Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Sluta med napp - 10 konkreta råd

Alla barn föds med en sugreflex, som är nödvändig för barnets överlevnad. Men att suga fungerar också som tröst och då blir nappen ibland en tacksam avlastning.

Barn som försöker nå nappar som ligger på ett bord

För många barn är det svårt att släppa nappen, vilket så småningom blir nödvändigt eftersom nappen kan påverka både de permanenta tänderna och uttalet hos barnet. Därför rekommenderas barn att helst sluta med napp när de är runt 3-4 år. För vissa barn räcker det att man pratar och förklarar att det är dags att sluta med napp. Men för andra kan det vara lite svårare.

Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling? I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende. Du får veta allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.

Barnspecialisternas råd

Prata med barnet Börja med att prata med ditt barn om att det börjar bli dags att sluta med nappen. Det är viktigt att du förbereder ditt barn på vad som ska hända och att barnet får vara en del av processen. Förklara några dagar innan ni gör några förändringar, så att barnet får vänja sig vid tanken. Lugnt omkring Försök inte få barnet att sluta med nappen vid en tid då det händer mycket, när ni är stressade eller om någon i familjen är sjuk. Helst ska inga nya tänder vara på ingång och inga stora förändringar bör ha skett eller vara på gång. Särskilt med tanke på att nappen symboliserar både tröst och trygghet. Förbered dig med tålamod Att sluta med napp kan vara en svår och stor sak för barnet. Var därför beredd på att det kan komma tårar och att du behöver finnas där och trösta. En nappburk Börja med att lägga undan nappen när den faktiskt inte behövs. Försök förklara för barnet att nappen bara används när det är sovdags. Låt barnet lägga nappen i en liten burk som du sen ställer undan och tar fram igen när barnet ska sova. Om nappen inte syns så finns den inte Prova att gömma nappen när barnet inte ser den och ta bara fram den vid behov. En del barn tänker nämligen inte på nappen förrän de ser den och stoppar då in den i munnen av ren vana. Nappen flyttar till sängen Ett annat sätt för att få barnet att använda nappen mindre är att förklara att napparna från och med nu ska bo i sängen. Vill barnet ha nappen går det bra att sitta en stund i sängen, men när det är dags att gå därifrån får nappen stanna. Läs om andra som slutat med napp Böcker är ett fantastiskt stöd i många situationer. På biblioteket hittar du flera olika böcker om att sluta med napp. Fråga en bibliotekarie om vilken bok som passar just ditt barn bäst. Ge nappen till någon annan Känner ni någon bebis som kanske behöver nappen mer? Ibland kan det hjälpa att ge bort nappen till “någon annan som behöver den mer”, nu när barnet har blivit “stort”. Nappen gömmer sig Ibland kan en liten lek vara på plats. Göm nappen när barnet inte ser och låtsas att den har gömt sig om barnet frågar. Låt sen nappen “dyka upp” vid passande tillfällen, som till exempel när det är dags att sova. Känn av situationen Blev tillvaron mycket sämre? Är barnet otröstligt och mår dåligt? Då var det kanske inte riktigt dags ännu. Att det dyker upp starka protester inför en stor förändring är inte konstigt, men ibland är man bara inte redo. Det är också okej. Ni får prova er fram och hitta den tidpunkt som passar er bäst. Men börja inte om för många gånger, då framstår du som inkonsekvent och det blir svårt för barnet att ta situationen på allvar.

Stort lycka till, från oss på Knodd!

Författare:

Sandra BergströmRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Bebis som tuggar på en bitring
Tänder och mjölktänder hos barn
Barn som sopar i trädgården
5 tips på hur du barnsäkrar trädgården och uteplatsen
Barn som sitter på potta
Potträning - barnspecialisternas bästa tips
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen