Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta

Hur länge smittar vattkoppor? Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Hur lång är inkubationstiden för vattkoppor? Svaren hittar du här. 

pojke med vattkoppor

Artikelinnehåll Vattkoppor: förlopp och sjukdomslängd Inkubationstid för vattkoppor Hur länge smittar vattkoppor? - Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? - God handhygien kan minska risken för smitta

Vattkoppor: förlopp och sjukdomslängd Vattkoppor kan se olika ut hos olika barn i att de kan bli mer eller mindre sjuka. En del barn får bara några enstaka koppor, andra får utslag över hela kroppen och ända ner i svalget. En del barn får hosta 10-14 dagar innan vattkopporna uppkommer, andra får en segdragen feber.  Själva förloppet ser ut ungefär så här: 

  • 1Barnet får feber, är trött, och har kanske värk 
  • 2Efter ungefär två dagar bildas röda utslag på kroppen, oftast först på bålen
  • 3Utslagen blir till knottror som sedan blir till vätskefyllda blåsor
  • 4Blåsorna kliar, ofta blir klådan besvärligare ju äldre barnet är
  • 5Blåsorna torkar ut och övergår till sårskorpor och läker av sig själva

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0 kr.

Hela sjukdomsförloppet brukar vara över på en till två veckor. Här kan du läsa mer ingående information om vattkoppor, inklusive viktig information om när du behöver söka vård för ditt barns vattkoppor. 

🦠 Symtom som skvallrar Om du är osäker på om ditt barn har fått vattkoppor eller om det är något annat sorts utslag, titta i hårbotten. Om utslagen har satt sig även där så handlar det troligtvis om vattkoppor.

Inkubationstid för vattkoppor Inkubationstiden för vattkoppor är lång, från 10-26 dagar. Inkubationstiden är den tid det tar från det att man smittats till att sjukdomen bryter ut. De flesta barn uppvisar sina första symtom på vattkoppor ungefär två veckor, 14-16 dagar, efter att de har smittats. 

Hur länge smittar vattkoppor? Grundprincipen är att vattkoppor smittar så länge blåsorna vätskar sig. Däremot smittar man som mest innan utslagen börjar synas.  Man är som mest smittsam från några dagar innan utslagen slår ut och ungefär sex dagar efter de slagit ut  Man kan fortsätta smitta andra ända tills samtliga vattkoppor har torkat Det kan uppstå nya blåsor även efter att de första blåsorna har torkat  Vattkoppor smittar genom utandningsluften, som när man hostar eller nyser, eller genom hudkontakt, och det är ett mycket smittsamt virus. På grund av den långa inkubationstiden och att man är som mest smittsam innan man vet att man är sjuk är det oftast mycket svårt att förhindra smitta.  Så kallade vattkoppspartyn, där barn med vattkoppor avsiktligt smittar andra barn som inte haft sjukdomen i syfte att ”få det överstökat”, medför risker som kan vara allvarliga och i sällsynta fall orsaka bestående skador. Vi avråder därför från sådana träffar.

Smittar jag om mitt barn har vattkoppor? Det beror på om du har haft vattkoppor eller inte. Om du har haft vattkoppor har du livslång immunitet och kan inte få vattkoppor igen. Därför kan du heller inte smitta vattkoppor vidare till andra. Det går alltså bra att gå till jobbet eller affären och umgås med andra även om ditt barn har vattkoppor.

God handhygien kan minska risken för smitta Det är som sagt svårt att förhindra smitta när det gäller vattkoppor. Som med alla virussjukdomar kan man dock minska risken genom att hålla god hygien när sjukdomen går i ens närhet. Ha för vana i familjen att:  Tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök och vistelse i offentliga miljöer. Undvika att träffa någon som känner sig hängig/sjuk. Undvika att ta i hand eller ge/få kindpussar. Försöka lära ditt barn att hosta/nysa i armvecket. Här hittar du några roliga tips som kan göra det lättare att få ditt barn att tvätta händerna.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

24 januari 2024

Läs mer

bebis med vattkoppor
Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet
barn med utslag på kroppen
Utslag hos barn - Knodds stora guide med bilder
flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen