Potträning - barnspecialisternas bästa tips

Förr eller senare brukar det bli dags att börja med potträning, så att barnet kan bli fritt från blöjorna. Ofta är det främst barnet som avgör när det är dags, men det finns några saker du som förälder kan tänka lite extra på under tiden.

Barn som sitter på potta

Förberedelser är a och o

Under sommaren tycker många föräldrar att det är en bra tid för att börja med potträningen. Vilket vi håller med om, eftersom det blir enklare utan otympliga ytterkläder som ska av och på i tid och otid.


Tänk på att börja under en period då det är lugnt omkring er och ni inte har allt för mycket annat som kräver uppmärksamhet. Påbörja inte heller processen om någon i familjen är sjuk eller har det stressigt på jobbet. Det är viktigt att både ni och barnet får rätt förutsättningar för att lyckas.

Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling?

I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende. Du får veta allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.

När bör man börja potträna?

Det finns ingen självklar tid för när det är dags att börja potträna, eftersom man kan göra det på olika sätt i olika åldrar. Men en vanlig rekommendation är att börja när barnet är 18-24 månader eller när barnet själv börjar visa ett intresse för pottan och inte längre vill ha blöjan på sig. Då kan man försöka ta tillfället i akt och uppmuntra.

Hur ska man göra?

Börja med att låta barnet gå utan blöja hemma. Det behöver inte vara långa stunder utan räcker med att ni tar av blöjan ett par gånger under dagen. Hemmet är en trygg plats och det gör inte så mycket om en olycka sker eftersom det är lätt att tvätta barnet eller byta kläder. Hemmiljön är också enklare att anpassa.

Lär känna pottan

Vad är en potta egentligen? Hur låter det när något hamnar i den? Undersök och utforska pottan tillsammans. Kanske kan gosedjuren visa vad man ska göra med den? Försök förklara vad som ska göras i pottan, i den mån det går.


Låt det ta tid

Tänk på att ha tålamod och göra potträningen till en positiv upplevelse som är fri från negativa associationer. Erbjud barnet pottan och svara neutralt om barnet inte vill prova. Försök aldrig övertala eller tvinga barnet att sitta på pottan. Det kan kännas ovant och kanske lite läskigt i början, att börja med något helt nytt och skapa nya vanor kräver ibland sin lilla tid.


Läs och titta på bilder

Det finns många bra böcker för barn som handlar om att bli blöjfri. Fråga på biblioteket efter böcker som passar barnets ålder, så kan ni läsa och titta på bilderna ihop.

Det är okej med olyckor

En olycka händer så lätt, särskilt när man är liten och van vid att ha blöja på sig. Gör därför ingen stor sak om det råkar ske en olycka. Det är bara att torka upp, byta kläder och fortsätta försöka.

Uppmuntra

Uppmuntra alla försök som sker med pottan, även om det inte kommer någonting. Många barn tycker det är lite spännande att prova ett par gånger innan det faktiskt kommer någonting. Se det som ett sätt för barnet att närma sig pottan på. Beröm gärna om det kommer kiss eller bajs i pottan men försök att inte göra en för stor sak av det - en del barn kan ibland bli lite obekväma då.

Våra 5 bästa råd för potträningen

  • 1Planera in det när ni har gott om tid
  • 2Börja försiktigt och utöka den blöjfria tiden successivt
  • 3För att få barnet att sitta tillräckligt länge kan du läsa en liten bok eller sjunga en sång under tiden
  • 4Gör det till en del av era rutiner att sitta på pottan. Kanske innan läggdags eller efter maten
  • 5Påminn barnet om att gå på pottan, men tjata inte

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Sol och bad, värmeslag och fästingar - sommar med barn
Solråd för små barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen