Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Knodds föräldrakurser

Vad behöver min bebis för att må bra? Hur agerar jag om en olycka skulle ske? I våra kurser får du svaren på de frågorna och många fler av våra barnspecialister. De ger råd och förklarar varför olika saker händer och hjälper dig skapa de bästa förutsättningarna för en bra start med din bebis. Gå dem var du vill, när du vill

Knodds kurser

Knodds barnkurser

I kurserna som våra barnspecialister tagit fram går de igenom allt från hur du förbereder dig på livet som förälder till hur du barnsäkrar ditt hem när det är dags. Du får en god grund att stå på och mycket kunskap att luta dig tillbaka mot inför ditt nya äventyr som någons förälder. Gå dem var du vill, när du vill.


Alla kurser finns i appen som går att ladda ner i App Store eller Play Store


Kurserna om barnavård, amning, sömn, spädbarnsmassage, tryggt föräldraskap och barnets språkutveckling passar dig som antingen är gravid eller nybliven förälder. Målet är att du ska få en trygg start och bli bekväm i ditt föräldraskap.


Första hjälpen-och HLR-kursen passar däremot när som helst eftersom vi går igenom kunskapen som krävs för att utföra HLR på barn i olika åldrar då det skiljer sig åt från 0-1 år och 1-18 år.


Varje kurs är uppdelad i flera kapitel med lektioner och du kan se dem var du vill och när det passar dig. När du känner dig redo kan du göra de olika självtesterna som finns. Till varje kapitel finns dessutom en detaljerad sammanfattning av varje lektion så att du kan läsa dig igenom kursen om det passar dig bättre.

- Första hjälpen och HLR
Det här är kursen för dig som vill lära dig hur du ska agera i pressade situationer eller om det händer en olycka. Hur stoppar du en blödning? Hur ska du tänka om något händer och vad gör du om ditt barn bränner sig? Hur agerar man om någon sätter i halsen eller drabbas av ett hjärtstopp? 

Vår utbildade HLR-instruktör Jenny går igenom de här frågorna och hur du ger första hjälpen och Hjärt-lungräddning. Du får ta del av livsviktig kunskap och hur du förebygger de vanligaste olyckorna. 

Kursen passar alla förälder oberoende barnets ålder, men vi rekommenderar att gå den den så tidigt som möjligt.

- Barnavårdskurs
Inför det nya äventyret som förälder dyker det ofta upp många frågor och funderingar som berör allt från vart bebisen ska sova till hur andningen hos en nyfödd fungerar.

Vår barnspecialist Sofia går bland annat igenom det nyfödda barnets andning och kommunikation, vikten, huden, naveln och sömnen. Du får även praktiska råd kring hur du badar ditt barn, när och hur du ska introducera maten och hur du barnsäkrar ditt hem när det är dags. Du får gedigen kunskap utifrån aktuell forskning om allt du behöver veta för en trygg första tid med din bebis. 

Vi rekommenderar att gå kursen innan bebisen har kommit så du är redo när det väl är dags, eller under barnets första månader. 

- Spädbarnsmassage
Små barn behöver hud-mot-hudkontakten och genom massage tillgodoser du det behovet ytterligare samtidigt som du hjälper till att öka förutsättningarna för att er relation, samspel och anknytning påverkas positivt. 

Det är också ett mysigt sätt för er att umgås på där ni får en stund tillsammans och lär känna varandra ännu bättre. Massagen kan dessutom hjälpa din bebis att slappna av och påverka både välbefinnande och tillväxt positivt. Vår instruktör Jenny är certifierad inom spädbarnsmassage och går igenom ett 30-tal olika övningar för de olika delarna av kroppen och för magen om magknip skulle uppstå.

Det är aldrig för sent att börja med massagekursen, men vi rekommenderar att gå den så tidigt som möjligt för att hjälpa till att stärka anknytningen redan från början. 

- Amningskurs 
Hur kommer amningen igång? Vad är mjölkstockning och vad finns det för alternativ om amningen inte fungerar? Frågorna kring amning är många och i den här kursen ger vår barnspecialist Sofia dig råd och tips för hur du kan göra för att öka chanserna inför en lyckad amningsstart. 

Du får en grundlig genomgång av hur bröstet fungerar och hur de olika hormonerna samspelar. Sofia går även igenom olika amningspositioner och vilket tag bebisen ska ha för en smärtfri amning. 

Vi rekommenderar att gå kursen innan bebisen har kommit men du har nytta av den under hela tiden som du vill amma. 


- Tryggt föräldraskap 
Att bli förälder kan vara en utmaning ibland och det kan vara svårt att veta hur man ska hantera vissa situationer och frågor som dyker upp.


Vår barnspecialist Sofia går igenom hur du blir en trygg förälder för ditt barn och vad som krävs för att ni ska få en god anknytning och relation. Vi börjar med att gå igenom vad som är bra att tänka på redan från början när barnet precis fötts och fortsätter sen vidare till vanliga situationer som kan uppstå när barnet är mellan 1-3 år.


Innehållet i den här kursen sträcker sig upp till när barnet är 6 år. Men vi rekommenderar att gå den den så tidigt som möjligt för att skapa de bästa förutsättningarna till en god relation med ditt barn.


- Barnsäkerhet 
Vår erfarna barnspecialist Jenny går i den här kursen igenom rum för rum och berättar hur du barnsäkrar ditt hem, vad som är viktigt att tänka på och hur du skapar en trygg tillvaro där ditt barn kan röra sig fritt utan att skada sig.


Kursen sträcker sig från barnets första månader, tills barnet är stort nog att våga ta ett dopp i en babypool eller hoppa på en studsmatta. Därför kan du ha med dig kursen under alla småbarnsår för att återkomma till den i takt med att barnet växer och nya risker för olyckor framträder.


Det kan däremot vara bra att kolla igenom hela kursen redan nu - så vet du vad du har att förvänta dig och för att få goda förutsättningar för att skapa ett tryggt hem för ditt barn.


- Sömn i småbarnsåren 
Sömn är ett ämne som många föräldrar funderar på under småbarnstiden. I den här kursen går vår barnspecialist Sofia igenom allt om hur sömnen fungerar och vad du kan göra för att du och ditt barn ska få sova så gott och så mycket som möjligt. Du får bland annat lära dig om hur sömncykeln fungerar, hur du kan vänja av ditt barn från att äta på nätterna och hur du hanterar till exempel sängvätning, nattskräck och mardrömmar.


Den här kursen passar från och med det att barnet är nyfött och några år framåt. Men vi rekommenderar att gå den den så tidigt som möjligt för att vara beredd på de olika situationer som kan uppstå.


- Språkutveckling 
Många föräldrar längtar efter att få höra sina barn prata och berätta vad de tänker på. Ofta blir tillvaron också enklare när barnet börjar kommunicera och man förstår varandra bättre. Vi går igenom hur språket förändras, vad som är typiskt för de olika åldrarna och hur du kan stötta ditt barns språkutveckling i de olika faserna.


Innehållet i den här kursen sträcker sig upp till barnet är 4 år. Men vi rekommenderar att gå den den så tidigt som möjligt för att vara beredd på olika utvecklingssprång, med tanke på att alla barn utvecklas individuellt, även om det finns generella riktlinjer.

Alla kurser finns i appen som går att ladda ner i App Store eller Play Store

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Två föräldrar i säng med ett barn emellan
Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Barn som håller ett leksaksblock
Barns utveckling det första året
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen