Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så pratar du med barn om läskiga saker

Barn kan vara rädda för allt möjligt, från mörka källare och spöken till döden, och samtidigt vara helt fascinerade av läskiga historier. Så här hjälper du ditt barn att möta sina rädslor, utan att låtsas som att monstret under sängen inte finns. 

barn som gömmer sig under sängen

Artikelinnehåll Spöken, monster, tjuvar och arga hundar - Olika rädslor i olika åldrar - Att gå till tandläkaren kan också vara läskigt Du är ditt barns trygghet Så ger du ditt barn trygghet inför rädslor

Spöken, monster, tjuvar och arga hundar Rädsla hör små barns utveckling till. Kanske har man läst en läskig saga om spöken eller sett en film om tjuvar, och plötsligt är huvudet fullt av rädsla inför vad som lurar runt hörnet.  Att vara rädd är att träna på vaksamhet. Det kan vara bra att vara vaksam på djur eller vuxna man inte känner och faror som lurar i mörkret. Till och med små bebisar går igenom faser då de ogillar okända människor, vilket är del i deras anknytning till vuxna de vet att de kan lita på. 

🌱 Lär dig om ditt barns utveckling Barns förståelse om omvärlden förändras under åren. Häng med i ditt barns utveckling direkt i appen – alldeles kostnadsfritt.

Olika rädslor i olika åldrar I takt med att barns fantasi och förståelse om omvärlden förändras så förändras också det de är rädda för. Yngre barn är ofta rädda för monster och tjuvar Äldre barn kan vara rädda för döden eller för att göra saker på egen hand Samtidigt kanske du har märkt att just det som är läskigast samtidigt är något som barnet gärna vill prata om eller måla upp. Det är inte ovanligt att sexåringar leker riktigt dramatiska lekar om döden, eller att fyraåringar pratar så detaljerat om monster under sängen att de jagar upp sig i en skräckblandad förtjusning. Det är så barn bearbetar sina upplevelser och får kontroll över dem. Det är också vanligt att barn hittar metoder för att hantera sina rädslor på egen hand. De kanske har en särskilt ritual som ofarliggör monster, eller så övertygar de sig själva att det skrämmande inte når dem om de blundar hårt och gömmer sig under täcket.

💡 Det finns gott om böcker som handlar just om att vara rädd för olika saker och som passar olika åldrar. Att läsa om det tillsammans kan ge ditt barn verktyg för att tänka kring och hantera sin rädsla.

Ibland är det läskiga farligt på riktigt. Här kan du läsa om hur du pratar med barn om krig och svåra händelser. 

Att gå till tandläkaren kan också vara läskigt Det är inte bara spöken och sagor som kan vara läskiga, utan situationer i vardagen kan också skrämma små barn. En del är rädda för att gå till tandläkaren, andra är rädda för att ta sprutor på BVC. Samtidigt är det här besöken nödvändiga för barnets hälsa. Beroende på barnets ålder är det bra att förbereda barnet på vad som ska hända, utan att överdriva det hotfulla eller låtsas som att det ska bli roligt. Innan och under besöket är det också bra om du själv är så lugn och trygg som möjligt och visar genom ditt beteende att sjukvårdspersonalen är någon du litar på och som vill er väl. Förbered barnet innan, gärna genom att läsa böcker om hur sjukvårdsbesök går till eller kanske genom att leka att barnets dockor eller gosedjur går till doktorn. Om det är en spruta på gång, läs de här tipsen för att förbereda ditt barn för vaccination. Berätta för sjukvårdspersonalen om barnet tycker det är obehagligt att vara där, så kan de lättare parera och uppmuntra.  Ge plats åt barnets känslor efter besöket och gör det tydligt att man får prata om hur det kändes eller om det var något man inte gillade.

Som med så mycket annat här i livet är det dig ditt barn vänder sig till för att förstå världen. Dina reaktioner på sådant som är läskigt eller dina förklaringar om det hjälper barnet att förstå sig på det och våga möta det.
quote

Du är ditt barns trygghet Du behöver inte låtsas som om att ingenting gör dig rädd eller att ingenting är farligt. Tvärtom kan det läskiga växa sig större hos barnet om man inte får undersöka eller tänka på det läskiga. Om du däremot vågar bekräfta barnets rädsla och visa barnet att du själv gör saker du är rädd för så lär du barnet att rädsla är något man kan övervinna.  Barn blir också lugnare av att veta att någon vuxen har kontroll över situationen. Genom att du finns med som barnets trygga ankare kommer barnet ha lättare att våga utmana sina rädslor och närma sig det läskiga så att det snart inte är så skrämmande längre. 

🧸 Bli en trygg förälder Att vara en trygg förälder är inte alltid helt lätt. I Knodds kurs om tryggt föräldraskap går vår barnspecialist Sofia igenom hur du får till det och skapar en fin relation till ditt barn.

Så ger du ditt barn trygghet inför rädslor

  • 1Låtsas inte som att det inte är något att vara rädd för, utan bekräfta barnets rädsla och känslor. Ge förslag på hur det kan kännas i kroppen eller vad det kan bero på. ”Du kanske känner dig rädd för den här hunden för att du kommer ihåg när vi träffade den där andra hunden som skällde så mycket och hade vassa tänder, är det så?”
  • 2Gör inte för stor grej i förväg av sådant som kan vara läskigt. Du behöver inte överkompensera och låtsas att något läskigt är jätteroligt. Du behöver heller inte dra på stora växlar om att det är hemskt. I stället för att säga ”Jo, men det är ju jätteroligt på BVC där de har leksaker!” eller ”Nu ska vi till sjuksköterskan som ger dig sprutor och det var ju jättejobbigt sist så jag förstår verkligen om du kommer vara rädd den här gången också,”, så kan det få vara en neutral händelse. Man går till BVC ibland för att man ska må bra i kroppen och det kan kännas på olika sätt och det är okej.
  • 3Närma er det läskiga i små steg. Att helt undvika något som visat sig vara läskigt (men som de facto inte är något farligt) kan göra att rädslan växer och utvecklas till en större fobi. Hjälp ditt barn att närma sig det läskiga steg för steg i stället. Ni kan börja med att titta på olika hundar på håll först, för att sedan be att få klappa en mycket lugn och snäll hund, innan ni närmar er några stora hundar med vassa tänder igen.
  • 4Var där för ditt barn. Det är svårt att överkomma rädslor helt själv när man inte riktigt vet vad som är farligt på riktigt. Genom att du finns där som extra trygghet kan barnet våga närma sig det läskiga tills spöket går upp i rök. Ungefär som att hålla någon i handen när man lär sig att gå.

Om ditt barn är så rädd för något att det börjar begränsa vardagen, att barnet inte vågar utforska omvärlden eller får panikångest, kontakta BVC. Ju tidigare ni kan hjälpa barnet att jobba med de här känslorna, desto bättre möjlighet får barnet att ta sig igenom sådant som är läskigt.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

25 oktober 2023

Läs mer

mörkrädd pojke
Barnspecialisternas råd för mörkrädda barn
nattskräck
Allt om nattskräck hos barn
dotter och pappa
Separera med barn - hur gör man?
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen