Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

VAB-hösten: så blir den

Nu är hösten här. Dags för blöta strumpor, inomhuslek på förskolan och säsongens ständiga följeslagare: smittsamma virussjukdomar. Efter flera ovanliga år i pandemins spår är det svårare än någonsin att förutspå årets vab-höst. Därför hjälper Knodds barnläkare Younis till att reda i läget.  

Artikelinnehåll Vab-säsongen 2022/2023 var mer omfattande än någonsin Hur ser vuxna och barns immunförsvar ut i år? Årets virussäsong fortfarande osäker - Vanliga infektionssjukdomar: prognos hösten 2023 Så minskar du smittspridningen

Vab-säsongen 2022/2023 var mer omfattande än någonsin Förra vintern slogs det rekord i vabbande och 2022 betalades det ut 1,9 miljoner fler vab-dagar än under 2019. Enligt Knodds barnläkare Younis kan det bland annat bero på att småbarnsfamiljer började umgås mer igen efter pandemins mer restriktiva vintrar, då allmänheten - och barn i synnerhet - inte fick chans att stärka sitt immunförsvar. Detta i kombination med att föräldrar och barn fortfarande är hemma oftare och längre vid mild sjukdom gör att vab-dagarna blir många. Smittsamma sjukdomar såsom magsjuka, som minskade under pandemin, har återgått till mer normala nivåer. Antalet vab-dagar där föräldern uppgett ”förkylning” som anledning tredubblades under pandemin och är fortsatt hög, dagar då barnet tidigare kanske inte hade hållits hemma. Vårdperioderna per vab-tillfälle har ökat från ca 2,5 till 3 dagar i genomsnitt.

Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Hur ser vuxna och barns immunförsvar ut i år? Med fler ”vanliga” inomhussäsonger under bältet borde immunförsvaret hos vuxna och barn vara lite bättre rustat i år. Både barn och vuxna förväntas ha bättre skydd mot vanliga infektionssjukdomar och ett starkare immunförsvar i år, tack vare bland annat dessa faktorer: att de flesta redan haft covid-19 god vaccinationstäckning att barn och vuxna har umgåtts mer obehindrat det senaste året

Exakt hur det blir är ännu för tidigt att säga, utan vi får se hur det utvecklar sig under hösten. – Younis, barnläkare Knodd
quote

Årets virussäsong fortfarande osäker Trots att Folkhälsomyndigheten tror på starkare immunförsvar hos befolkningen kan man ännu inte uttala sig om hur själva virusnivåerna kommer se ut hos befolkningen i stort, eller vilka sjukdomar som kan komma att slå hårt mot barn under hösten och vintern. – Förra årets intensiva infektionssäsong talar för att immuniteten i samhället borde vara hög, och att det därmed borde bli en lugnare säsong i år, menar Younis. Å andra sidan kan virusen anpassa sig och ändra sig (mutera) så att de undgår immunförsvaret, och därmed ändå orsaka infektioner hos många. Exakt hur det blir är ännu för tidigt att säga, utan vi får se hur det utvecklar sig under hösten.

Younis Khalid

Younis Khalid,

Knodd

Barnläkare

Vanliga infektionssjukdomar: prognos hösten 2023 Vissa säsongspåverkade sjukdomar har haft ett annorlunda förlopp än vanligt under åren efter att covid-pandemin slog till, vilket gör det svårare att göra några säkra antaganden. Younis vågar sig dock på några ungefärliga prognoser på våra vanligaste infektionssjukdomar. RS-virus RS-virusinfektion, eller RSV, är många spädbarnsföräldrars största skräck under höst och vinter. De senaste två åren kom smittspridningstoppen tidigare och var högre än vanligt. Svåra RS-vintrar brukar avlösas av en lättare säsong året efter. Efter två tuffa RSV-säsonger med många insjuknade finns därför anledning att tro att höstens smittspridning ska vara mildare igen. Covid-19 Smittspridningen av covid-19 är just nu låg men väntas öka under hösten. Vi vet att viruset som orsakar covid ofta muterar till nya varianter som undgår immunförsvaret, och vi kan därför anta att smittspridningen kan öka när hösten och vintern kommer. Den variant som dominerar just nu ger främst lätta förkylningssymtom utan ökad risk för allvarlig sjukdom. Ett vaccin mot den nya varianten kommer bli tillgängligt för riskgrupper. Influensa Hur influensasäsongen kommer se ut i år är mycket osäkert, eftersom man ännu inte vet vilken variant som kommer dominera. Det kommer att visa sig tydligare när vi längre in i infektionssäsongen har hunnit se vilka virustyper som sprids i andra delar av världen. Små barn som inte har skydd sedan tidigare har ofta symtom under längre tid, vilket kan innebära att de är smittsamma under längre tid än äldre som har ett visst skydd och uppvisar mindre symtom. – Förkylningar är svåra att undvika, menar Younis. Det finns teorier om att det till och med är bra för utvecklingen av immunförsvaret att utsättas för en del infektioner under uppväxten. De allra minsta barnen kan ibland bli mer tagna och svårare sjuka även av ”enkla förkylningar”, och bör därför skyddas mer under de första månaderna av livet. Samma sak gäller barn som på grund av någon grundsjukdom ingår i någon riskgrupp.

tvätta händerna

Tre tips som minskar smittspridningen Även om de senaste åren varit ovanliga vad gäller våra vanligaste smittsjukdomar gäller samma principer som vanligt för att minska smittspridningen bland barn. – Om man är förkyld så bör man försöka undvika att sprida smittan till andra, genom att hosta och nysa i armvecket, och tvätta och gärna sprita händerna ofta, säger Younis. När symtomen är som värst kan man behöva vara hemma någon dag och såklart följa skolans eller förskolans egna regler.

  • 1Tvätta händerna. Det kan inte sägas tillräckligt ofta: se till att ditt barn tvättar händerna ofta under den här tiden. Ha för vana att ni tvättar händerna varje gång ni kommer hem från att ha varit iväg, efter toalettbesök, och innan maten. Varmt vatten, tvål, och att tvätta i 20 sekunder är det magiska receptet.
  • 2Stanna hemma när barnet är sjukt. Att barnet är hemma vid sjukdom minskar smittspridningen i förskolan och andra barngrupper. Samtidigt är det viktigt för barnet själv, då kroppen får en chans att friskna till och samtidigt bygga upp skyddet mot framtida smitta. Om barnet är feberfritt och har ork att vara med en hel dag på förskolan bör det gå bra att gå tillbaka även om exempelvis hostan fortfarande sitter i. Kolla dock med ditt barns förskola om de har andra regler.
  • 3Undvik att träffa andra som är sjuka eller hängiga. Förskolan kan vara svår att undvika, men skippa släktträffen eller leken med grannbarnen om de känner sig sjuka. Informera andra om ni gått med någon virussjukdom hemma så kan de fatta beslut om hur och när de känner sig bekväma med att umgås. Att leka utomhus medför mycket lägre risk än inomhus och kan vara väl värt att dra på sig galonisar och overall för. 

För dig som har spädbarn och är orolig för RS-virussmitta kan det vara värt att ta särskilda försiktighetsåtgärder. Om ett äldre syskon går på en förskola där det går RSV kan du överväga att hålla barnet hemma ett tag, men det kan också innebära ett långt uppehåll för barnet och vara onödigt jobbigt för er i vardagen. Ett RSV-vaccin för gravida som kan skydda spädbarn är också på gång och kan förhoppningsvis snart börja ges till lämpliga grupper. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

12 september 2023

Läs mer

en mamma och två sjuka barm
Vårdaktörer för barn – här kan din familj få vård
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Vuxen som känner på bebis panna
Viktiga råd om RS-virusinfektion från barnspecialisterna
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen