Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Vabruari 2021 - hur blir den?

Februari, årets värsta månad för många barn och föräldrar. Då bakterier och virus härjar fritt och småbarnsföräldrar vabbar mer än någon annan tid under året. Men årets upplaga verkar vara och bli annorlunda.

mamma och barn i soffa

Vabruari 2021

Det blir inte som tidigare
I år ser det annorlunda ut. De vanligaste sjukdomarna som influensa och vinterkräksjuka tog aldrig riktigt fart i vintras och därmed verkar den vanliga toppen som brukar komma i februari utebli. Det blir med andra ord förmodligen ingen traditionell vabruari i år. Däremot är det fortfarande många föräldrar som är hemma och vabbar med sina barn till följd av förskolors och skolors restriktioner.


Vad säger statistiken?
Det har aldrig tidigare rapporterats så få fall av vinterkräksjuka och influensa under samma tidsperiod som nu, även om det fortfarande kommit in några enstaka fall sedan vecka 40. Enligt den senaste influensarapporten från Folkhälsomyndigheten har det hittills inte upptäckts fler än 14 fall av influensa. Något som skiljer sig markant från ungefär samma tidpunkt från förra året då siffran låg på 536 fall.


Vad är orsaken?
Förmodligen är detta en positiv effekt av åtgärderna som vidtagits för att minska spridningen av covid-19. Att hålla distans till andra människor, vara mer noggrann med hygien och att stanna hemma vid minsta symptom har har visat sig minska virus och bakteriesjukdomar överlag. Åtgärderna har också visat sig gynnsamma på förskolor som annars brukar vara hårt drabbade av just influensa och vinterkräksjuka.

Författare:

Sandra BergströmRedaktör

Senast uppdaterad

10 november 2022

Läs mer

bebis och mamma i fåtölj
Att vara hemma med sjukt barn
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
pojke och flicka som ligger på golvet och skriver i en bok
Barns viktiga utvecklingssteg de första åren
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen