den självmedvetenhet som kommer senare, utan när något inte går som man hade tänkt börjar barnet bara om och försöker igen. Vid 12 månader/1 år är det också vanligt att barn:  Vet vad de vill och inte vill Gärna vill klara saker själva, även om det tar tid eller inte blir perfekt Förflyttar sig självständigt på många olika sätt, från rygg till mage, från fyrfota till stående och tillbaka, även om det ibland behövs stöd Går i sidled med hjälp av möbler eller vuxna, ett förstadie till att gå själv. En del barn går själva vid 12 månaders ålder, för andra dröjer det ytterligare några månader  Använder pincettgreppet för att plocka upp små föremål och använder pekfingret för att peka på allt spännande som rör sig För de flesta barnen är det också runt ettårsåldern som de första orden kommer, även om det är individuellt och spridningen är stor. Ettåringar vet också mycket mer om vad de vill eller vad de menar än de kan uttrycka. Detta kan leda till en del frustrationer, men kan också vara en möjlighet för barnet att känna sig sedd och respekterad när du tålmodigt försöker följa med i uttagningarna och gissa vad barnet menar. Att barnet kan kommunicera önskemål och känslor blir ett stort utvecklingssteg för barnet framöver och en helt ny dimension i er relation. Här kan du läsa mer om barnets utveckling det första året.

bebis på rygg

Hur kan man stötta barns utveckling vid 11-12 månader?

  • 1Fråga om kroppsdelar eller familjemedlemmar. Säg ”Var är hunden?” eller ”Var är näsan?” Låt barnet peka och upprepa vad det är ni pekar på. ”Ja, där är hunden!” eller ”Oj det var munnen, där är näsan!”
  • 2Fingerfärg till tusen: Allt som är kladdigt eller känns annorlunda är spännande, så då är fingerfärg utmärkt. Ta av barnet sina tröjor och tejpa fast papper över hela bordet så går det bra att kladda hur mycket som helst. Det finns också färger man kan använda i badet för absolut minst arbete för dig att städa upp. 
  • 3Sätt ord på allt ni tittar på och pratar om och repetera flera gånger. Om barnet börjar säga sina första ord, upprepa dem också i sina rätta sammanhang. Det kan vara svårt att förstå sitt barn i början, så testa flera olika ord. Ditt barn kommer att skina upp när du prickar rätt. 
  • 4Det är roligt att förflytta saker och hälla mellan olika burkar och lådor. Ge barnet lådor och hinkar i olika storlekar och ett utrymme där det är okej att hälla vatten, klossar, eller sand. 
  • 5Läs bilderböcker med tydliga bilder, gärna med ett föremål per sida. Träna på ordet och se om ni kan hitta föremålet där hemma, för att hjälpa barnet göra kopplingen.

Fler utvecklande lekar för barn runt 11-12 månader hittar du i vår stora lista över utvecklande och roliga lekar för barn 0-3 år. 

BVC-besök när din bebis är 12 månader Efter ett år på BVC är ni vid det här laget rutinerade besökare. Som vanligt kommer sjuksköterskan vid besöket vid 12 månader att:  Mäta och väga ditt barn Prata om hur ni har det hemma och hur ni mår Ge tips och råd om sådant som kanske händer snart, såsom inskolning på förskolan, potträning och barnsäkerhet nu när barnet är mer rörligt. BVC-läkaren kommer också göra en fysisk undersökning och följa upp barnets utveckling. Efter barnets första år blir det ännu längre mellan BVC-besöken, så om allt går som det ska blir nästa besök inte förrän vid 18 månader.

Vaccinationer Vid BVC-besöket i månad 12 är det återigen dags för vaccination. Den här gången blir det två sprutor i låret som skyddar mot:  Difteri, Stelkramp, Kikhosta, Polio, Haemophilus influenzae typ b  (Hib), Hepatit-B, så kallad sexvalent kombinationsvaccin (tredje dosen)  Pneumokocker (tredje och sista dosen) Ta gärna med lite leksaker eller en favoritbok som kan distrahera ditt barn medan sprutorna ges. Här kan du läsa mer om ditt barns vaccinationer med råd som gör tillfället så smärtfritt som möjligt. 

💉 Spara vaccination och tillväxt I Knodd-appen kan du smidigt och enkelt hålla koll på vilka vaccinationer ditt barn har fått och när det är dags för nästa.

Författare:

Cajsa LandinRedatkör

Senast uppdaterad

12 september 2023

Läs mer

Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
föräldrar som leker med sin bebis på golvet
Anknytning när du inte är föräldraledig: barnpsykologens råd
bebis på babysim
6 givande aktiviteter för dig och ditt barn under föräldraledigheten
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen