Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Ge medicin till barn - 13 tips som gör det lätt

Att ge medicin till små barn kan vara klurigt. Knodds barnspecialister ger därför dig som förälder sina bästa knep för att det ska gå smidigt – samt några viktiga råd längs vägen. 

barn som tar medicin

Artikelinnehåll Ibland är det jobbigt innan det blir bra 6 knep inför att ge läkemedel till barn 3 råd om att ge flytande läkemedel till barn 4 råd om att ge barn läkemedel i tablettform Viktigt att tänka på med läkemedel

Ibland är det jobbigt innan det blir bra Ibland kan läkemedel vara ett nödvändigt ont för sjuka barn. Det kan vara svårt att få i barnet medicin, samtidigt som barnet kan må så mycket bättre med hjälp av den. Oavsett om det handlar om vanliga, receptfria läkemedel som febernedsättande och smärtlindring, eller ett receptbelagt läkemedel som ni fått utskrivet, kommer du som förälder troligtvis någon gång att behöva ge ditt barn medicin. Här har vi därför samlat Knodd-teamets 13 bästa tips som hjälper dig göra det så smidigt som möjligt. 

🩹 Notera doseringen Barns kroppar bryter ner läkemedel olika fort i olika åldrar. Var alltid noga med att följa doseringsanvisningar utifrån barnets ålder och vikt eller läkarens instruktioner. Håll också koll på om medicinen ska ges tillsammans med mat och vid särskilda tidpunkter. 

6 knep inför att ge läkemedel till barn Att ta medicin som smakar illa eller är svår att svälja kan vara jobbigt för ett litet barn, särskilt ett som inte mår så bra till att börja med. Med lite tålamod och några kloka föräldraknep kommer ni långt.

  • 1Tid och tålamod gör det lättare både nu och i framtiden. Låt det ta tid och försök att inte stressa barnet, samtidigt som du håller fast vid att medicinen ska tas. Ett uppstressat barn kommer att komma ihåg hur jobbigt det är att ta medicin även i framtiden. En lugn stund i din famn tillsammans med ett gosedjur eller snuttefilt kan däremot kännas tryggt. 
  • 2Berätta för barnet vad ni ska göra. Du kan förklara på den nivå som ditt barn kan förstå. Berätta att medicinen kommer göra att barnet mår bättre – och passa på att påminna barnet även senare att medicinen hjälpte, om barnet är gammalt nog att göra kopplingen. 
  • 3Med yngre barn kan det vara lättare att distrahera. Läs en bok tillsammans eller sitt och titta ut genom fönstret medan du ger medicinen. En doseringssked för flytande läkemedel eller en dropper kan göra det lättare för dig att pricka munnen och för barnet att svälja. 
  • 4Lek fram det. Ni kan leka att ni är apor eller lejon eller rymdmonster – hur skulle en sådan varelse göra för att ta sin medicin?   
  • 5Lek doktor. Dags för nallen att få sin medicin först. Låt barnet få en doseringsspruta eller låtsastablett och själv berätta för nallen varför det är viktigt med medicin och att det inte är så farligt. Genom att få leka scenen kan det vara lättare för barnet att sedan själv ta medicinen. 
  • 6Låt barnet vara med och bestämma. Barn kan känna sig tryggare genom att själva ha lite kontroll över situationen. Ditt barn kanske vill bestämma var ni ska sitta, om medicinen ska tas tillsammans med vatten eller nyponsoppa, eller själv få hålla i doseringsskeden. 

✨ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0 kr.

3 råd om att ge flytande läkemedel till barn Flytande läkemedel är en populär form för barn eftersom det är lättare att få i sig och dessutom ofta smakar gott. Ibland krävs dock några knep för att det ska gå så bra som möjligt.

  • 1Förvarna barnet om det är ett läkemedel som inte smakar gott. Om barnet känner sig lurat kan det bli svårare nästa gång. Följ upp med något som smakar riktigt gott i stället och heja på barnet under tiden. 
  • 2Att ge barnet isglass innan kan också bedöva smaklökarna så att läkemedlet inte smakar lika mycket. 
  • 3Om du använder en doseringssked, se till att föra in den rätt långt i munnen så att barnet inte spottar ut allt på en gång. 

Dags för vaccination? Här kan du läsa om hur ni förbereder er när det är dags att få en spruta.

4 råd om att ge barn läkemedel i tablettform En del föräldrar är oroliga för att deras barn inte ska kunna svälja tabletter, men i många fall klarar barn det tidigare än föräldrarna tror. Det är olika från barn till barn i vilken ålder de kan svälja tabletter, men runt femårsåldern brukar barn kunna svälja tabletter i mindre format. Om det handlar om receptbelagda läkemedel, tala med läkaren. I många fall går det vid behov att få läkemedel i en annan form än tablett.

  • 1Om du vill undvika att ge barnet tabletter eller om barnet inte vill ta tabletter, kolla om läkemedlet finns i en annan form. Det kan till exempel handla om flytande läkemedel, stolpiller som förs in i ändtarmen, eller tabletter som löses upp i munnen. 
  • 2Tabletter kan bli lättare att svälja om barnet får dricka lite innan så att munnen inte är torr. Små barn kan behöva dricka mer än större barn för att få ner tabletten. 
  • 3Ge tabletten tillsammans med något trögflytande, som yoghurt, nyponsoppa, eller äppelmos, vilket kan göra det lättare att svälja tabletten. 
  • 4Köp receptfria tablettöverdrag på apoteket. Dessa täcker tabletten i ett halt överdrag som gör att den blir lättare att svälja och döljer även eventuell dålig smak på tabletten. 

⚠️ Viktigt att tänka på med läkemedel Kolla alltid utgångsdatum på läkemedel och ge inte barnet medicin som gått ut. Följ alltid anvisningar om dosering, när medicinen ska ges och om den ska ges tillsammans med mat eller inte. Krossa eller dela inte tabletter om det inte står i anvisningarna. Förvara läkemedel där barn inte kan nå dem. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

19 april 2024

Läs mer

bebis med vattkoppor
Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet
sjukt barn i mammas famn
Hur kul är det att vara sjuk? Barnens upplevelse under vab-dagarna
Lilla medicinlådan - Vad behöver bebisen?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen