Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så blir hund och barn bästisar med din hjälp - experterna tipsar

Relationen mellan hund och barn kan vara fantastisk och de kan skapa ett starkt band tillsammans. Det är för många en dröm att kunna uppfostra sitt barn tillsammans med en hund. Samtidigt finns det medföljande risker. Därför är det viktigt att du som vuxen alltid har uppsikt när barnet och hunden umgås. Med några goda råd från hundexperterna på Lassie djurförsäkringar och barnspecialisterna på Knodd kan du minimera riskerna och samtidigt lägga grunden för ett tryggt samspel mellan dina allra käraste: din hund och ditt barn. 

Du som vuxen - nyckeln till en trygg relation De risker som finns med att ha hund och småbarn samtidigt handlar om att de ska skada varandra. Oftast sker det utan att man menat något illa. Ibland kan det vara hunden som känner sig tvingad att “säga ifrån”.  Ansvaret för att undvika sådana olyckor ligger alltid hos dig som vuxen – och häri ligger samtidigt möjligheter. Genom att du lär både hund och barn hur de ska bete sig mot varandra kan du istället lägga grunden för en trygg relation och en livslång kärlek. Det innebär att barnet måste lära sig hur hundar fungerar, medan du måste vänja hunden vid barnet på ett respektfullt sätt. Läs Lassies tips om att socialisera din hundvalp. 

Hundens kroppsspråk Hundar är alla unika och har olika stor kroppszon som de känner sig bekväma med att vi människor och barn kommer innanför. Denna kroppszon kan även vara olika för människor de känner, barn och främlingar. Om ett barn exempelvis kommer för nära, kramar om hunden eller rör sig konstigt, så att hunden blir obekväm, visar den ofta små signaler för att få ökat avstånd. Hundar är experter på att kommunicera med varandra på avstånd men ibland respekterar vi människor inte signalerna. Därför behöver vi lära oss signalerna för att tidigt kunna avbryta om vi märker att hunden är obekväm. Tecken på att en hund är obekväm Vänder bort blicken, hela huvudet, eller hela kroppen  Blir stressig, flamsar runt och gör sig liten (Läs mer om stress hos hund i denna artikel från Lassie) Flåsar Gäspar, slickar sig om munnen Stelnar till och drar åt sig mungiporna Försöker gömma sig Dessa mindre signaler ger oss en chans att förstå och ändra vårt beteende utan att det blir en större konflikt. Om ett barn (eller vuxen) inte lyssnar på de här tidigare signalerna måste hunden vara tydligare. Det är i sådana situationer som hundens beteende kan eskalera och kan leda till att hunden hugger efter eller biter ett barn. Mer aggressiva tecken på att hunden är obekväm Vänder bort blicken, huvudet och kroppen Stelnar till och drar åt sig mungiporna Morrar Visar tänderna Hugger i luften Biter Vissa hundraser och individer har inte så stor benägenhet att morra, hugga eller bita. De kan visa sig obekväma genom att exempelvis gå undan, flamsa runt och göra sig liten. Även de här hundarna förtjänar respekt och lyhördhet. Lär dig tolka din hunds kroppsspråk och lära barnet olika tecken för att förhindra att med tiden skada barnet och hundens relation. Du kan också läsa mer hos Lassie om barn och hundar. 

Vad ska man göra om hunden visar dessa signaler? Så fort du ser att din hund visar någon av dessa signaler som tyder på att hunden är obekväm, ta barnet bort från situationen och be barnet att vända ryggen till hunden. Fundera på hur situationen såg ut så du kan förhindra att hamna i samma situation igen. Då är du respektfull mot hunden, den slipper visa tydligare signaler och upplever att du har kontroll. Om du upplever att hunden uppvisar aggressiva beteenden i särskilda situationer kan det vara till fördel att arbeta med dessa specifika situationer. Du kan läsa mer om aggression hos hundar här. Lina Lundin, hundtränare på Lassie säger:

Kom ihåg att hundens signaler är ett sätt att kommunicera, trots att det ibland kan kännas läskigt att hunden exempelvis morrar mot barnet. Därför är det viktigt att höra hundens tidiga signaler för att lyckas undvika de mer tydliga och ibland läskiga signalerna. Det är du som är länken mellan ditt barn och din hund. Var den trygga personen som respekterar de båda för en lång och härlig relation.
quote

Uppmuntra ditt barn att lära sig hundens signaler På samma sätt som det finns risker om man inte behandlar sin hund väl så finns det fina möjligheter för ditt barn att lära sig förstå hur hunden uttrycker sig och hur man behandlar djur. I längden leder även detta till stärkt förmåga för empati, inte bara vad gäller djur utan även inför andra människor. Forskning har visat att barns sociala och emotionella kompetens stärks av att interagera med djur och ha husdjur, men som med så mycket annat som små barn ska lära sig behöver de din hjälp som vuxen att ta det steg för steg. På så sätt blir du en trygg och beskyddande länk både för barnet och hunden. Utgå från ditt barns ålder och anpassa ditt tillvägagångssätt därefter.  För mycket små barn: Försök att alltid sitta med när ditt barn ska klappa hunden Visa själv hur du sträcker ut en hand eller klappar snällt Du kan också hjälpa till att styra barnets hand till en snäll klappning Som med så mycket inlärning i den här åldern: ge ordentligt med positiv förstärkning och uppmuntran när barnet beter sig fint mot hunden Om barnet springer efter hunden, bankar på hunden, eller försöker närma sig hunden när den tydligt visar att den vill ha avstånd (enligt signalerna ovan) är det viktigt att du är där och tydligt avstyr, både för hunden och för barnets skull Om ni har hunden innan barnet kommer, eller om ditt barn fortfarande är en bebis när ni skaffar hund, låt hunden närma sig bebisen regelbundet och sniffa på den nya familjemedlemmen. Hundar är ofta fantastiskt varsamma med små barn och på så sätt bygger de en relation från allra första början.  För äldre barn: Barn i förskoleåldern som kan prata kan också börja resonera. Därför är första steget att berätta och förklara för barnet varför vi inte exempelvis jagar eller slår hunden och samtidigt vilka konsekvenser det kan ha om barnet inte är lyhört.  Berätta sedan för barnet de olika signalerna hunden ger och försök tyda hundens kroppsspråk tillsammans i olika situationer.  Nästa steg är att hjälpa barnet fundera kring varför man inte ska fortsätta klappa på eller jaga en hund som tydligt visar att den inte vill. Du kan ställa frågor som Varför tror du hunden morrar/vänder sig ifrån oss nu? och Hur skulle du känna dig om du ville vara ifred och jag kom och killade dig? På så sätt kan ni tillsammans börja tänka er in i hundens upplevelse och barnet kan förstå att kroppsspråket är hundens sätt att uttrycka sig. 

Om olyckan är framme Hur försiktig man än är kan det ändå hända att olyckan är framme. Om ditt barn har blivit biten av en hund så att det tränger igenom huden är det viktigt att omedelbart söka sjukvård, eftersom betten kan orsaka infektioner, inom loppet av bara några timmar. Detta gäller även vid bett från andra husdjur, såsom katt, där infektionerna kan bli särskilt svåra.  Rengör såret ordentligt hemma genom att skölja med vatten och tvätta med en mild tvål. Uppsök sedan vård direkt. På så sätt kan rätt antibiotikabehandling sättas in.  Om ditt barn blir bitet och inte är vaccinerat mot stelkramp (tetanus), sök omedelbart hjälp på barnakut. De flesta barn över ett år har fått detta vaccin eftersom det ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, men även då är det viktigt att kontrollera skyddet.  Vid mindre rispor räcker det att tvätta ordentligt med tvål och vatten och hålla ett öga på rivmärket så att det inte uppstår en infektion. 

En livslång relation tar tid Som med så mycket annan inlärning för både hundar och barn gäller det att repetera, repetera, repetera. Varken hunden eller barnet kommer ha lärt sig förstå den andra efter en enda träningslek. Ta det en bit i taget, påminn barnet vad ni pratade om sist och visa med ditt eget beteende hur man ska bete sig för att hunden ska må bra och minska risken för att något går snett. Tids nog blir ditt barn bättre på att förstå hundens signaler och de två blivande bästisarna kan ge sig iväg på roliga - och säkra - äventyr tillsammans

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023
Barnsjuksköterska i mobilen