Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gråt och skrik - Bebisens sätt att kommunicera

Det är helt normalt att spädbarn gråter. Gråt är nämligen det bästa sättet för bebisar att kommunicera att något är fel. Ibland vaknar de plötsligt och gråter, vilket är så de uttrycker sig när de vill eller behöver något.

Bild på bebis som skriker

Från tysta till högljudda signaler Bebisar har även andra sätt att uttrycka sig på, som till exempel att föra händerna till munnen och smacka, när de är hungriga. Men kommer inte responsen på bebisens signaler och gester tillräckligt fort, övergår de till gnyende och till skrik. Det är för att fånga din uppmärksamhet och meddela att något behov behöver täckas.

✨ Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Att höra nyanserna kräver ett tränat öra I början låter all bebisgråt på samma sätt och det kännas svårt att veta just vilket behov som är i nöd. Med tiden kommer du att lära dig skillnaden på din bebis olika sorters gråt, men det kan ta flera veckor. Ibland månader, så ha tålamod.

6 olika typer av barnskrik Sen kan det också vara bra att ha i åtanke att alla barn är olika och att vissa gråter och skriker mycket medan andra gör det ibland och somliga knappt något alls. Vissa kan även vara lättare att trösta medan andra är svårare. Men trots att beteendet skiljer sig åt beroende på bebisens personlighet, har de vissa grundläggande behov gemensamt. Dessa kan du prova dig igenom för att se om det är rätt svar på din bebis gråt:

  • 1Bebisen är hungrig
  • 2Blöjan behöver bytas
  • 3Bebisen har ont, till exempel i magen eller behöver rapas 
  • 4Bebisens behöver närhet
  • 5Bebisen är trött och behöver sova
  • 6Bebisen har det obekvämt, för varmt eller kallt

Det blir tydligare så småningom Sammanfattningsvis är bebisgråt nödvändigt för din bebis överlevnad. Det är det viktigaste verktyget som de kan använda för att kommunicera med sina föräldrar. Trots att du tillgodoser alla behov som din bebis kan tänkas ha, kommer ni förmodligen att hamna i situationer där gråt och skrik kan ta på krafterna. När ni lär känna varandra bättre blir det enklare att läsa kroppsspråket och förstå vad signalerna betyder. Det blir med andra ord lättare med tiden.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

22 september 2023

Läs mer

sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
Bebis i säng som lekar med leksak
Första tiden med en bebis - några grundläggande tips
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen