Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så kommer ni igång - med Generation Pep!

Precis som Knodd värnar organisationen Generation Pep om barn och ungas hälsa. De har skapat en folkrörelse för bättre hälsa och goda vanor för alla barn. Här ger Emma Blomdahl Wahlberg sina bästa tips på hur du som förälder kan lägga grunden för bättre vanor. 

Artikelinnehåll Grunden för en hälsosam livsstil läggs i barndomen Om Generation Pep - Emmas topp 3 initiativ från Generation Pep Så kan du uppmuntra ditt barn att röra på sig - 4 tips om rörelse i vardagen Så kan du uppmuntra ditt barn att äta bättre - 3 knep för att få barn att äta bättre Hur kan man göra så att det inte känns som ett måste?

Grunden för en hälsosam livsstil läggs i barndomen Som vuxna vet vi att det är viktigt att äta en hälsosam kost och att röra på oss. Att få in dessa vanor i barndomen gör det lättare att hålla en hälsosam vardag livet ut. Samtidigt visar forskning att både vuxna och barn rör sig för lite och har bristfällig kosthållning. – Vanor som främjar vår hälsa läggs tidigt i livet, säger Knodds barnspecialist Christina Walding. Det gäller både vad vi äter och hur mycket vi rör på oss i vardagen. Dessa vanor påverkar sedan vår fysiska hälsa, vår risk för utveckla vissa sjukdomar, och till och med vår psykiska hälsa. Det är därför det är så viktigt att främja goda vanor redan hos våra minsta medborgare. Det är här organisationen Generation Pep kommer in i bilden. De arbetar för att skapa en folkrörelse för mer fysisk aktivitet, bättre matvanor och mer jämlik hälsa för barn och unga.  Eftersom vi på Knodd tycker att barns välmående är något av det viktigaste som finns så vill vi belysa Generation Peps arbete. Därför tog vi oss ett snack med Generation Peps Emma Blomdahl Wahlberg för att höra mer om deras initiativ och hennes bästa råd till Knodd-föräldrar. 

Om Generation Pep Initiativtagare till Generation Pep är kronprinsessparet, och organisationens arbete utgår från Barnkonventionen, fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS) och de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2023). Genom samarbeten, egna initiativ och utredningar skapar de engagemang och intresse för frågor kring barns hälsa, samtidigt som de aktivt verkar för dessa mål genom konkreta aktiviteter och initiativ. – Föräldrar är inte ensamma med att kämpa om skärmtid eller att barnen ska röra på sig, menar Emma. Det är många som kämpar med det här, och där vill vi finnas till som stöd. Samtidigt måste vi ha med oss att de vanor vi sätter nu är det störst chans att man kommer tillbaka till senare i livet.

Emmas topp 3 initiativ från Generation Pep Det var inte helt lätt för Emma att välja ut några av sina favoritinitiativ, men dessa tre ligger henne särskilt varmt om hjärtat.

  • 1Pep-rapporten, en genomgripande undersökning om barn och ungas levnadsvanor som saknar motstycke bland svensk forskning. 
  • 2Saga-sagor, en bok och en samling verktyg som stöttar olika professioner inom hälso-sjukvården i arbetet med hälsosamma levnadsvanor.
  • 3Projekt Assist, som utbildar ledare inom basket i mer utsatta områden så att fler barn och unga kan få möjlighet att spela. 

Så kan du uppmuntra ditt barn att röra på sig Med två små barn hemma vet Emma hur svårt det kan vara att hinna med extra åtaganden i vardagspusslet. – I de här åldrarna handlar det jättemycket om att barn gör som vuxna gör, säger Emma. Om jag vill ägna helgen åt att sitta i soffan och scrolla på min telefon så kommer mitt barn också göra det. Här kan du läsa mer om barn och skärmtid.

4 tips om rörelse i vardagen

  • 1Barn i den här åldern behöver inte lära sig att bli aktiva, det är de ändå, men de måste få förutsättningarna för det. Om ni går till lekparken eller leker i trädgården i stället för att sitta med telefonen så är det den vanan barnet kommer lära sig. 
  • 2Cykla eller gå till förskolan för att få in rörelse när ni ska ta er någonstans. 
  • 3Barn behöver få se vuxna ha roligt också. Satsa på ett fredagsdisco där hemma som kan vara roligt både för vuxna och barn. 
  • 4Släng ihop en hinderbana med plastbunkar eller kuddar strax innan du ska laga mat eller behöver göra annat. Gör det ihop några gånger för att sätta igång leken så kan du sedan gå därifrån och låta barnet fortsätta springa runt. 

Läs fler råd från Generation Pep till dig som förälder om hur du kan hjälpa ditt barn att röra på sig, äta bättre och hitta en mer hälsosam relation till skärmtid här.

💡 Att, inte hur Det viktigaste är inte hur ni rör på er utan att ni rör på er. För barn kommer det egentligen naturligt att röra på sig men de kan behöva en puff från sina förebilder. Om du är med i leken ibland kommer ditt barn också vilja vara det. 

Så kan du uppmuntra ditt barn att äta bättre Vad gäller nyttig mat menar Emma att det viktiga är att barn får tillgång till varierad kost. – Jag läste ett bra tips från en dietist en gång som sa att barn bestämmer själva vad de äter, men det är du som förälder som bestämmer vad som står på bordet, berättar Emma. Genom att jag ställer fram varierad och färggrann mat så har de möjlighet att välja och kommer till slut att pröva allt. Om jag bara ställer fram makaroner och korv kommer de aldrig äta något annat. Emma påpekar också att vi inte behöver vara oroliga för att barn blir undernärda om de bara plockar ut makaronerna ibland och vägrar allt annat på tallriken. Hon menar att det är en inlärningsprocess som vilken som helst att lära sig att äta varierat. – Vi får inte beröva barn möjligheten att lära sig, säger hon. Precis som att de får träna på att gå och att cykla, det gör vi ju inte genom att sätta dem rakt upp och ner på en cykel en dag. På samma sätt är det med mat. Vi börjar med några grönsaker eller olika mat, sedan lägger vi till nya allteftersom.

3 knep för att få barn att äta bättre

  • 1Låt barn få vara med och laga maten eller välja ingredienser. Då tycker de att det är roligare att äta den sedan. 
  • 2Implementera en ”nej tack-tugga”. Man måste inte äta allt på tallriken men man måste smaka. 
  • 3Testa att ge barnet en skål med frysta grönsaker som de kan snacksa på innan maten. På så sätt kanske barnet till och med har fått i sig alla sina grönsaker innan ni ens har börjat äta, och ni slipper hunger-humöret.

Här hittar du Knodds barnspecialisters egna råd om hur du kan hjälpa ett barn som matvägrar. 

✨ Appen för småbarnsföräldrar  Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app! 

Hur kan man göra så att det inte känns som ett måste? För vuxna kan nya livsstilsvanor lätt kännas som ytterligare ett måste som ska in på en överfull att göra-lista. För små barn handlar det dock sällan om särskilt stora förändringar, eftersom de redan vill utforska, upptäcka och vara igång. – Egentligen handlar det nog mycket om att vi vuxna känner det som ett måste, säger Emma. Vi kan vara bra på att gå på gym till exempel, det är ett måste och sedan är det gjort. Men det är vardagsvanorna som ger de stora förändringarna. Våga göra vardagen lite roligare i stället, låtsas att all grön yta är lava som ni måste undvika när ni ska ta er hem, eller lek med ditt barn när ni är på lekplatsen. Vi mår ju också bra av att röra på oss i vardagen, så genom att göra det tillsammans med barnen kan hela familjen må bättre.

✨ Kom igång med Generation Pep! Uppmuntra ditt barns förskola att ta del av Generation Peps kostnadsfria material för förskolor, anordna en egen Pep-dag i familjen eller med vänner och hitta mer fakta och råd om barns hälsa direkt från Generation Peps hemsida. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

20 mars 2024

Läs mer

pojke spelar fotboll
Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar
barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
barn som leker med klossar
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen