Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Sport och fritidsaktiviteter för barn i alla åldrar

Fysisk aktivitet genom sport eller andra fritidsaktiviteter kan vara bra för barns hälsa, självförtroende och välmående. Men hur funkar sport för små barn? Här hittar du råd om roliga fritidsaktiviteter för ditt barn och hur ni får pusslet att gå ihop. 

pojke spelar fotboll

Artikelinnehåll Leken framför allt Roliga sporter för barn - Fotboll och andra bollsporter - Dans och gymnastik - Friidrott - Prova på annat Vad ska man tänka på vad gäller fritidsaktiviteter för barn?

Leken framför allt Att fysisk aktivitet är viktig för barns hälsa och mående är välkänt. Organiserad idrott och inrutade fritidsaktiviteter är populära bland barn i alla åldrar och för med sig en mängd fördelar och hälsofrämjande effekter. För små barn är dock grunden för all aktivitet leken. Att spela fotboll, springa ett lopp, eller träna på gymnastikövningar bottnar i en leklust och ett nyfiket utforskande. Regler och tankar om att vinna kan komma senare. Genom att börja med olika fysiska aktiviteter tidigt kan ditt barn hitta vanan och glädjen i att röra på sig, vilka kommer att finnas med livet ut. Dessutom är det ett fint sätt att lära sig samsas med andra.

✨ Det viktiga är att röra på sig Det viktigaste när det kommer till barns fysiska hälsa är att barnet rör på sig, inte hur. Om ni kan hitta något som ditt barn gillar att göra och som passar in i er vardag kommer det vara mer hållbart i längden. Då kommer den fysiska utvecklingen och det bättre måendet på köpet. 

Roliga sporter för barn Även små barn kan börja med lagsport. Det är ett utmärkt sätt att lära sig samarbeta, följa regler, och träna på att vara en god förlorare (eller en god vinnare). Idrott kan också stärka barns självkänsla. Kom dock ihåg att en femåring inte behöver en smockfull kalender, utan det räcker att pröva på en sport åt gången. Organiserad idrott brukar börja runt femårsåldern och anpassas utifrån barnens nivå. Det kan innebära att alla får varsin fotboll, att man spelar utan de flesta reglerna, eller att aktiviteten främst bottnar i fri lek och barnens nyfikenhet. De flesta idrottsförbund har också särskilda regler om barn ska tävla i idrotten, jämfört med äldre åldersgrupper.

Fotboll och andra bollsporter Fotboll är den mest populära sporten bland barn i Sverige och en klassiker att börja med. Andra populära bollsporter bland barn är basket, innebandy, handboll, tennis och på senare tid även padel. Tillsammans med andra bollsporter ligger fokus i fotbollsträningen ofta på lek och att få in en bollkänsla. Bollsporter är utmärkta för att träna grovmotorik och koordination.

Dans och gymnastik Dans och gymnastik är aktiviteter som barn kan börja med i tidig ålder. Även de minsta älskar att röra på kroppen till musik och upptäcka nya sätt att röra sig på. Här är betoningen på lek, utforskande och att ha kul genom aktiviteter som anpassas utifrån barnets ålder. Både dans och gymnastik är strålande sätt att träna på grovmotorik, koordination och balans. Redskap och regler anpassas utifrån barnens ålder.

Friidrott Grunden i friidrott är egentligen sådant som barn gör självmant i leken: springa, hoppa och kasta. Därför kan element av det som sedan hör till friidrott vara del av organiserade fritidsaktiviteter redan hos barn i förskoleåldern. Organiserad friidrottsträning brukar sedan börja runt sexårsåldern. I många friidrottsförbund finns möjligheten att prova på många olika grenar, vilket passar utmärkt när man är liten och inte riktigt vet vad ens favoritaktivitet är. Genom friidrott får barn träna på koordination, grovmotorik och styrka under former som gör det lätt att jämföra sina framsteg med sig själv i stället för en motståndare.

Prova på ovanligare aktiviteter Det blir lätt att man börjar med de vanligaste aktiviteterna och lagsporterna. Samtidigt är det inte alla barn som älskar fotboll eller lagsporter, men det betyder inte att det inte finns roliga möjligheter att röra på sig. Kanske skulle ditt barn gilla att rida, simma, åka skridskor eller dansa isdans, testa kampsport, eller något helt annat. Alla dessa aktiviteter och sporter utvecklar barns fysiska och sociala förmågor. Huvudsaken är att ditt barn rör på sig och hittar något som känns roligt. Då lägger ni grunden för ett långt liv i rörelse och barnet får engagera sig på sina egna villkor.

🌱 Lär dig mer om ditt barns utveckling I Knodds kunskapsprogram lär du dig att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende med barnspecialisternas praktiska råd om hur du bäst hjälper ditt barn längs vägen.

Vad ska man tänka på vad gäller fritidsaktiviteter för barn? För små barn är det mesta nytt i livet. Då kan det vara svårt att veta precis vad man gillar – eller att ägna all sin tid åt en enda aktivitet. För att både du och ditt barn ska fortsätta vilja vara aktiva gäller det att det ni sysslar med passar in i er vardag och känns roligt. Tänk på att:  Barnets fritidsaktiviteter ska vara något lustfyllt och roligt som barnet är intresserat av att göra. Organiserade aktiviteter ska också passa in i familjens schema och din egen möjlighet att ta dig an ansvaret som kan ingå. Det är okej att testa olika fritidsaktiviteter och byta allt eftersom. Det är inte lätt för en 3-åring att veta om fotboll eller dans är roligare utan att ha fått pröva på. Det är också okej att ta en aktivitet i taget. Hellre göra en sak som är rolig än att stressa över att ni är med i fyra olika grupper som ska hinnas med på fritiden. Det tackar också plånboken för. Små barn behöver inte en överfull kalender med organiserade aktiviteter. Gör sådant som är roligt och som ni orkar och hinner med. Ditt barn kommer att utvecklas mycket även genom att leka med kompisar på lekplatsen, vara engagerad på förskolan, eller ta en skogspromenad med dig. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

26 januari 2024

Läs mer

vuxna och barn som bakar
Laga mat med barn - byggstenarna för ett gott liv
barn som simmar
Viktigt att veta om att lära barn simma
barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen