Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Växtvärk hos barn

Ibland blir barn plötsligt väldigt ledsna på kvällen eller natten över att det värker och gör ont i benen, men på dagtid är smärtan som bortblåst. Det är vanliga symtom på växtvärk. Här kan du läsa våra bästa råd om vad du kan göra ifall ditt barn skulle drabbas av växtvärk.

pojke sittandes på en bänk

Vad är växtvärk? Växtvärk är smärta i benen. Det brukar vanligen uppstå hos barn som är mellan 3 och 10 år, men kan även ibland förekomma hos barn upp till 16 år. Smärtan dyker upp främst på kvällen eller natten samtidigt som allt är som vanligt igen sen på dagen. Det förekommer inte på dagen eller under tiden som barnet utövar någon aktivitet.

Hur känns växtvärk? Typiskt för växtvärk är pulserande smärta i musklerna på lårets framsida, runt knäna eller i underbenen. Hur ont det gör kan variera från barn till barn.

Har ingen koppling till tillväxt Växtvärk är inte farligt men kan göra väldigt ont. Exakt vad växtvärk är har ännu inte klarlagts och trots namnet finns det ingenting som egentligen tyder på att värken har någonting att göra med att barnet växer. Sambandet mellan namnet och smärtan kan vara för att värken alltid försvinner på egen hand när barnet har slutat växa. Även om man inte vet orsaken till växtvärk har det visat sig att värken ofta uppstår om barnet har varit väldigt fysiskt aktiv under dagen.

Hur lindrar man växtvärk? Det finns tyvärr ingen behandling mot växtvärk, men värme och massage kan lindra smärtan. En värmekudde kan också hjälpa till att lindra. Har ni ingen värmekudde hemma kan du fylla en flaska med varmt vatten och linda in den i ett örngott eller frottéhandduk och använda istället. En varm filt eller att ha benen i högläge kan också dämpa smärtan. Om det är vanligt att ditt barn drabbas av växtvärk kan ni försöka göra det till en vana att stretcha efter dagar med mycket rörelse. Om barnet har väldigt ont och det inte går över kan du ge smärtstillande läkemedel. Försök att lugna barnet och berätta att det kommer gå över.

När behövs fysisk vård? Om värken inte går över, om barnet får feber, haltar och svårt att gå behöver du söka fysisk vård. Detsamma gäller om barnet får svullna ben.   

Författare:

Sandra BergströmRedaktör

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Två föräldrar i säng med ett barn emellan
Psykologen tipsar - så överkommer ni relationens vanligaste fällor under småbarnsåren
Kom ut och lek - vi hjälper till med motivationen!
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen