Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Sommarutflyktsmat som är snäll mot magen

Med sommaren kommer härliga långa och korta utflykter och otaliga picknickkorgar och matlådor. Men hur ska man tänka kring maten för att undvika magsjuka? Några av våra picknickklassiker är inte så lämpliga när det är varmt eller när många händer petar i samma matlådor. Men det finns också en mängd smarta hacks för att hålla maten fräsch och kloka råd om vad som passar bäst att ta med till stranden. Här delar Knodds barnspecialister med sig av sina bästa råd för sommarmagarna!

picknick med bebisar

Många sommardagar börjar med en kylväska och korg med plockmat till stranden eller bilutflykten. Men med varmt väder, långa dagar, varierande tillgång till rinnande vatten och ofta flera händer som tar i samma mat så finns det tyvärr en relativt stor risk för spridning av bakterier och för magsjuka. Ofta är det ingen fara, och skulle någon bli dålig så går det över av sig självt. Men magsjuka kan förstöra härliga sommarplaner och med små barn uppstår risk för vätskebrist, så det bästa är såklart att försöka undvika riskerna. Vi får varje sommar en hel del samtal från föräldrar vars barn är magsjuka och har vätskebrist. Därför har våra barnspecialister sammanställt några bra råd om sommarmaten.

Mat som passar utmärkt i picknickkorgen Den bästa maten i picknickkorgen är den som inte blir dålig av att vara utanför kylskåpet en stund. Satsa på sådana alternativ och komplettera sedan med annat gott som förvaras i en kylväska där det finns ordentligt med kylklampar som håller nere temperaturen. Hårdost Lufttorkad skinka och salami  Hela frukter och grönsaker såsom banan, avokado, gurka, äpplen och mango Bönsallad i tetrapack Morotsstavar - dessutom lätt för barn att själva hålla Bröd håller utmärkt - ta med pålägg på tub, såsom mjukost  Dryck och soppa i termos, fungerar både för varmt och kallt Torkad frukt och kex är klassiker som håller oavsett temperatur, men försök undvika att det blir för mycket socker utan näringsvärde så orkar alla i familjen med hela dagen. 

Undvik att ta med det här på utflykten eller stranden Mat som är känslig för värme är inte lika lämplig att ta med för en dag på stranden. Om du har med maten i en kylväska, håll koll på temperaturen i väskan under dagen så att den inte överstiger 8 grader. Då undviker du att eventuella bakterier i maten förökar sig och orsakar magsjuka. Färdiga maträtter  Potatissallad, matig sallad, skuren grönsallad Färdiga röror Fisk och skaldjur Kallskuret kött Kokta ägg - råa ägg kan förvaras i rumstemperatur men förlorar sitt skydd mot bakterier när de kokas Om du tillagar mat hemma som sedan ska ätas kall vid picknicken, se till att kyla ner den ordentligt i kylskåpet hemma först. Placera sedan maten direkt i en kylväska. Ju mer varmt som stoppas i kylväskan, desto längre tid tar det att bli kallt och desto mer tid har bakterierna på sig att växa. 

Tänk på! Grundregeln är: allt handlar om temperatur. Varm mat ska hållas varm, kall mat ska hållas kall. Varm mat som ska sparas behöver kylas ner ordentligt och snabbt till kylskåpstemperatur Använd kylväska med isklampar eller kylaggregat för mat som behöver hållas kall Lämna inte mat i en varm bil, där växer bakterier ännu snabbare  Låt inte maten stå i direkt solljus Om du ska resa långt, exempelvis med tåg eller flyg, satsa på sådant som klarar sig helt utan kyla. Glöm inte handhygienen Att hålla händerna rena är A och O när man är på utflykt. Annars är risken hög att någon delar med sig av infektioner när alla händer varit runt i skålen med morotsstavar.  Tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten innan ni börjar fika eller äta Tvätta händerna efter toalettbesök (även om ”toaletten” var en buske) Handsprit är inte lika effektivt som tvål och vatten men är bättre än inget Förbered inte mat åt andra om du själv varit magsjuk

Om ditt barn blir magsjukt Det är aldrig roligt att bli magsjuk, men det är vanligt bland små barn, så visst händer det. Magsjuka kan uppstå året runt och orsakas av både virus och bakterier. Under vintern är det vanligt med virusorsakad magsjuka när både barn och vuxna håller sig inomhus på mindre ytor där sjukdomen snabbt kan spridas. Infektion från virus är också den vanligaste orsaken till matförgiftning. Särskilt under sommaren är det även vanligt att bakterier ligger bakom matförgiftning. Om ditt barn har blivit sjukt på grund av bakterier i maten är det inte smittsamt.

Magsjuka som orsakas av bakterier Bakterier i mat växer och frodas framförallt när maten står framme i rumstemperatur eller utomhus på picknick. Detta gäller så fort temperaturen överstiger åtta grader. Därför är risken för matförgiftning högre vid utflykter och picknickar. ”Rötmånaden”, när risken för att mat blir dålig är som högst, börjar i slutet av juli. Sanningen är dock att det är temperaturen, vädret och luftfuktigheten som styr. Var alltså särskilt noga med att snabbt få in all mat i kylskåpet så länge det är varmt ute.  De främsta symtomen på att ditt barn blivit magsjukt är kräkningar och diarré. Barnet kan också klaga på ont i magen, må illa, ha feber, och vara allmänt orkeslöst. Risken för vätskebrist är hög vid magsjuka, särskilt för riktigt små barn. Då är det viktigt att regelbundet ge barnet små mängder vätskeersättning.

Kan kräkning vara något annat än magsjuka? Det är inte bara matförgiftning och infektionsorsakad magsjuka som gör att barn kan kräkas. Kräkningar kan uppstå av många olika anledningar. Det kan exempelvis handla om: Födoämnesallergi Åksjuka Förstoppning Hjärnskakning Infektion Blindtarmsinflammation Kan småsyskon äta det samma som storasyskon? Risken för magsjuka som orsakas av bakterier i maten gäller för alla åldrar, från småbarn till vuxna. Därför behöver du inte skilja på vilken picknickmat barn i olika åldrar äter, även om de själva säkert skiljer på vad de gillar för dagen. Det du däremot bör vara uppmärksam på är om du flaskmatar med ersättning. Då är det återigen viktigt att vara noggrann med hygienen och hur du hanterar flaskor och nappar när du förbereder den. Var också noga med vattnet du använder för att blanda ersättningen. Tips: Värm kallt kranvatten hemma och ta med i en separat termos så kan du blanda när ni väl är på plats.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 juni 2023
Barnsjuksköterska i mobilen