Bihåleinflammation hos barn
Bihåleinflammation uppstår i samband med förkylningar, då hålrummen i ansiktsbenen blir infekterade och svullnar. Det är mindre vanligt hos barn eftersom de inte har fullt utvecklade bihålor. Bihåleinflammation går oftast över av sig själv och kan lindras genom att hålla huvudet i högläge och att barnet rör på sig.
Snabbversionen
Symtom
Nästäppa, ont i pannan eller kinderna, tryck eller smärta över tänderna. Det kan även uppstå svullnad och rodnad över näsroten och runt ögonen i kombination med hög feber. Uppstår i samband med förkylning.
Bedömning
Av dig själv, en erfaren sjuksköterska eller läkare på upplevda symtom.
Behandling
Behandlas oftast hemma genom att hålla huvudet i högläge och att barnet rör på sig för att minska svullnad. Nässpray kan också minska svullnaden och lindra besvär.
Förskola?
Helt okej om barnet är feberfritt och orkar delta.
Hur vet jag om mitt barn har bihåleinflammation?
Bihåleinflammation uppstår oftast tillsammans med en förkylning. Förkylningen banar vägen för luftvägsbakterier, som i sin tur infekterar hålrummen i ansiktsbenen. Dessa hålrum kallas bihålor eller sinus. Slemhinnorna i bihålorna svullnar. Barnet blir täppt i näsan och får ont i ansiktet där bihålorna sitter; kinderna, pannan och till och med i tänderna. Eftersom barns bihålor inte är fullt utvecklade är det ovanligt att de får bihåleinflammation. När bihåleinflammation uppstår försvinner den oftast av sig själv på några dagar eller någon vecka, utan behandling.
En svårare form av bihåleinflammation som kallas akut bakteriell sinutit, eller etmoidit, kräver dock omedelbar vård. Etmoidit, som oftast är ensidig, kännetecknas av rodnad och svullnad över ögonlocket och ofta ner på kinden. Barnet är ofta allmänpåverkat, med hög feber och värk.
Bihåleinflammation uppstår när slemhinnorna i bihålorna svullnar. Slemmet och vätskan i bihålorna kan inte rinna ut genom näsan på grund av de svullna slemhinnorna, utan blir istället kvar i bihålorna. Bihåleinflammation uppstår ofta till följd av förkylning, även om alla förkylningar inte leder till bihåleinflammation.
Sjukdomen går att bedöma utifrån symtomen av dig själv eller av en erfaren sjuksköterska eller läkare.
Vad ska jag göra som förälder?
Vissa symtom hos barn är tecken på bihåleinflammation i silbenshålan, så kallad etmoidit. Detta är ett allvarligt tillstånd som kräver akut vård.
Sök akut vård:
- Om ditt barn blir rött och svullet runt näsroten och ögonen i kombination med hög feber.
- Om barnet blir stelt i nacken eller har kraftig värk i panna och i kinder.
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har en bihåleinflammation som inte går över på 3-4 veckor.
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
Du kan lindra besvären om ditt barn har bihåleinflammation genom att låta barnet sova med huvudet upphöjt, till exempel med en extra kudde. Det är även bra om barnet är uppe och rör på sig. Detta gör att svullnaden avtar och besvären minskar. Böcker under de främre sängbenen ger också ett naturligt högläge.
Det är ovanligt att barn som har bihåleinflammation behöver behandlas inom vården. Om så är fallet kan barnet behöva få avsvällande nässpray eller antibiotika.
Behöver vi stanna hemma?
Bihåleinflammation i sig smittar inte, men förkylningen som hör ihop med den är mycket smittsam.
Ett barn som är sjukt ska naturligtvis vara hemma för att vila upp sig och bli friskt, men det är också viktigt ur smittosynpunkt. När barnet blivit så pass friskt att barnet orkar delta i aktiviteterna på förskola eller i skolan kan ni gå tillbaka till förskolan igen.
Bihåleinflammation försvinner vanligtvis inom tio dagar, upp till ett par veckor.
Vanliga frågor från föräldrar om bihåleinflammation
Bihåleinflammation uppstår oftast tillsammans med en förkylning. Barn med bihåleinflammation blir ofta täppta i näsan och får ont i ansiktet där bihålorna sitter, i kinderna, pannan och till och med tänderna. Om barn får inflammation i silbenshålorna kan det uppstå en rodnad över näsroten och runt ögonen, i kombination med hög feber.
Bihåleinflammation uppstår när slemhinnorna i bihålorna svullnar. Slemmet och vätskan i bihålorna kan inte rinna ut genom näsan på grund av de svullna slemhinnorna och blir istället kvar i bihålorna. Bihåleinflammation uppstår ofta till följd av förkylning, även om alla förkylningar inte leder till bihåleinflammation.
En bihåleinflammation försvinner vanligtvis av sig själv inom 10 dagar, upp till ett par veckor. Om ditt barn har bihåleinflammation som varar mer än 3-4 veckor bör du kontakta vården för rådgivning.