Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Där gick vattnet! Men när ska man åka in till förlossningen?

Om du närmar dig BF letar du säkert för fullt efter tecken på att det är dags att åka in. Men när ska man egentligen åka in till förlossningen? Är det först när vattnet går? 

Förlossning värkar

Börjar det alltid med att vattnet går? På film är det inte ovanligt att en förlossning sätter igång på en gång när vattnet går – gärna med komiskt mycket vatten vid det mest olägliga tillfället. I verkligheten är det bara 10-15% av alla förlossningar som börjar med att vattnet går, innan värkarna satt igång. Dessutom kan mängden fostervatten variera och för många kvinnor upplevs det mest som en vanlig flytning eller lite mer. Har vattnet väl gått är det dock mycket vanligt att förlossningen sätter igång spontant inom 1-2 dygn. 

💧 Om du misstänker att vattnet har gått, kontakta förlossningsmottagningen. Troligtvis får du komma in på en undersökning. Det kan också bli aktuellt med igångsättning om förlossningen inte kommer igång av sig själv inom 1-2 dygn.

Aj! Men inte förlossningsvärk. Kroppen jobbar som sagt med att förbereda sig för förlossningen i flera veckor. Först kommer sammandragningarna, som sällan gör ont men kan kännas lite konstiga. När det börjar närma sig sätter kroppen igång med förvärkar. De gör ont och blir allt kraftigare, men de skiljer sig ändå från de förlossningsvärkar som tyder på att livmodern har börjat öppna sig och förlossningen är på gång.  Förvärkarna, till skillnad från förlossningsvärkarna:  Är inte regelbundna Kommer mer sällan än var tionde minut Kan kännas lite mer diffusa Gör dig inte flåsig i andningen Är du osäker på vilken sorts värkar du har går det alltid bra att kontakta förlossningsmottagningen för rådgivning.  Frågorna om förlossningen är många. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om graviditet och förlossning från andra föräldrar.

✨ Digital och kostnadsfri profylaxkurs Lär dig om hur kroppen fungerar under förlossningen, hur avslappning kan påverka förloppet och hur en stödperson kan hjälpa till i Knodds profylaxkurs.

Bonustecken på att det kanske är dags Värkarna kommer troligtvis vara ditt tydligaste tecken på att förlossningen är på gång, men det finns ett mindre tecken som kan hinta att något händer i kroppen. Att bli lös i magen kan vara ett tecken på att livmodertappen börjar bli redo att öppna sig inför förlossningen. Hormonet prostaglandin släpps nämligen ut i kroppen för att mjuka upp livmodertappen och har samtidigt effekten att man lätt blir lös i magen. 

Det kan vara skönt att stanna hemma ett tag Det är lätt att bli otålig - eller lite nervös - och vilja åka in till förlossningsmottagningen så snart som möjligt. Förlossningsarbetet är dock långt och det kan vara både lugnare och lättare att hantera så mycket som möjligt av förlossningens första fas, den så kallade latensfasen, hemma. Där har du möjlighet att i lugn och ro förbereda dig, samla kraft och slappna av, så att kroppen kan sätta igång sina egna system för en smidigare förlossning. Under den här fasen kan du:  Ta ett bad om det känns skönt Passa på att äta något om det går Tända ljus, få massage från en närstående, eller på annat sätt slappna av Ring till förlossningen och prata med barnmorskan där om dina värkar och ditt mående, så kan ni hjälpas åt att avgöra hur det ligger till. Sedan är det bara att hitta förlossningsbrevet, ta med BB-väskan och bege dig in till förlossningen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

20 september 2023

Läs mer

Kejsarsnitt
Om det blir kejsarsnitt
Förlossning
Allt om icke-medicinsk smärtlindring vid förlossning
Profylaxövningar
Profylaxövningar - så hittar du lugnet under förlossningen
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen