Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så förbereder du dig och ditt barn för vårdbesök

Det blir många både planerade och oplanerade vårdbesök under småbarnsåren. En del barn upplever dem som läskiga, andra mest som obehagliga. För dig som förälder kan det bli en stressig situation. Här hittar du tipsen om hur ni kan förbereda er. 

flicka på läkarbesök

Artikelinnehåll Förbered er för digitalt vårdbesök Förbered er för fysiskt vårdbesök 4 tips om barnet inte vill samarbeta

Förbered er för digitalt vårdbesök Att få digital barnsjukvård genom videosamtal är ofta skönt för småbarnsföräldrar som inte är särskilt sugna på att sitta flera timmar i akutmottagningens väntrum med ett sjukt barn. Här kan du enkelt få tala med vårdpersonal direkt i telefonen eller surfplattan, så det är inte mycket du behöver tänka på att ha med. Du kan dock ge personalen och dig själv bästa möjliga förutsättningar för ett givande samtal.  Se till att internetuppkopplingen är stabil Ladda mobilen/plattan så att batteriet räcker Sitt i ett rum med bra belysning Minimera störande ljud, om det så är från TV:n eller storasyskon Ha på aviseringar på telefonen/plattan så att du är redo när det blir er tur Glöm inte att barnet ska vara med

🩹 Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Förbered er för fysiskt vårdbesök Att söka vård för sitt barn hör föräldraskapet till. Det kan handla om allt från infektioner till olyckor, och aldrig sker det så ofta som under småbarnsåren. Med lite förberedelser kan du göra de fysiska vårdbesöken lugnare för ditt barn – och för dig själv.  Det bästa är alltid att berätta för barnet att ni ska på ett vårdbesök. Anpassa informationen utifrån barnets ålder.  För riktigt små barn är det viktigaste att du är närvarande och är trygg och lugnande i stunden. Barnet behöver uppleva att du har kontroll och att det som händer inte är något farligt.  För äldre barn kan du förklara och visa vad som händer. Om ni vet i förtid att besöket ska ske kan du börja förbereda barnet i god tid. Personalen kan också hjälpa till på plats genom att förklara de olika stegen eller låta barnet undersöka redskapen som används.  Du kan förklara att personalen ska göra så att barnet mår bättre. Om det finns tid kan ni leka vårdbesök hemma innan och låta barnet undersöka gosedjuren eller dig. Vårdpersonalen har också särskild utbildning och kunskap om att anpassa undersökningen och behandlingen efter barnens behov. 

Vad ska med? För själva vården är det sällan något som behöver komma med förutom barnet. Det kan hända att ni kommer få lämna något sorts prov som ska tas hemma, och i så fall får ni med er det ni behöver från vårdcentralen eller akutmottagningen där ni först sökt vård. Det som däremot kan vara bra att ha med är sådant som kommer lugna barnet och hjälpa er att orka med om det blir lång väntan. Det kan handla om: En snuttefilt, napp, eller favoritgosedjur till tröst Snacks, frukt, eller mellis som kan hålla energin uppe Dryck, helst vatten eller vätskeersättning Böcker, musik, spel och annat som fördriver tiden

Om det är läge för urinprov Ibland kan det bli aktuellt med urinprov. För äldre barn som kissar på toaletten går det till som för vuxna, och du som förälder kan vara redo med en insamlingsburk när det är dags. Om barnet inte kan kissa på uppmaning kan ni behöva vänta tills barnet är kissnödigt. Det kan hjälpa att dricka lite extra vätska. För mindre barn som fortfarande använder blöja kan det vara lite klurigare att samla in urinprov. Du kan få hjälp från sjuksköterskan med olika sorters hjälpmedel för insamling. Två olika sätt att samla urinprov från små barn: 

  • 1Hemma: Ta av blöjan och låt barnet sitta i ditt knä. Var redo att samla upp kisset i en burk eller skål när det kommer. Du kan ha en handduk i knät. Det är bäst att tvätta och torka barnets underliv innan du samlar in provet för att minimera risken för att bakterier från underlivet kontaminerar provet. 
  • 2På vårdmottagningen: I vissa fall blir det nödvändigt att ta urinprovet direkt från urinblåsan, antingen genom att använda en tunn nål eller en kateter. 

🦠 Vad ska mätas? Beroende på vad urinprovet ska användas till kan det behöva tas direkt på morgonen eller vara helt dekontaminerat från andra bakterier i underlivet. Exempelvis urinvägsinfektion kan behöva ett så rent urinprov som möjligt. Sjukvårdspersonalen kommer ge dig riktlinjer för vad som gäller för just ditt barn.

Dags för spruta? Ibland kommer barnet att få en spruta vid vårdbesöket, exempelvis när det är dags för vaccination. Äldre barn som vet vad det handlar om kan vara rädda inför sprutan, och både yngre och äldre barn kan tycka det är obehagligt när den ges. Du själv kanske också tycker illa om sprutor. Med lite förberedelser och några tricks kan det dock bli en lättare upplevelse. Här kan du läsa råd om hur ni kan förbereda er inför sprutor, från Knodds barnspecialister. 

💉 Spara vaccination och tillväxt  I Knodd-appen kan du smidigt och enkelt hålla koll på vilka vaccinationer ditt barn har fått och när det är dags för nästa.

4 tips om barnet inte vill samarbeta Hur trygg och lugn du och personalen än är kan barnet ändå vägra att gå med på undersökningen eller behandlingen. Vissa dagar vill det sig bara inte. Detta gäller särskilt om ni fått åka in utan förvarning och barnet kanske är trött, hungrigt, eller skakat. Försök att göra det bästa av situationen med de här tipsen:

  • 1Närhet ger trygghet. Låt barnet vara nära dig eller sitta i ditt knä så mycket som det går under undersökningen. 
  • 2Ta pauser ibland. Det kan vara mycket för barnet att bearbeta om det känns läskigt eller gör ont. Då är det bra om ni inte försöker skynda. 
  • 3Avled uppmärksamheten. Försök att distrahera barnet genom att läsa en bok, titta på mobilen, eller spana på spännande grejer i rummet. Att fånga såpbubblor kan vara riktigt roligt för små barn, så länge personalen säger att det är okej i rummet. 
  • 4Ta hjälp av personalen. Det gäller om du själv är rädd för vad som händer, om barnet är rädd eller oförstående, eller om du inte vet hur du ska hjälpa ditt barn. Personalen har kunskap och erfarenhet och kan hjälpa till. 

🧸 Lita på proffsen Glöm inte att vårdpersonalen är proffs och har hanterat alla möjliga sorters barn och situationer. De kan ofta hjälpa till att underlätta eller testa andra metoder för att göra nödvändiga undersökningar. Handlar det om regelbundna BVC-kontroller kan det också finnas utrymme att boka en ny tid och göra vissa tester igen vid ett senare tillfälle. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

26 januari 2024

Läs mer

mamma vabbar sjukt barn
Allt om vab och att vabba
flicka med feber
Därför har barn feber så ofta
Sjukt barn i säng
5 tillfällen då du behöver söka vård för ditt barns infektion
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen