Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Tandsprickning: barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra

Visst gör det ont när knoppar brister – och tänder likaså. Tandsprickning kan bli ett besvärligt om än nödvändigt ont. Men med dessa knep i bakfickan och lite tålamod kan ni snart ta er igenom det. 

bebis som fått två tänder

Artikelinnehåll Tänder på ingång Symtom vid tandsprickning Barnspecialisternas 6 bästa råd för att lindra besvären

Tänder på ingång De första tänderna brukar komma när bebisen är runt 6-10 månader, men det finns stora individuella skillnader. Tänderna har en del att göra innan de når ytan. Därför kan du ofta märka av tecken på att tandsprickningen är på gång även innan någon tand syns. Dessa tecken inkluderar:  Ömt tandkött  Att barnet dreglar Tandkött som är svullet, rodnat eller till och med blåaktigt på enstaka ställen i munnen Irriterad hud runt munnen eller sprickor i mungiporna, till följd av ökad salivation. Barnet kan också verka gnälligt och irriterat. En del barn verkar dock knappt märka av att tänderna är på gång.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Symtom vid tandsprickning När tandsprickningen sedan är ett faktum kan det uppstå nya symtom. Du kan också märka att ditt barn eventuellt: Har svårare att sova Är gnälligare än vanligt Biter mer på leksaker, stoppar fingrarna i munnen, eller gnider sig med fingrarna i munnen Äter sämre än vanligt Får lösare avföring med ändrad färg och lukt Att barnet är gnälligt och har ont i munnen behöver dock inte betyda att det är tänderna som ligger bakom. Det kan handla om någon sorts infektion eller en förkylning. Här kan du läsa om fler orsaker till att barn har ont i munnen. 

Ökad salivproduktion vid tandsprickning Det är vanligt att barn dreglar mer när tänderna kommer. Det kan bli blött, så ladda med dregglisar så kan du byta ut dem ofta under dagen utan att behöva byta hela outfiten.

Lös mage vid tandsprickning Det är inte ovanligt att barn blir lösa i magen, med ändrad färg och lukt, i samband med tandsprickning. Detta beror på den ökade salivproduktionen som uppstår när tänderna kommer fram. Var noga med att ditt barn får i sig tillräckligt med vätska om barnet blir löst i magen. Bebisar och små barn är särskilt känsliga för vätskebrist. Här kan du läsa mer om vätskebrist och om hur du gör egen vätskeersättning.

Får barn feber av tandsprickning? Föräldrar talar ofta om feber som ett vanligt symtom vid tandsprickning. Forskningen har dock inte hittat ett sådant samband, utöver en eventuell ökning av kroppstemperaturen som ändå ligger under gränsen för feber. Vissa teorier menar att en feber som kommer först i vissa fall kan skynda på att tänderna kommer fram, till följd av en ökad metabolism i kroppen vid feber.  Om din bebis ändå har feber samtidigt som det är tänder på gång kan det naturligtvis bli dubbelt så besvärande. Är barnet mycket besvärat av febern eller har svårt att sova kan det vara läge att ge paracetamol som verkar febernedsättande och smärtstillande. 

🌡️ Feber kan ha många orsaker. Om ditt barn har hög feber eller febern sitter i flera dagar, sök vård för ditt barn så att du får hjälp med bedömning. 

Ibland kan föräldrar uppleva att deras barn får symtom som liknar förkylning i samband med tandsprickning. Det kan handla om att den ökade salivproduktionen gör att barnet hostar, eller till och med kräks, och är inte farligt. 

Få hjälp digitalt hos Knodd  Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Det är tufft för bebisen när tänderna växer ut – och det kan bli tufft även för dig som inte kan trösta helt. Sänk ribban, fokusera på att vila när ni kan om det blivit sömnlösa nätter, och ha tålamod. Det kommer gå över!
quote

Barnspecialisternas 7 bästa råd för att lindra besvären

  • 1En särskild bitring för barnet kan lindra klådan och hjälpa till att gnugga tandköttet. Lägg den i kylen en stund innan så blir det extra skönt för svullet tandkött. 
  • 2För en del barn som inte gillar bitring kan en blöt snutte eller trasa som fått ligga kallt kännas skönare i munnen. 
  • 3Smaknapp med något kallt och gott, såsom mosad frukt, kan också vara skönt att tugga på.
  • 4Gnugga barnets tandkött med en mjuk tandborste eller ditt eget finger.
  • 5Lugnande gel som stryks på tandköttet kan minska irritationen, finns receptfritt på apoteket. 
  • 6En fet salva kan lindra torr hud runt munnen och i mungiporna.
  • 7Paracetamol kan lindra särskilt svåra eller långdragna fall och hjälper även vid eventuell feber. 

När tänderna väl har kikat fram är det viktigt att börja borsta dem så snart som möjligt. Detta dels för att få in vanan på en gång, dels för att mjölktänder är mjuka och har lättare att få karies. Här kan du läsa mer om tänder och mjölktänder hos barn. 

Vanliga frågor om tandsprickning Hur ser det ut när en bebis får tänder? Tecken på att bebisen håller på att få tänder är att tandköttet är lokalt svullet, rodnat eller till och med blåaktigt. Till slut kan man också se eller känna den hårda tanden under tandköttet.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

23 februari 2024

Läs mer

flicka med feber
Smärtlindring för barn - din lathund från Knodd
Bebis som tuggar på en bitring
Tänder och mjölktänder hos barn
bebis ligger på mage
Din bebis utveckling: 5-6 månader
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen