Barnmat och smakprov - när är det dags att börja och vad ska man undvika?

Så snart som ditt barn passerar fyra-månaders-dagen och visar intresse för vad resten av familjen har på tallriken går det bra att börja med små smakprov. Det kan ge barnet möjlighet att långsamt prova på nya smaker och konsistenser utan att konkurrera med bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.

Matintroduktion för små barn

Matintroduktion för små barn

Det finns inga "regler" för vad man ska börja med och det går bra att prova olika livsmedel samtidigt. Det viktiga är att maten har en mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Du kan till exempel ta lite av din egen mat, motsvarande ungefär ett kryddmått, med en sked eller på fingret och låta barnet få lite på tungan. Du behöver inte tänka på saker som haklapp och bestick riktigt än.


Verkar ditt barn tycka om maten kan ni fortsätta öka successivt i den takt som barnet själv vill och klarar av.


När mängden successivt ökar och går över till teskedar kan det vara bra att ha koll på hur magen reagerar. Om barnet blir blir väldigt hård i magen kan du tillsätta katrinplommon eller päronpuré. Laktulos, som finns receptfritt på apoteket, går ibland att använda för att hjälpa en trög mage.

Vill du hellre lyssna på vårt podd-avsnitt om matintroduktion?

När ska man gå över från amning eller ersättning till mat? Hur gör man det på bäst sätt? Finns det något små bebisar inte ska äta? I detta Knodden-avsnitt pratar Jennie-Lie & Sofia om hur man bör göra för att introducera bebisar för mat, och vad som är bra att tänka på för att ditt barn ska få ett bra förhållningssätt till mat.Livsmedel små barn ska undvika

För vissa är det stort att börja med smakprover medan det för andra är något som bara går av farten. Men det finns några saker som ska undvikas fram tills barnet är över ett år.

Salt
Njurarna hos barn under ett år har en nedsatt reningskapacitet vilket medför minskad förmåga att göra sig av med överskott av salt. Ett högt saltintag kan leda till blodtryckshöjning. Fastän förhöjt blodtryck inte har några kända hälsoeffekter i spädbarnsåldern så talar det ändå för att barn reagerar på salt.


Honung

Honung kan innehålla sporer av en bakterie som kan bilda ett gift i barnets tarm.


Gröna bladgrönsaker som mangold, spenat, grönkål, bladselleri och ruccola
Dessa grönsaker innehåller nitrat vilket i kroppen kan omvandlas till nitrit och försämra syretransporten i blodet.


Rödbetor och rödbetsjuice

Även rödbetor innehåller nitrat. 


Rått eller halvrått kött
Även i kött som inte är helt tillagat kan det finnas Ehec-bakterier.


Opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk
I dessa produkter kan det finnas farliga bakterier som Ehec och som ger svår diarré.


Sötade livsmedel och drycker
Undvik sötade livsmedel så långt det går. Socker ger dessvärre bara tomma kalorier, alltså inga vitaminer eller mineraler, och är onödigt att vänja barnet vid. Det kommer vara svårt att undvika i längden men försök så länge det går, för att skapa en bra grund för sunda matvanor. Vänj barnet vid att dricka vatten istället för sötad dryck.


Grön eller oskalad potatis
Har en potatis blivit grön betyder det att solanin och chakonin, som är potatisens naturliga bekämpningsmedel mot bakterier och skadedjur, har börjat bildas. Får barnet i sig detta, även bara i en liten mängd, finns det en stor risk för magsmärtor, kräkningar och diarré. Kasta potatisen även om det bara är en liten bit som blivit grön. 


Se också till att alltid skala potatisen innan du ger den till små barn eftersom det finns solanin under skalet på all potatis. Särskilt höga halter finns i skalet på färskpotatis.


Hela nötter, mandel och jordnötter

Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barn nötter och jordnötter tills de var ett år, men idag vet vi att det inte stämmer. Däremot finns det risk att barn sätter hela nötter och jordnötter i halsen. Men nötsmör och nötmjöl går bra. Så vill du ge ditt barn nötter, mandel eller jordnötter kan du göra det i mixad form eller som nötsmör. Du kan till exempel köpa mandelsmör eller göra egen genom att köra några mandlar i mixern tills fettet börjar tränga ut och en pasta bildats.


Ris
Ris innehåller halter av arsenik och man bör därför inte ge riskakor eller rismjölk till barn under sex år. Risgröt och risvälling kan också innehålla arsenik. Istället kan du variera med andra sorter och olika märken. Barn bör inte äta risprodukter, såsom ris, risgröt, risnudlar eller rismellanmål, oftare än sammanlagt fyra gånger i veckan.


Hårt stekt eller bränd mat

I mat som är hårt stekt eller bränd finns ämnet akrylamid. Akrylamid är ett sannolikt cancerframkallande ämne och bör därför undvikas, särskilt av små barn. Men istället för att kasta hårt stekt eller bränd mat räcker att du skär bort stekytan.


Fisk med miljögift och kvicksilver
Vissa fisksorter innehåller halter av miljögifter och ska därför inte ges till små barn oftare än högst två till tre gånger per år. Dessa är:

  • Strömming från Östersjön
  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern eller Vättern
  • Sik från Vänern eller Vättern
  • Röding från Vättern


Egenfångad fisk som abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver. Likaså tonfisk, stor hälleflundra, svärdfisk, haj och rocka. Därför ska dessa fisksorter inte ges till barn mer än max en gång per vecka. Halterna av kvicksilver kan på sikt bli skadliga.

Lär dig mer om ditt barns utveckling i Knodd-appen

I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteenden. Allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.

Senast uppdaterad

9 mars 2023

Läs mer

Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
Barns utveckling det första året
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen