Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

4 konkreta råd som hjälper mot din bebis förstoppning

En förstoppad bebis kan bli frustrerande för hela familjen. Här är därför Knodds barnspecialisters 4 bästa knep för att lindra förstoppningen – och lite insikt om varför det är så vanligt när bebisar är runt sex månader. 

förstoppad bebis

Artikelinnehåll Förstoppning är jobbigt både för bebis och förälder 4 råd som hjälper mot förstoppning hos bebis Om en helammande bebis blir förstoppad Förstoppning vid 6 månader 

Förstoppning är jobbigt både för bebis och förälder Att ha en förstoppad bebis är inte roligt, även om det är vanligt att barn blir förstoppade. Bebisen kan ha ont i magen, kämpa för att bajsa, få ont av att försöka bajsa och kanske till och med undviker att äta på grund av magbesvären. Det är inte ovanligt att bebisen blir ledsen.  Om det pågår ett tag kan det bli frustrerande för er båda och tufft för dig som förälder, som bara vill hjälpa. Då kan det vara läge att testa några av de här knepen som oftast lindrar besvären och får fart på magen igen. 

✨ Vårdappen för småbarnsföräldrar Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0 kr.

4 råd som hjälper mot förstoppning hos bebis ”Det är vanligt att bebisar blir förstoppade och i de allra flesta fall handlar det inte om att något är fel med barnet. Det kan ta tid och tålamod att komma tillrätta med förstoppning, men det går nästan alltid att lösa till slut.” – Christina Walding, barnspecialist på Knodd

  • 1Öka vattenintaget. Ett barn som börjar äta smakportioner och får i sig mer fibrer behöver också öka vätskeintaget för att kroppen ska kunna smälta dem. Testa att ge lite mer vatten under dagen. 
  • 2Öka fiberintaget. Fibrer är bra och en viktig del av kosten för barn i alla åldrar, men de blir särskilt viktiga vid förstoppning. Fullkornsprodukter är en bra källa till fiber, likaså frukt och grönt. Om din bebis är över 6 månader kan du ge fruktpuré av exempelvis katrinplommon eller päron. 
  • 3Testa magmassage. Låt barnet ligga på rygg och tryck mjukt med handflatorna i cirkulära rörelser över magen. Du kan också pröva att mjukt böja bebisens knän och trycka upp dem mot magen i några omgångar. Om barnet inte gillar massagen är det bara att avbryta. 
  • 4Byt ersättning. Om din bebis får bröstmjölksersättning kan det vara den som ligger bakom förstoppningen. Rådfråga din BVC-sjuksköterska om alternativ som är snälla mot magen. Var också noggrann med att blanda ersättningen med rätt proportioner. 

Spädbarnsmassage kan hjälpa vid magont och kolik, men kan också vara skönt för bebisens välbefinnande och främja barnets tillväxt. I appen kan du gå en kurs i spädbarnsmassage som leds av Knodds barnspecialist Jenny. Undvik att stoppa upp något, såsom en ändtarmstermometer, i rumpan på bebisen för att försöka lösa förstoppningen. Det kan skada ändtarmen.

🌡️ Det finns hjälp att få Om förstoppningen inte går över, din bebis är ledsen eller om förstoppningen är återkommande, kontakta er BVC för rådgivning. Du kan också kontakta vårdcentralen eller digital vård om bebisen har stora besvär och du tror att barnet är sjukt. Här kan ni få fler råd och vid behov eventuellt läkemedel som kan lindra.

Om en helammande bebis blir förstoppad Det är mycket ovanligt att en bebis som helammas blir förstoppad. Om en bebis som endast äter bröstmjölk lider av förstoppning är det därför viktigt att utreda vad det beror på. Om du helammar och din bebis har svårt att bajsa trots försök eller om bajset som kommer ut är mycket hårt, kontakta din vårdcentral för utredning. Att det dröjer länge mellan gångerna som en bebis bajsar behöver dock inte vara ett tecken på förstoppning. Barn kan bajsa flera gånger per dag eller inte alls på flera dagar. Så länge bajset som kommer ur är mjukt och barnet inte verkar behöva anstränga sig för att bajsa behöver du inte vara orolig om det inte sker så ofta.

Förstoppning vid 6 månader Det är vanligt att föräldrar upplever att bebisar får förstoppning runt sex månader. Det kan vara lätt att missa sambandet, men oftast beror det på att bebisen vid den här åldern får börja smaka på riktiga smakportioner och fast föda.  Att ställa om från en kost som enbart bestått av bröstmjölk eller bröstmjölksersättning tar lite tid för kroppen. Därför är det mycket vanligt att barn blir förstoppade när fast föda introduceras.  Om din bebis blir förstoppad runt sex månader eller när ni börjar introducera smakportioner: Minska mängden på smakportionerna Minska antalet råvaror som barnet får smaka på  Sakta ner på takten vad gäller att introducera ny mat Vid den här åldern ska det mesta av barnets näringsintag fortfarande komma från bröstmjölk/ersättning, så du behöver inte oroa dig om ni behöver trappa ner på smakportionerna eller ta ett steg tillbaka i utforskandet. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

11 januari 2024

Läs mer

mamma som tar bebis på magen
6 tillfällen då du bör söka vård för ditt barns ont i magen
nyfödd bebis i knät
Ultimata guiden för nyblivna föräldrar
bebis som ligger på säng
Bebisbajs - det här behöver du veta
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen