Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Knodden avsnitt 5 - Allt om sömn och barn

Barns sömn är ett ämne som berör alla föräldrar. Det är också ett ämne som väcker en mängd frågor. Knodden gästas av barnsjuksköterska Tina Simonsson som delar med sig av sina bästa tips på hur du kan få sömnen att fungera - och vad hon egentligen tycker om sömnmetoder.

Barn som tittar på en ipad

Låt mig få sova

När det kommer till barn är det väl inget ämne som berör så mycket som sömn. Småbarnsföräldrar är stundtals så trötta att det liknar utmattningssyndrom. Då hjälper det inte att höra att det går över.


Knoddens programledare Jennie-Lie och återkommande gäst Tina Simonsson går igenom vanliga problem föräldrar stöter på när det gäller att få deras barn att sova, att somna om, och hur man lyckas sluta sova på dagen utan att det blir kaos. 


Gästande barnspecialist

Dagens gäst är Tina Simonsson, barnsjuksköterska sedan många år. Tina är även mamma till sin 10-åriga dotter.

Du kan även lyssna på avsnittet i bland annat Apple Podcast.

Om avsnittet

“Varför sover du inte? Den tror jag nästan alla måste ha tänkt.”


Stressen av att själv inte få sova

Jennie-Lie och Tina konstaterar båda att tankar kring sömn tagit upp mycket av deras energi som småbarnsföräldrar, även om Tinas man på något smidigt sätt glömt tiden då deras dotter hade kolik. När man är så trött och mitt uppe i det så finns bara här och nu, och det hjälper inte att någon säger att det går över. Hur föräldrar får sina barn att sova varierar väldigt eftersom alla familjer och barn är olika, men Tina berättar hur det kan se ut när föräldrar kommer till BVC för att sömnen blivit ett riktigt problem. Hon poängterar även vikten av att stötta varandra som föräldrar när man är som tröttast och som mest sliten och att ta hjälp utifrån när det går.


Frågor från föräldrar om sömn och barn

Merparten av avsnittet om sömn går ut på att svara på frågor från föräldrar om deras barns sömn. Vi avhandlar kvällsrutiner och vad man kan göra med en 2,5-åring vars läggning tar flera timmar. Hur tar man upp kampen med ett envist barn?


Tina pratar om uppvaknanden under natten och Jennie-Lie berättar om hennes sons nattskräck. Det finns också olika metoder för att få barn att somna själva. Tina ger tips på hur man kan träna på att låta barnet somna själv och berättar om sin egen erfarenhet med 5-minutersmetoden. Till slut avhandlas sömn på dagtid och när det kan vara dags att sluta med det. Tina knyter ihop med en historia om en mycket trött pappa och säger inte det går över, men håll ut!

Tidsstämplar

[00:35] Jennie-Lie introducerar dagens ämne: sömn. Tina berättar hur deras sömn påverkades av att deras dotter fick kolik - något som hennes man inte kommer ihåg. 


[01:25] Hur får föräldrar sina barn att sova? Tina menar att det är väldigt olika, men när det kommer till nyfödda och små bebisar så handlar det ofta om att ge bröstet, napp, eller att gunga dem till sömns. Men Tina påpekar att alla familjesituationer är olika och det påverkar läggningen. När man lider av sömnbrist så är man mest här och nu. Jennie-Lie beskriver att man ibland ju har panik för att man är så trött. 


[03:04] När blir sömnen ett problem? Tina beskriver föräldrar hon träffat på BVC, som har fått fysiska problem som liknar utmattningssyndrom. Jennie-Lie minns stressen av att hennes för tidigt födda tvillingar behövde väckas för nattmatningar och den ångest som kunde komma på kvällen för att man inte visste hur det skulle gå. Barn känner av stressen även om de inte förstår den. Jennie-Lie och Tina diskuterar vad föräldrar kan göra för att stötta varandra och hur man kan tänka kring att be om hjälp utifrån. 


[07:20] Tina beskriver att det kan vara bra att ha en plan för hur man vill ha det och hur man ska ta sig dit. Hon ger förslag på delmål när helheten känns för stor. Vad gör man om det inte fungerar? Barn är ju envisa och ger sig inte i första hand. Tina påminner också att det är långt ifrån alla barn som sover en hel natt i sin egen säng när de är 3-4 år. Och ibland är det lättare som förälder att låta dem sova i de vuxnas säng, för då får man själv mest sömn. 


[11:21] Nu är det dags för frågestund från föräldrarna. Tina och Jennie-Lie avhandlar tips om vad man kan tänka kring bra kvällsrutiner och hur man hanterar en 2,5-åring som är jättetrött ända tills det är dags för läggning. Tina ger också svar till en förälder vars 2,5-åring tar över två timmar att lägga. 


[16:22] Finns det nån gång då man ska ge sig i kampen eller ta paus i läggningen? Tina kommer med bra råd för envisa barn. Hon ger även konkreta siffror på hur många barn som faktiskt vaknar under natten och hur många 2-åringar som väcker sina föräldrar. 


[19:12] Jennie-Lie frågar vidare å föräldrars vägnar. Varför vaknar barn på natten? Tina pratar om hur barn bearbetar dagens händelser och varför de kan behöva hjälp att somna om. Ska man sluta med napp om barnet behöver hjälp att stoppa in den flera gånger per natt? Tina har också bestämda åsikter om att ge barn mat, välling och vatten nattetid. Hur kan man göra om man vill avvänja barnet från det?


[24:20] Jennie-Lie hade inte hört talas om nattskräck förrän hennes son Mattis, som nu är 5, visade sig ha det. Tina förklarar hur nattskräck ser ut, när i sömncykeln det sker och hur man kan försöka motverka att det händer barnet. Det håller kanske bara i 20 minuter, men det är rätt läskigt. 


[26:40] När är barn redo att sova själva? Grundsvaret är att det är individuellt, menar Tina. Det finns så många sömngurus som berättar hur man ska göra och Tina berättar om sina funderingar kring sådana metoder. Hon ger även tips på hur man kan göra för att introducera barnet för sitt rum och sin nya rutin. Jennie-Lie berättar om bilden hon hade innan hon fick barn av hur det skulle gå till, men som sedan inte alls fungerade i verkligheten. Tina har full förståelse och menar att det kan vara viktigt med acceptans. 


[30:23] En metod som är mycket omdiskuterad är 5-minutersmetoden. Tina själv använde sig av den. Det var mycket skrik från dottern och tandagnisslan från Tina och hennes man, så det var tur att de hyrde en stuga på Öland långt ifrån annat folk. Hon beskriver hur de fick det att fungera. Tina påpekar också att sömncyklerna förändras mycket i takt med utvecklingsfaser under första året, så den här metoden fungerade när deras dotter var 4-5 månader. Hon ger även en snabb beskrivning av hur 5-minutersmetoden fungerar. 


[33:54] Till slut diskuteras sömn på dagen för barn. Hur länge ska barn sova på dagen och när är det dags att sluta sova på dagen? Kan det vara olika med sömn på förskolan och hemma? Tina ger råd om hur man kan stämma av med förskolepedagoger för att det ska bli så bra som möjligt. 


[37:03] Jennie-Lie undrar om det är något Tina skulle säga till alla föräldrar som lyssnar. Tina håller sitt löfte att inte säga att det går över, men att man ska hålla ut. Hon berättar en historia om en mycket trött pappa som kom in med sin 10-månadersdotter och hur de hjälptes åt för att reda i rutinerna för att få lite bättre ordning - och lite bättre sömn. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Nyfödd bebis som ligger i kuvös
Knodden avsnitt 4 - När ett barn föds prematurt
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
barnfötter under täcke
Barn och sömn - fakta och tips för mysiga sovrutiner
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen