Kikhosta hos barn
Kikhosta är en smittsam sjukdom som börjar med en förkylning och som senare utvecklas till en karaktäristisk ihärdig hosta och/eller andningsuppehåll. Symtomen kan vara lindrigare eller svårare beroende på barnets ålder. Det finns ett vaccin som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet som erbjuds alla barn i Sverige.
Snabbversionen
Symtom
Förkylningssymtom med hosta, eventuellt lite feber. Senare även en kraftig hosta. Äldre barn får ofta en hackig hosta som fortsätter tills de tappar andan (kiknar), små barn kan ha mindre hosta och i värsta fall få andningsuppehåll.
Bedömning
Av en erfaren sjuksköterska eller läkare utifrån symtom. Ibland kan prover behöva tas.
Behandling
Om det är tidigt i förloppet kan antibiotika ibland lindra symtomen, och det kan ofta begränsa smittspridning.
Förskola?
Stäm av med sjukvårdspersonal för att avgöra att barnet inte smittar.
Hur vet jag om mitt barn har kikhosta?
Kikhosta börjar som en förkylning men kan så småningom utvecklas till en mer typisk bild, där äldre barn kan få en besvärlig ihärdig hosta där barnet “hostar och hostar och hostar och hostar” tills det tappar andan. Hos små spädbarn är hostan ofta inte lika tydlig, och de kan ibland bara tappa andan och få andningsuppehåll. I en del fall kan hostan bli långdragen och pågå i flera veckor, framför allt hos äldre barn och vuxna.
Vaccination mot kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige, och den första dosen ges normalt vid tre månaders ålder. Även vaccinerade personer kan ibland smittas, men symtomen blir då lindrigare än hos ovaccinerade.
Vanliga symtom:
- Förkylningssymtom med hosta och lite feber
- Utvecklas till mer hosta, så småningom i längre attacker som kan leda till att man tappar andan (kiknar)
- Andningsuppehåll
- Ibland kräkning på grund av slem
Hostattackerna kan vara olika intensiva hos olika personer; en del kan få några hostattacker om dagen medan andra kan hosta "hela tiden dygnet runt".
Kikhosta kan bli allvarligare hos små barn som inte har hunnit få sina tre första vaccination doser vid 3, 5 och 12 månaders ålder, och hos personer som av andra anledningar inte har vaccinerats.
Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis, som leder till inflammation och svullnad i luftvägarna.
Diagnosen kikhosta ställs av läkare. Om barnet har de typiska kikningarna är det ofta lätt att fatta misstanke. Det kan däremot vara svårare innan de börjat, då symtomen kan likna andra luftvägsinfektioner. För att bekräfta kikhosta tar läkaren ett prov från barnets näsa.
Vad ska jag göra som förälder?
Du bör söka vård:
- Om ditt barn har ihärdig upprepad hosta
- Om ditt barn hostar så att det kiknar/tappar andan
Sök fysisk akutsjukvård:
- Om ditt barn är under ett år och har haft kontakt med någon med kikhosta
- Om ditt barn inte har vaccinerats mot kikhosta och har haft kontakt med någon med kikhosta
- Om ditt spädbarn får andningsuppehåll
Du ska ringa 112:
- Om ditt barn får andningsuppehåll eller blir medvetslöst
Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med?
Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.
- Låt ditt barn erhålla det ordinarie vaccinationsprogrammet på BVC.
- Undvik att träffa sjuka personer.
Antibiotika kan ges vid bekräftad kikhosta eller ibland vid misstanke innan provsvar har inkommit. Det kan begränsa sjukdomsutvecklingen om det ges tidigt i förloppet, och kan begränsa smittspridningen även om det ges senare i förloppet.
Trots behandling så kan hostan kvarstå i flera veckor, även efter att smittsamheten gått över.
Detta kan du själv göra för att lindra besvären:
- Höja huvudänden av sängen genom att stapla med kuddar eller lägga några böcker under sängbenen vid huvudänden
- Ha svalt sovrummet
- En hink jämte sängen för slem och kräkningar
- Ge smärtstillande/febernedsättande medicin vid behov
Behöver vi stanna hemma?
Kikhosta smittar genom droppsmitta, det vill säga via droppar från hostningar eller nysningar som sprider sig i luften eller via ytor som barnet tar på. Inkubationstiden, alltså tiden det tar mellan smitta och sjukdomssymtom, är vanligtvis en till två veckor.
Så länge ditt barn är smittsamt så ska man stanna hemma från förskola eller skola, och undvika att träffa andra för att inte sprida smittan vidare. Det gäller även om ditt barn är feberfritt och orkar delta i aktiviteter. Rådgör med sjukvårdspersonal för att avgöra när smittsamheten är över och det går bra att träffa andra igen.
Här finns lite tips om att vara hemma med sjukt barn.
Förkylningssymtomen och febern brukar gå över efter ca en vecka, men hostattackerna kan bli långdragna och kan ibland pågå i flera veckor. Man är smittsam framför allt under de första 1-2 veckorna, även om man har långdragen hosta längre än så. Ibland kan dock smittsamheten vara längre. Rådgör med sjukvårdspersonal för att avgöra när ditt barn kan anses vara smittfritt.