Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Får man gå till förskolan med ögoninflammation?

Det är vanligt att barn får ögoninflammation. Kan de gå till förskolan ändå? Hur länge smittar det? Barnspecialisterna på Knodd ger sina bästa råd. 

bebis med ögoninflammation

Artikelinnehåll Om ögoninflammation hos barn - Ögoninflammation och feber Huskurer för att behandla ögoninflammation Vanliga frågor om ögoninflammation hos barn

Om ögoninflammation hos barn Att barn får ögoninflammation är vanligt, exempelvis i samband med en förkylning, och är ofta mycket smittsamt. Ögonen kan bli röda och irriterade och det kan rinna kladdigt var från ögat.  I de allra flesta fall går ögoninflammation över av sig själv inom några dagar till någon vecka. I vissa fall, om det handlar om en inflammation orsakad av bakterier, kan en läkare välja att skriva ut antibiotika som påskyndar läkningen.  ”Att tvätta ögonen regelbundet kan hjälpa läkningen så att ögoninflammationen går över snabbare. Använd en blöt, mjuk bomullstuss och stryk från yttre till inre ögonvrån. Du kan göra det flera gånger per dag i början för att sedan minska” – Christina Walding, barnspecialist på Knodd  Röda ögon behöver inte betyda ögoninflammation. Här kan du läsa mer om andra ögonbesvär hos barn. 

Ögoninflammation och feber Feber och ögoninflammation kan gå hand i hand. Ofta uppstår ögoninflammation hos barn i samband med en luftvägsinfektion, såsom en förkylning. Det är inte ovanligt att barn får feber i samband med sådana infektioner. Det är alltså inte ögoninflammationen som orsakat febern, men de kan uppstå i samma veva.

🩹 Få hjälp digitalt hos Knodd Våra barnsjuksköterskor och barnläkare kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling om ditt barn blir sjukt.

Huskurer för att behandla ögoninflammation Det finns gott om huskurer för att behandla ögoninflammation. En del kan faktiskt påskynda läkningen, medan andra inte riktigt har några bevis på att de funkar.

🌡️ Minska risken för smitta Så länge någon i familjen är sjuk, se till att alla använder egna handdukar och byt handdukar och örngott ofta hos den som har ögoninflammation. 

Huskur som funkar: Koksaltlösning Koksaltlösning kan du köpa på apoteket eller göra själv hemma. Badda det inflammerade ögat från yttre ögonvrån in mot den inre med en bomullstuss eller kompress som du doppat i lösningen. Var noga med att byta tuss varje gång och för varje öga så att du inte riskerar att föra smittan vidare. Blanda 1 dl ljummet vatten och 1 kryddmått salt tills saltet har lösts upp.  Vattnet och blandningen behöver inte kokas upp.

Huskurer som inte funkar: Undvik följande huskurer om ditt barn har ögoninflammation. I bästa fall är de helt verkningslösa, i värsta fall kan de introducera nya irriterande ämnen till ögat och dra ut på läkningen. Örtblandningar Bröstmjölk i ögat Kokosolja  Kaffe

Hur kan man tänka kring förskolan? Eftersom ögoninflammation är så smittsamt bör man vara hemma från förskolan för att undvika smittspridning. Olika förskolor kan ha olika regler, så kolla med ditt barns förskola innan ni kommer tillbaka, men grundprincipen är: Om ditt barn har fått antibiotika för ögoninflammationen kan barnet återvända till förskolan när det gått två dygn efter påbörjad behandling – då är infektionen inte smittsam längre Om ditt barn inte har fått någon behandling med läkemedel bör ni vänta tills det inte längre finns kladdig vätska i ögonen och minst fem dagar efter att symtomen bröt ut, så länge infektionen inte har blivit värre. 

Vanliga frågor om ögoninflammation hos barn Får man gå till förskolan med ögoninflammation? Nej, inte till en början. Ögoninflammation är mycket smittsamt, så vänta tills åtminstone fem dygn har gått och symtomen inte har förvärrats, eller två dygn efter påbörjad antibiotikakur. Hur länge smittar ögoninflammation? Så länge det kommer klibbig vätska (var) från ögonen så är inflammationen smittsam. Det kan vara allt från några dagar till två veckor. Det beror också på vad som orsakat ögoninflammationen. Ögoninflammation som uppstår i samband med allergi smittar inte alls. Hur behandlas ögoninflammation? I de flesta fall behövs ingen behandling av ögoninflammation hos barn utan det läker av sig själv. I vissa fall då inflammationen orsakas av bakterier kan det bli aktuellt med antibiotika.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 mars 2024

Läs mer

barn med ögoninflammation
Barnspecialisternas tips och råd vid ögoninflammation
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen