Sprucken trumhinna hos barn
Trumhinnan kan spricka till följd av slag eller att trycket blivit för högt inne i barnets öra, exempelvis i samband med öroninflammation eller flygresor. Det kan göra ont, susa och kännas som lock för örat. I vissa fall kan det istället upplevas som en lättnad när trycket från en inflammation avtar. En sprucken trumhinna läker av sig själv, men det är viktigt att inte få vatten i örat. När trumhinnan spricker i samband med akut öroninflammation behandlas barn med antibiotika.
Snabbversionen
Symtom
Ont i örat och öronsus, lock för örat eller hörselnedsättning, men kan också innebära minskad smärta och lättat tryck, samt var, vätska, eller blod som rinner från örat.
Bedömning
Av erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom i kombination med undersökning.
Behandling
Läker av sig själv. Barn vars trumhinna spruckit i samband med akut öroninflammation behandlas med antibiotika.
Förskola?
Helt okej när barnet orkar delta samt eventuell öroninflammation läkt ut.
Hur vet jag om mitt barn har sprucken trumhinna?
Trumhinnan sitter i mellanörat, några centimeter in från hörselgångens början, och hjälper till att skicka ljudintryck vidare in till hjärnan. När man säger att trumhinnan spruckit menar man att ett litet hål har rivits upp i trumhinnans vävnad. Detta kan uppstå till följd av ett slag mot örat eller om trycket inne i mellanörat blivit för stort.
Symtom på att trumhinnan spruckit på ett barn inkluderar ont i örat, nedsatt hörsel eller att barnet hör ett sus. Barnet kan också uppleva att det är ett lock för örat, och om ditt barn har fått ett slag mot örat kan det även blöda. Om trumhinnan spricker till följd av en öroninflammation kan barnet istället uppleva att smärtan avtar när trycket släpper. Då kan det också rinna ut var, blod, eller vätska från örat.
En sprucken trumhinna läker oftast av sig själv, men det kan ta några veckor. Barn med sprucken trumhinna i samband med öroninflammation behandlas alltid med antibiotika.
Det finns många saker som kan orsaka en sprucken trumhinna. De vanligaste bland barn är öroninflammation eller slag och skador mot örat. Det kan dock också orsakas av att man petat i örat eller att barnet fått in något föremål i hörselgången. Tryckförändringar kan också göra att trycket i trumhinnan blir för stort så att den spricker, exempelvis vid flygresor eller mycket höga ljud. Mer information om vad som kan ge ditt barn ont i örat hittar du här.
Tillståndet går att bedöma utifrån symtomen i kombination med fysisk undersökning av en sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om du misstänker att ditt barn har en sprucken trumhinna.
- Om det rinner vätska eller var ur barnets öra.
- Om barnet har mycket ont i örat som inte går över efter några dagars antibiotikabehandling.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med råd om omvårdnad och hänvisa till vidare vård för behandling.
Det finns vissa åtgärder du kan ta som kan minska risken att ditt barns trumhinna spricker vid tryckförändringar eller till följd av öroninflammation.
- Tryckutjämna vid start och landning när ni flyger genom att låta barnet hålla för näsan och försöka blåsa ut luft.
- Att tugga tuggummi kan också hjälpa till att tryckutjämna under flygturer.
- För små barn kan tryckutjämningen hjälpas genom att de får suga på napp eller ammas.
- Håll huvudet högt och palla upp barnets huvud på natten om barnet lider av öroninflammation.
Oftast läker en sprucken trumhinna av sig själv utan behandling. Det kan ta några dagar eller ett par veckor. Barn behandlas dock alltid med antibiotika i de fall trumhinnan spruckit till följd av öroninflammation. Vid enstaka fall kan operation behövas, men det är mycket ovanligt.
Behöver vi stanna hemma?
Den spruckna trumhinnan smittar inte, men om anledningen till besvären började i en öroninflammation kan virus-/bakteriesjukdomen som gav upphov till inflammationen smitta. Grundorsaken avgör alltså om det finns en smittorisk.
Ett barn som är sjukt ska naturligtvis vara hemma för att vila upp sig och bli friskt, men det är också viktigt ur smittosynpunkt. Om trumhinnan spruckit till följd av en öroninflammation bör ni stanna hemma tills den läkt ut eller 2 dagar efter påbörjad antibiotikakur. Annars kan ni gå tillbaka till förskolan när eventuell infektion i örat läkt och barnet inte längre har ont utan orkar vara med i aktiviteter. Det är viktigt att barnet inte får in vätska i örat medan trumhinnan läker.
En sprucken trumhinna läker vanligtvis av sig själv på ett par dagar upp till några veckor.
Vanliga frågor från föräldrar om sprucken trumhinna
Det finns många saker som kan orsaka en sprucken trumhinna. De vanligaste bland barn är öroninflammation eller slag och skador mot örat. Trumhinnan kan också spricka för att man petat i örat eller att barnet fått in något föremål i hörselgången. Tryckförändringar kan också göra att trycket i trumhinnan blir för stort så att den spricker, exempelvis vid flygresor.
Det gör ont i örat när trumhinnan spricker. Det kan även susa i örat och barnet kan få kortvarig hörselnedsättning eller uppleva att det slagit lock för örat. Om trumhinnan spricker till följd av en öroninflammation kan barnet istället uppleva att smärtan avtar när trycket släpper.
En sprucken trumhinna läker vanligtvis av sig själv. Det kan ta bara ett par dagar eller upp till några veckor. Det är viktigt att inte få vatten i örat medan trumhinnan läker.