När hunden får ett människosyskon 

Att få ett barn är en stor omställning för vilken nybliven förälder som helst och vardagen blir sig aldrig lik igen. För familjens hund kan det också bli som natt och dag. Hundexperterna på Lassie ger tillsammans med Knodds barnspecialister sina bästa råd om hur du som hundägare och förälder kan hitta tillbaka till familjefriden - och skapa en livslång vänskap mellan familjens mindre medlemmar. 

hund och bebis

Artikelinnehåll Klicka för att komma till respektive avsnitt Deprimerade hundar? Förberedelserna börjar innan BF Trygghet i rutiner Var tog all uppmärksamhet vägen? Låt det ta tid

Deprimerade hundar? Visst är det så att hundar kan bli deprimerade, även om det inte är det samma som när en människa lider av en klinisk depression. Hundar kan bli deprimerade när deras grundläggande behov inte blir tillgodosedda, vilket kan handla om allt från att bli utsatt för trauma till att vara med om en stor förändring i vardagen. Det behöver alltså inte nödvändigtvis vara något ”dåligt” som hänt som gör att hunden inte mår som vanligt, men det finns nästan alltid en förklaring till vad som ligger bakom. Att det kommer en ny familjemedlem är en vanlig orsak. Tecken på att din hund är deprimerad inkluderar:  förändrad aptit att hunden sover mer än vanligt minskat intresse för sådant som den tidigare tyckt om att hunden slickar eller tuggar på tassar eller andra kroppsdelar

Anledningar bakom Det kan också märkas att hunden drar sig undan mer, medan andra hundar blir mer kontaktsökande än vanligt. Du kan lära dig fler tecken på att hunden är stressad i den här artikeln hos Lassie.  Det positiva med att det nästan alltid finns en orsak bakom hundens nedstämdhet - i det här fallet ett nytt tillskott till familjen - är att det går att göra något åt det. Med några medvetna insatser från ditt håll kan hunden vänja sig vid den nya vardagen, trygg i vetskapen om att ni fortfarande håller ihop som familj och att det fortfarande är er älskade hund.

Förberedelserna börjar innan BF Till skillnad från när du ska förbereda ett barn på att bli storasyskon kan du inte i ord förklara för hunden i förväg vad som kommer att hända när det är ett barn på gång. Däremot finns det vissa knep du kan använda för att förbereda din hund på att vardagen kommer att innehålla något nytt. Genom att göra lite förarbete kan övergången bli smidigare när barnet väl är här.  När bebisen är född, ta hem en filt från BB som luktar bebis så att hunden hinner vänja sig vid doften innan bebisen kommer hem.  Om hunden inte kommer få vistas inne i bebisens rum (eller ditt rum), påbörja den omställningen i god tid.  Om du tänker promenera med hund och barnvagn samtidigt, börja gå träningspromenader med vagnen och vänj hunden vid en lite saktare takt.  Om din hund inte är van vid andra människor, läs de här råden från Lassie om att socialisera din hund. Troligtvis kommer du ha mindre tid att umgås med hunden, särskilt under dagen. Du kan börja trappa ner på hur mycket uppmärksamhet du ger hunden innan barnet kommer så blir förändringen mindre drastisk. Precis som för storasyskon gäller det att börja införa förändringarna i förväg. Ett barn som sätts i förskola eller flyttas till ett annat rum dagen efter att bebisen kommer hem från BB kommer utgå från att det är bebisens fel att man skuffats åt sidan. På samma sätt kan en hund som är van att sova i mattes säng känna sig avvisad om det är slut med det precis när det här konstiga byltet kommit in i huset. 

Skapa en säker och bekväm plats för din hund, där hunden kan dra sig tillbaka och känna sig trygg. Detta kan innebära en speciell hundhörna i hemmet där hunden kan sova och leka utan att bli störd av barnet. - Sophie Wilkinson, Lassie
quote

Trygghet i rutiner Det fina i kråksången är att hundar och spädbarn i grund och botten inte är så olika. De trivs nämligen båda med rutiner. Efter bara några månader kan ett litet spädbarn börja förstå exempelvis sambandet mellan nattningsrutinen och att det är dags för sömn. Rutiner gör att världen känns förutsägbar och trygg. I en tid av stor förändring kan rutiner därför hjälpa din hund känna sig trygg och lugn. Maten kommer fortfarande vid samma tid, det blir fortfarande morgonpromenader, och hundens mysiga dyna ligger kvar där den alltid har legat. Det kan vara lurigt under den första tiden när du själv lever i tumultet av att ha blivit förälder, att inte sova ordentligt på nätterna och att inte ännu ha lärt dig tyda ditt nyfödda barns signaler. Försök ändå så gott det går att behålla samma dagliga rutiner för din hund. Om ni är två kan en av er ta över ett större ansvar för att se till att hundens vardag ser ut som vanligt. Du kan också be om hjälp av familj eller andra närstående som hunden känner väl. Att hjälpa dig ta hand om hunden är att hjälpa hela din familj och det är folk ofta villiga att ställa upp på.

Var tog all uppmärksamhet vägen? Rutinerna är inte det enda som förändrats sedan lillan kom till världen. Precis som nyblivna storasyskon märker hunden snart att det blir mycket mindre uppmärksamhet och kli bakom öronen när bebisen behöver omhändertas. Det kan också göra att hundar blir deprimerade eller nedstämda. Det är lätt att känna att man inte räcker till som förälder och hundförälder, men försök att medvetet lägga in någon gosig stund med hunden varje dag. Lägg några minuter på att borsta hunden Mys i soffan med hunden tillsammans med bebisen Passa på att leka lite med hunden medan bebisen sover, eller att göra annat roligt som ni brukade göra tillsammans Även om du själv är stressad, försök att hålla dig lugn inför hunden och inför er mysstund. Hundar är fenomenala på att känna av stämningen och om du har varit stressad mycket på sistone kommer hunden också spegla det. Du själv kommer troligtvis också må bra och bli lugnad av en kramstund med din fyrbenta vän. 

Satsa på gos och kärlek i stället för tvättberget
quote

Låt det ta tid Även för dig som blivit förälder kan det här vara en tumultartad tid. Ingen sover när de ska, hormonerna kör berg-och-dalbana i kroppen, och man har plötsligt blivit ansvarig för ett helt nytt liv. Då är det inte konstigt att det tar ett tag att hitta sin nya rytm - och detsamma gäller för hunden. Ha tålamod med er själva, med vovven och med bebisen så gott det går. Om ni testar något nytt och det inte fungerar, släpp det ett tag och testa det kanske igen vid ett senare tillfälle. Satsa på gos och kärlek i stället för tvättberget. Tids nog hittar ni er egen rytm där både bebis och hund får plats i familjens stora famn. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 juni 2023
Barnsjuksköterska i mobilen