Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Barns viktiga utvecklingssteg de första åren

Det är mycket som sker under de första åren i ditt barns liv, allt från de första stegen till att barnet börjar prata, leka med andra, och skriva sitt eget namn. Barn utvecklas i olika takt men stegen brukar ske i samma ordning. Här kan du läsa vad du kan se fram emot i olika faser under ditt barns utveckling, från födsel upp till fem år. 

pojke och flicka som ligger på golvet och skriver i en bok

Vad kan du som förälder förvänta dig/se fram emot? Visst smälter hjärtat när det första leendet kommer, och är det inte häftigt att få se när ditt barn klär på sig på egen hand? Ibland känns det som att varje utvecklingssteg kniper tag i bröstet på en som förälder och det är lätt att vilja fira även den minsta förändringen.  Eftersom dessa tillfällen känns så starkt är det kanske inte konstigt om du vill ha koll på när nästa utvecklingssteg kommer. Barn utvecklas alla olika och för vissa är det språket som kommer först medan andra är igång och dansar innan de sagt sina första ord. Men utvecklingen sker i ungefär samma ordning för de flesta barn, och det går att ha ett hum om när du kan förvänta dig nästa spännande utvecklingssteg. Här har Knodds barnspecialister samlat några av de stora utvecklingsstegen från ditt barns spädbarnstid till fem år. 

Din bebis milstolpar det första året (0-1 år) Under det första året är allt nytt för din bebis och du märker säkert nya saker som förändras från dag till dag. I slutet av det första året känns det nästan omöjligt att den lilla varelsen som kom hem från BB lärt sig så mycket på bara ett år. Du kan lära dig mer ingående om ditt barns utveckling det första året här.  Utveckling första halvåret 0-6 månader Under första halvåret lär sig barnet bland annat att: Ligga på mage och lyfta på huvudet Sitta, först med stöd, sedan själv Gripa medvetet  Förstå att du finns och kommer när barnet skriker, eller ler när barnet ler Under de här månaderna har bebisen också fullt upp med att lära sig förstå dig och kommunikationen er emellan. Det första medvetna leendet brukar komma vid ungefär fem till sex veckor, och runt fyra till sex månader kan du få höra ditt barn skratta för första gången. I de senare månaderna blir bebisen mer medveten om kommunikation överlag och börjar prova på olika ljud och jollrande. Utveckling 6-12 månader Under det andra halvåret kan barnet bland annat: Sitta själv Krypa (men vissa barn hoppar helt över det steget) Klättra i soffor och på stolar Hålla pincettgrepp Förstå innebörden av flera ord  I vissa fall säga enstaka ord själv Få sina första tänder Runt den här perioden förstår ditt barn allt mer av vad som sker runt omkring er och att det finns en omvärld. Särskilt vid åtta till nio månader kan detta göra att ditt barn blir lite mer oroligt eller ogillar att skiljas från dig. Eftersom krypande och utforskande nu börjar ta fart är detta ett ypperligt tillfälle att barnsäkra hemma. 

Viktiga utvecklingssteg år 1-2 Under ditt barns andra år i livet blir det tydligt att du inte har en bebis längre. Motoriken utvecklas för fullt och ditt barn är på konstant upptäcktsfärd. Även språkförståelsen rusar iväg och barnet har en helt annan uppfattning om omvärlden. I åldern ett till två år kan barnet bland annat: Börja leka låtsaslekar och förstå att man kan låtsas, vilket hjälper barnet förstå sin omvärld Ta sina första steg för att snart kunna gå och springa Säga första orden runt ett års ålder för att mot slutet av året sätta ihop tvåordsmeningar Ta av sig enklare plagg såsom mössor och strumpor Börja förstå orsak och verkan Runt 1,5-2 år börjar många barn i förskola, vilket passar väl ihop med att barn under det här året börjar bli allt mer intresserade av att leka med andra barn. På förskolan kan språk och samarbetsförmåga utvecklas snabbt, samtidigt som det är en stor omställning för barnet. Du kanske märker av att ditt barn behöver mer närhet och gos under omställningen. Oavsett om det blivit dags för förskola trivs barn i den här åldern med rutiner och att veta vad som kommer ske. Det ger barnet en trygghet och en ökad förståelse för hur saker fungerar.  I den här åldern börjar ditt barn också utveckla sin självständighet. Barnet förstår orden ja och nej och börjar själv testa ordet nej i alla möjliga sammanhang som en del i sin utveckling. Samtidigt är det ett år då det kan uppstå en hel del frustration - du kan märka att ditt barn har önskemål om att få eller göra saker som barnet ännu inte kan själv och då blir det starka känslor. Det här är en del i utvecklingen. Uppmuntra och stötta ditt barn och sätt ord på frustrationen så kommer ni lättare kunna komma vidare.  

Genom vår kurs i tryggt föräldraskap får du verktyg för att hjälpa både dig själv och ditt barn igenom tuffare perioder.

Barns utveckling år 2 till 3 Om det händer mycket med det motoriska i ettårsåldern är det här ett år då det händer mycket med ditt barns självuppfattning. Ditt barn tränar på att bli mer självständigt och förstår att du och andra människor har egna liv och viljor. Den starka viljan hos barn i den här åldern har gett upphov till uttrycket “trotsåldern”, som i själva verket handlat om barnets självständighetsutveckling och  är ett viktigt utvecklingssteg. Det  kommer hjälpa ditt barn att lära sig hantera motstridiga känslor, stärka sin självuppfattning, och samarbeta med andra. Du kan lära dig mer om den så kallade trotsåldern i vår podd Knodden.  I åldern två till tre börjar ditt barn: Förstå och komma ihåg konsekvenser av olika beteenden Förstå och använda olika pronomen (jag, du, vi), prepositioner (på, i, under) och tala i längre meningar Sparka boll, gå i trappor och uppåt treårsåldern hoppa på två ben  Utveckla förmågan att vänta och kan lättare förstå turtagning I den här åldern utvecklar också ditt barn en större förmåga att umgås och leka med andra, både barn och vuxna. Allteftersom orden kommer blir det lättare att göra sig förstådd och förmedla sin vilja till andra. Barn kan då ha fullt upp att leka med varandra och ditt barn kanske är mindre beroende av direkt närhet till dig. Samtidigt kan det fortfarande vara lite överväldigande med stora utvecklingssteg, så det kan komma perioder då ditt barn behöver extra närhet och mysiga stunder tillsammans för att ladda batterierna igen. Ibland kanske ditt barn har ökat behov att sova i din säng även om barnet vanligtvis sover själv. 

Barns utveckling år 3 till 4 När ditt barn är tre år är det mycket som rullar på smidigt. Barnet kan förstå olika uppmaningar, har utvecklat ett mer logiskt tänkande och förstår mer om hur saker hänger ihop. Språkutvecklingen gör att ni lättare förstår varandra och du kan resonera med ditt barn på ett helt annat sätt än tidigare. Samtidigt är det stor skillnad på barnets förmåga i början och slutet av det här året. En treåring behöver fortfarande mycket stöd och förståelse i “trots”-utspel och kan bli överväldigad när kraven blir för höga. En treåring verkar så mycket större än en tvååring, men det handlar fortfarande om ett litet barn.  Under det här året kan barnet: Förstå enklare begrepp om tid, såsom “i morgon” och minnas speciella händelser bakåt i tiden Rita geometriska figurer och “huvudfotingar” Leka rollekar med “regler” tillsammans med andra barn, ibland med vilt låtsasbråk - samtidigt kan de försöka sig på konflikthantering på egen hand Tala i längre meningar och berätta kortare sagor  Klä av och på sig själv, åtminstone vad gäller lättare plagg Äta självständigt med gaffel, sked, och i vissa fall kniv Gå baklänges, hoppa jämfota, gå i trappor utan stöd Känna igen sitt eget namn när det skrivs ut  Ha fått samtliga mjölktänder och första kallelsen till tandläkare I den här åldern funderar ditt barn mycket på världen. Det blir många Varför-frågor, samtidigt som barnet också vill berätta om saker för dig. Med dig som lyhörd deltagare i de här samtalen lär sig barnet inte bara fler ord utan även mer om hur världen fungerar och att barnet själv har en viktig plats i världen. 

flicka som räknar på fingrarna

Barns utveckling år 4 till 5 Tiden må ha gått fort från det att ditt barn var en rultig ettåring till det femte året, men hos ditt barn är förändringen milsvid. Din fyraåring springer och hoppar smidigt, med stark kroppskontroll. Att leka med vänner är en viktig och rolig del av dagen, och funderingarna som snurrar i huvudet är både komplexa och starka. Det är mycket för dig som förälder att hålla jämna steg med. I åldern fyra till fem år kan ditt barn: Klättra, stå på ett ben, och göra kullerbyttor Trä pärlor, klippa efter streck och pyssla tack vare utvecklad finmotorik Uttrycka tankar om framtiden och resonera sig fram till olika alternativ eller förhandlingar Räkna till tio Börja kunna skriva bokstäver i det egna namnet Förstå vad det innebär att vara en bra kompis och agera därefter Varför-frågorna från året innan fortsätter. Fyraåringar har fullt upp med att utforska sin omvärld men börjar också bli nyfikna på den egna och andras kroppar, tankar och beteenden. Det är vanligt att fyraåringar jämför allt möjligt när de börjar förstå begrepp som störst, kortast, snabbast. Den utökade fantasin tillsammans med intryck utifrån gör att hjältefigurer och karaktärer från filmer och böcker är viktiga förebilder i den här åldern.  Samtidigt är det vanligt att barn i den här åldern blir rädda för mörkret, drömmer mardrömmar, och funderar på komplicerade begrepp såsom döden. Så även om vänner blir allt viktigare och barnet klarar sig utan din medverkan i långa stunder behöver ditt barn fortfarande den trygghet, lugn och förmåga att förklara som du som förälder erbjuder. 

Barns utveckling är individuell I alla åldrar sker det många små och stora utvecklingssteg. Kom ihåg att alla barn utvecklas individuellt - även mellan syskon kan det skilja åt när barn når olika utvecklingssteg. Ibland sker utvecklingen som små, nästan omärkbara förändringar och ibland kan det bli ett stort skutt. Så länge du är med och stöttar, uppmuntrar och har tålamod med ditt barn kan ni glädjas åt och vara stolta över varje framsteg tillsammans.  

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

bebisfötter går på på vuxens fötter
Full fart framåt - så stöttar du när ditt barn börjar gå
bebis som går på grusväg
5 milstolpar att se fram emot under de första åren med barn
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen