Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Pseudotvillingar - vad är det?

Att få barn tätt inpå varandra - så kallade pseudotvillingar - kan ge nära syskonrelationer, en kortare småbarnstid, och rätt många sömnlösa nätter på raken. Som med allt annat inom föräldraskapet handlar det om vad som är rätt för just din familj. 

systrar

Artikelinnehåll Pseudotvillingar: begreppet Anledningar till att en del väljer att föda barn tätt Möjliga utmaningar med att föda barn tätt Andras åsikter och era val Vanliga frågor om pseudotvillingar

Pseudotvillingar - ett begrepp bland föräldrar Pseudotvillingar kallas det när två syskon föds inom 18 månader av varandra. Det är inget vetenskapligt vedertaget begrepp, men många föräldrar som har fått barn tätt ihop upplever att det är annorlunda än när det skiljer flera år mellan barnen. En del föräldrar vill ha barn tätt, för andra är det slumpen som avgör. En del känner sig splittrade och att de inte kan ge tillräckligt med uppmärksamhet till något barn, medan andra upplever att de blir en fin, nära familj, lite som man kan uppleva när man har tvillingar. 

💙 Att vara förälder är inte helt lätt, oavsett hur många barn man har. I vår kurs om tryggt föräldraskap går vår barnspecialist Sofia igenom hur du får till en god anknytning och relation till ditt barn.

Anledningar till att en del väljer att föda barn tätt Alla familjer är olika och upplevelsen att föda barn tätt inpå varandra kan variera. Gemensamt för många är dock bland annat dessa fördelar: Man kommer ur småbarnsåren snabbare Om man tänkt att få ett visst antal barn och sedan vara färdig ”avklarar” man småbarnsåren på kortare tid än om barnen är födda längre isär. Mängden blöjor blir den samma, men det tar inte lika många år av ditt liv som förälder. Syskonen kan bli närmare varandra Tänk att alltid ha en lekkamrat med dig genom livet. Så är det ofta för pseudotvillingar, som kanske bara går en årskurs isär, kan ha gemensamma vänner och kan vara på ungefär samma utvecklingsnivå under långa perioder. Mindre risk för avundsjuka För många ensambarn blir det en smärre chock när ett småsyskon föds och plötsligt ska ha föräldrarnas uppmärksamhet och omsorg. Ett barn som precis själv slutat vara spädbarn kanske knappt ens uppfattar att livet har omkullkastats. Då dröjer det heller inte länge förrän storasyskonet glömmer att det ens fanns en tid utan minstingen hemma. Samtidigt upplever en del föräldrar att det är ännu mindre avundsjuka om det är ordentligt många år mellan syskonen, så det kan handla mer om individuella skillnader.

Möjliga utmaningar med att föda barn tätt Givetvis finns det också en del aspekter av att ha pseudotvillingar som en del föräldrar upplever som utmaningar. Det kan inkludera: Hög påfrestning på den gravidas kropp Att bli gravid strax efter en graviditet och förlossning kan vara påfrestande för kroppen. Kanske har man inte hunnit återhämta sig helt än, och en del besvär kan förvärras av den nya graviditeten. Samtidigt upplever en del att man är så inne i barnaskapandet att det nästan rullar på av sig självt.  Dubbelt upp av småbarnsgöra Att ha två barn kan vara klurigt nog, med all logistik och allt omhändertagande det kräver. Med två riktigt små barn på samma gång kan det bli extra slitigt, när det är två småttingar som ska spännas fast i bilen eller man behöver be en oförstående ettåring sitta still och vänta på sin tur för att man måste trösta bebisen. En utmattande känsla av otillräcklighet Det är slitigt att vara förälder till en liten knodd och för många känns det som mer än dubbelt så slitigt att vara förälder till två. Om de då är nära i ålder och har liknande stora behov av förälderns närvaro eller hjälp kan det kännas som att man aldrig räcker till. Det äldsta syskonet får aldrig hela uppmärksamheten, och det minsta syskonet måste flänga runt på storasyskonets aktiviteter.

Andras åsikter och era val Under barns första år i livet går anknytningen på högvarv. Det lilla barnet behöver närhet, uppmärksamhet och tröst, dag ut och dag in, för att känna sig tryggt och för att tids nog kunna genomgå en självständighetsprocess. Samtidigt är varje familj olika och bara för att man får barn tätt betyder inte det att man inte kan ge samtliga den trygghet som de mår bra av.  Kollegor, släktingar, vänner och föräldrar på förskolan kommer alla ha sina åsikter om vad du gör för val kring ditt föräldraskap. Att skaffa barn tätt är inget undantag. Som med alla andra åsikter är de dock just det: andras åsikter. Gör det som fungerar för din familj, så har du redan kommit långt som förälder. 

Vanliga frågor om pseudotvillingar Vad är pseudotvillingar? Pseudotvillingar kallas det när syskon föds med mindre än 18 månaders mellanrum.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 oktober 2023

Läs mer

nyfödd bebis håller hand
Hur kan man tänka kring besök efter förlossningen?
Sovande bebis
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen