Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Laga mat med barn - byggstenarna för ett gott liv

Att laga mat med barn kan göra matstunden roligare, hjälpa ditt barn att äta bra mat, och lära ditt barn viktiga kunskaper. Dessutom kan det bli riktigt gott. Vill ditt barn laga mat? Så här börjar ni. 

vuxna och barn som bakar

Artikelinnehåll Varför laga mat med barn? Kom igång 3 tips för lyckad matlagning

Varför laga mat med barn? Att laga mat som vuxen kan kännas som ett oändligt uppdrag. Hur många gånger har man inte kokat pastavatten i sitt liv? För barn däremot kan matlagning vara ett helt äventyr – ett äventyr där man dessutom får ett mumsigt kvitto på sina insatser. Att laga mat tillsammans med barn kan dessutom föra med sig en hel del fördelar: De får känna stoltheten i att skapa något som familjen har nytta av Det kan hjälpa barn som är svårflörtade med att äta De kan lära sig språkkunskaper och utöka ordförrådet Det är strålande motorikträning De kan börja träna på matematik av bara farten De lär sig var mat kommer ifrån För barn som matvägrar kan det vara till stor hjälp att få vara med och laga. På så sätt kan de få lite kontroll över vad ni äter och en chans att närma sig maten på ett mer neutralt sätt. Här kan du läsa fler råd om ditt barn matvägrar.

✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Kom igång Det är inte mycket som krävs för att ni ska kunna laga tillsammans. Välj recept som känns enkla nog för barnet att delta i att laga och för dig själv att få ihop maträtten. Se till att ni har lite extra tid och ork, eftersom det lär ta mer tid än om du själv skulle sno ihop en måltid. Låt barnet vara delaktig i att välja vad ni ska laga för mat – kanske kan barnet få bestämma vilka grönsaker som ska vara med, om det ska göras pannbiff eller köttbullar av köttfärsen, eller om ni ska pynta lasagnen med persilja eller basilika. Delaktigheten är a och o. Det kan också vara värt att investera i:  En kökspall så att barnet kommer upp i rätt höjd och ändå står säkert Barnsäkra knivar  Ett roligt förkläde som alltid får komma fram när ni leker kockar

Anpassa efter ålder Givetvis klarar barn i olika åldrar av olika uppgifter, men barn i alla åldrar klarar av något. En ettåring kan sitta med i sin barnstol och provsmaka, en tvååring kan röra i byttan eller hälla i ingredienser som en vuxen mätt upp. Äldre barn kan få börja träna på att skära bitar, mäta ingredienser och knäcka ägg. Känn efter vad ditt barn är intresserat av och var närvarande när det är nya uppgifter på gång. Låt barnet blanda eller röra ner ingredienserna i en egen skål så att det går att fixa om det blir något snedsteg längs vägen utan att hela grytan förstörs.

🌱 Lär er tillsammans. Det är helt okej om du själv inte är stjärnkock. Träna på enkla rätter och följ recepten tillsammans. Tänk vilken fin förebild ditt barn får för att lära sig något nytt.

Glöm inte säkerheten I köket finns mycket spännande. Här finns också heta spisar, vassa knivar och tunga redskap. Att laga mat tillsammans med ditt barn är ett utmärkt tillfälle för dig att lära ditt barn om hur man ska vara försiktig i köket och få träna på att använda redskapen på ett säkert sätt. Samtidigt är det viktigt att barnsäkra köket så att grundsäkerheten finns, särskilt om barnet vandrar runt på egen hand när du har ryggen vänd. Här kan du läsa barnspecialisternas viktiga råd om barnsäkerhet i köket. 

✨ Digital och kostnadsfri kurs i barnsäkerhet I Knodds kurs i barnsäkerhet får du lära dig allt om hur du barnsäkrar i hemmets alla hörn. Kursen är kostnadsfri och leds av vår barnspecialist Jenny.

3 tips för lyckad matlagning

  • 1Välj tillfällen då du har tid och ork att laga mat med barnen. Det kan bli lite extra stökigt och ta lite extra tid, så en stressig onsdagkväll efter jobbet, förskolan och en tur till mataffären kanske inte är det bästa tillfället.
  • 2Välj recept som är lätta för barnen att hjälpa till med. Det kan vara recept där barnen kan skölja och hacka grönsaker, dekorera pizzan, eller röra en kall sås. Om ni vill kan ni välja recept från en kokbok som är anpassad för yngre kockar.
  • 3Välj roligt över rent. Det blir rörigare när barn lagar mat och mer att städa upp efteråt än när man gör det själv. Det är en del i upplevelsen. Baka in lite tid så att ni kan städa upp tillsammans också – att diska med en massa lödder kan vara roligt det med.

🌱 Glöm inte att smaka av! Att få provsmaka det man har lagat är bland det bästa med att laga mat. Uppmuntra ditt barn att smaka längs vägen, så kan ni lära er hur olika saker smakar och få lite uppmuntran längs vägen innan det hela är klart.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 november 2023

Läs mer

Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
litet barn som blir matat
Matintroduktion för barn - tips på bra mat de första åren
barn som sitter vid bordet och äter
Hjälp! Mitt barn matvägrar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen