Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Knodden avsnitt 11 - Vad undrar föräldrar om sömn

Barns sömn är ett av de vanligaste ämnena föräldrar frågar om på BVC - och pratar om sinsemellan. I det här särskilda Instagram Live-avsnittet av Knodden svarar Jennie-Lie och Knodds barnspecialist Sofia på mängder av föräldrars frågor om sömn hos barn i alla åldrar.

Sovande bebis

Barns sömn är en ständigt återkommande fråga

Det är mycket föräldrar undrar om deras barns sömn. Vad är normalt i olika åldrar och hur kan man göra så att både barn och föräldrar får sova så mycket som möjligt? För att bemöta alla dessa frågor valde Knodden att skapa ett helt avsnitt utifrån föräldrars frågor i realtid, genom att spela in en livesändning på Instagram. Föräldrar fick möjlighet att ställa frågor direkt till Jennie-Lie och avsnittets gästande barnspecialist, barnsjuksköterskan Sofia, i ett givande samtal där frågor byggde på varandra.


Lyssnarna får bland annat tips på hur man kan få barn att sluta med napp, när det är dags att sluta amma på natten, och hur man kan hjälpa sitt barn känna sig trygg med att sova i sin egen säng. Med utförliga steg för steg-beskrivningar, lugnande besked, och gott om personliga berättelser är det här ett avsnitt som passar alla trötta föräldrar. 


Gästande barnspecialist

Sofia Nilsson är barnsjuksköterska som redan på högstadiet visste att hon ville bli sjuksköterska och att hon ville jobba med barn. Som sjuksköterska har hon jobbat både på barnsjukhuset i Göteborg och på BVC. Hon är även en av de fantastiska barnspecialisterna du kan träffa på Knodd.

Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.

Om avsnittet

“Man är inte så fräck där klockan fyra på natten när man har gjort det här 3 gånger redan.”Vad är normal sömn för barn?

Innan frågestunden sätter igång pratar Jennie-Lie och Sofia övergripande om barns sömn. Sofia berättar vad som räknas som normalt för barn i olika åldrar och att det kan skilja sig mycket hur sömnen ser ut hos olika barn. Du kan läsa mer om hur mycket barn bör sova i den här artikeln.


Om nattskräck och andra frågor från föräldrar om sömn

Merparten av avsnittet ägnas åt att besvara föräldrars frågor om deras barns sömn. Bland annat får lyssnare svar på: 

  • Hur man kan hjälpa barn att somna om själva.
  • Vad nattskräck innebär. 
  • Om det går att skjuta på barnets dygnsrytm. 
  • Om det kan hjälpa att byta barnets blöja på natten. 

Sofia och Jennie-Lie tar även upp det kluriga med när den andre föräldern eller en annan vuxen ska börja lägga bebisen och hur man kan rå om parrelationen när ingen får sova ordentligt.


När det är dags att sluta amma på natten och andra goda råd

För att avrunda ger Sofia några goda råd till föräldrar om deras barns sömn. Hon ger tipset: “Så som barn somnar på kvällen vill de också somna när de vaknat på natten”, och att tänka på det gällande napp, amning, och att somna i egen säng. Hon nämner även att det hjälper både vuxna och barn att sova mer om man slutar amma på natten och diskuterar när det kan vara lämpligt att sluta. Jennie-Lie konstaterar att många av föräldrarnas frågor berör barn som är 5-8 månader gamla och pratar lite om vad det beror på. Många viktiga frågor har det blivit, och många intressanta svar - vid ytterligare funderingar kan du alltid prata med din BVC

Tidsstämplar

[00:37] Lyssnarna välkomnas till ett speciellt avsnitt som spelas in via Instagram Live med frågor från föräldrar i realtid. Jennie-Lie introducerar ämnet sömn och gästen Sofia, som berättar lite om vad som är normal sömn i olika åldrar och vad man kan förvänta sig. 


[03:35] Jennie-Lie börjar plocka upp frågor från föräldrarna. Sofia svarar på frågor om barnet ska äta på natten, hur man kan sluta med det och hur barn påverkas om man söver dem med mat på kvällen. Jennie-Lie berättar om sin egen erfarenhet av ämnet. En annan förälder berättar om sitt spädbarn som inte kommer till ro och sover oroligt. Sofia lugnar och pratar om vanlig oro vid två veckors ålder. 


[09:07] Nästa fråga handlar om en femåring som vaknar om man inte ligger bredvid. Sofia berättar att närhetsbehovet kan komma och gå. En 2-åring har problem med självständigt sovande, och Jennie-Lie pratar om hon förväntade sig att sömnen skulle vara och hur det sedan blev. Sofia ger tips på hur föräldrar kan samarbeta eller ta hjälp av anhörig. Sofia pratar om när man ska dra ner på att barnet sover på dagen. 


[14:27] En förälder frågar: “Hur kan vi vänja vår 13-månaderstjej att sova själv?” Så som man somnar på kvällen, så vill man sova på natten, förklarar Sofia och berättar  hur man kan gå till väga. En annan förälder vill veta hur man får en 8-månaders att sova längre på morgonen. Sofia pratar om barns inre klocka och att det kan vara svårt att rubba  deras dygnsrytm. Vidare frågor handlar om äldre ängsliga barn som inte sover i eget rum och om det är okej att ge en 2-åring välling på morgonen och till nattningen. 


[20:55] Jennie-Lie tar upp nattskräck, vilket hon själv har erfarenhet av. Sofia förklarar hur det ser ut, vad det beror på samt om barnet är medvetet om det. Vad ska man göra som förälder när nattskräcken uppstår? Sofia tipsar även om en metod man kan använda för att försöka förhindra att nattskräcken kommer. En anna förälder undrar om hennes lilla bebis har nattskräck, men Sofia förklarar vad det troligtvis istället handlar om. En annan förälder funderar på hur de ska göra med sin 5-månaders som bara sover på mage. Sofia pratar om det allra viktigaste att tänka på då ur säkerhetssynpunkt. 


[25:45] Jennie-Lie och Sofia diskuterar att sluta med napp och går igenom både när och hur man bäst gör den processen. 


[27:21] Sömnen påverkar ju relationen också. Hur vanligt är det att sömnen gör att det blir jobbigare i föräldrarnas relation? Sofia ger råd. En fråga handlar om hur man kan lindra barns tandvärk. Tandsprickning gör ont och besvärar - Sofia tipsar om att ge smärtstillande läkemedel. Hur kan man göra när barn är pigga, glada och vakna mitt i natten? Sofia rekommenderar att man gör det tråkigt för barnet att vara uppe och ger tips. När kan man förvänta sig att de sover hela natten? Jennie-Lie pratar om deras förväntningar och vad som inte funkade, hur de sedan tänkte om och fick det att fungera mycket bättre för deras familj genom att samsova. Hur gör man för en 2,5-åring som vaknar varje natt och inte somnar om? Vad gör man om ett barn vaknar och gallskriker? Sofia funderar på olika bakomliggande orsaker och vad man i så fall kan göra. Om en 8-månaders vaknar massvis på natten och vill snutta, är lösningen då att sluta amma? Det visar sig att ja, det är det. Sofia tipsar också om att sluta amma till sömns. 


[36:34] Jennie-Lie tar upp för- och nackdelar med att byta blöja på natten. Det stör mer än hjälper att byta en kissblöja, menar Sofia. Det kommer även upp flera frågor som berör 5-månadersbebisar och sömn. Sofia pratar om vikten av att följa barnets signaler. De pratar om att byta från att mamma lägger till att pappa lägger, och att det leder till mycket gråt. Sofia förklarar övergången och lugnar, och Jennie-Lie påpekar vikten av att pappor får egentid med barnet för att bygga upp en relation och komma på egna knep.


[42:40] Det blir fler frågor om att söva om utan amning eller napp. Sofia förklarar hur man kan finnas där och trösta utan att amma. Ska man låta bebisen skrika sig till sömns?

Hur kan man som föräldrar hjälpas åt? Sofia ger råd om att lära bebisen somna om själv och upprepar tidigare råd. Sofia uppmanar föräldrar att prata med BVC om att skriva sömndagbok för att hitta vad man kan göra för små ändringar. Är det okej att väcka en bebis som sover? Sofia säger att det inte är någon fara med det. 


[46:36] Jennie-Lie konstaterar att många av frågorna berör spädbarn runt 5-8 månader. Sofia säger att det är ju där det börjar ställa till sig. Hon tipsar om att hitta en rutin för kvällen som också är okej att göra när de vaknar upp och ger några sista goda råd för att stötta föräldrar, bland annat att så gott det går försöka sova när barnen sover. Om sömnproblem uppstår efter att barnet är 6 månader, prata med BVC eftersom det finns hjälp att få. Jennie-Lie tipsar också att man kan skriva till barnspecialisterna i podden även på Instagram, och bekräftar att de flesta har det jobbigt med sömnen!

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Bebis som äter mosad broccoli
Knodden avsnitt 10 - Introducering av mat för bebisar
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen