Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

När ditt barn börjar förskolan - vad händer med dig?

Knyter det sig lite i hjärtat när du tänker på att lämna din knodd på förskolan första gången? Undrar du hur det är möjligt för dig själv att gå tillbaka till ett jobb som om allt var som förr eller var den du var innan har tagit vägen? Oroa dig inte, vi har råden som hjälper er att hitta balansen igen. 

mamma och dotter utomhus

Det pratas en hel del om hur det är för barn att börja förskolan: hur man kan hjälpa dem genom inskolningen, första lämningen, eller att vänja sig vid nya rutiner på vilan. Däremot pratas det  mindre om hur det är för föräldrar att lämna ifrån sig sina barn och kliva in i en vardag som är mer än ”bara” föräldrarollen. 

Att börja förskolan är en stor omställning även för dig Många är dock de föräldrar som stått med gråten i halsen runt hörnet från förskolan efter en tuff lämning – eller lika gärna efter en lämning där barnet glatt sprungit in till sina nya kompisar och sitt nya sammanhang där man själv inte får vara med. När man tänker efter är det inte så konstigt egentligen. Ditt barn är det mest värdefulla du har, det är inte helt lätt att lämna det ifrån sig. Dessutom har ditt liv förändrats ofantligt mycket sedan innan du hade barn, men på jobbet kanske allt är som vanligt. Med andra ord är det en stor omställning även för dig som förälder. 

Ska någon annan ta hand om mitt barn? För många är inskolningen på förskolan den första gången man lämnar sitt barn med någon annan än släkt eller närstående, eller kanske någon alls. Inte konstigt då att det tar emot, särskilt om barnet gråter vid de första lämningarna, som de såklart ofta gör. Kanske har du svårt att lita på att förskolepedagogerna verkligen kommer ta hand om ditt barn och se barnets alla behov och fantastiska sidor så som du gör. Kanske tänker du att ditt barn kommer att känna sig övergivet och tro att du har lämnat barnet. Precis så säger nämligen massvis med föräldrar att de tänker, så det vore inte konstigt om du också tänker så.

3 tips som gör det lättare att lämna ditt barn på förskolan: Prata med personalen innan och lär känna dem bättre så är det lättare att lita på dem. Var med på inskolningen så att du ser hur det går till på förskolan. Be personalen messa efter en jobbig lämning eller ring själv och kolla läget. Oftast är det precis vid separationen som det är som svårast för barnet, och två minuter senare är allt frid och fröjd.

Om ditt barn märker att du litar på personalen, gillar förskolan, och är övertygad om att allt kommer gå bra tills ni ses igen på eftermiddagen kommer dessutom inskolningen gå lättare – en win-win för er båda helt enkelt.  

Att återgå till sin egen ”vuxenvardag” Det är inte bara barn som kan behöva en inskolning i den nya vardagen. För dig kanske det känns omöjligt att plötsligt vara tillbaka på jobbet som om ingenting hänt, trots att hela ditt liv har förändrats sedan du fick barn. Hur ska du sitta och knappa in siffror i en dator eller hänga i fikarummet när du vant dig vid att föräldrarollen tar upp all vaken tid?

1. Det är svårt att vara 100% överallt hela tiden Det är vanligt att föräldrar känner att de inte har tid till att både vara en närvarande förälder och en produktiv anställd. Det här är jätteklurigt, så försök fortsätta peppa dig själv, har lite mer tålamod med dig själv och tänk att du gör så gott du kan. Det räcker långt. (För ditt barn räcker det dessutom att du är en ”good enough-förälder”.)

2. Jobbet kan kännas annorlunda Även om dina arbetsuppgifter och din arbetsplats är de samma som innan du gick på föräldraledighet är det mycket som har förändrats inom dig. Försök att bejaka dessa känslor. Kanske känns inte jobbet lika viktigt eller spännande som innan men ändå okej. Eller så kanske det är skönt att få gå till en arbetsplats och vara sitt vuxna jag som inte tänker på Babblarna och barnmat hela tiden.

3. Var tog jag själv vägen? För en del nyblivna föräldrar blir det en identitetskris då man känner att man tappat bort den person man var innan man fick barn. Försök att ha tålamod med dig själv och med de här känslorna. Kan du få till en barnfri kväll och umgås med kompisar eller ha lite egentid?

Passa på att se inskolningen som en tid för både dig och ditt barn att hitta er nya vardag. Du gör ett stort jobb som förälder, som anställd och som partner och vän. Klappa dig själv på axeln, ta några djupa andetag, och ta inskolningen en dag i taget. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

30 augusti 2023

Läs mer

Pojke som läser en bok på förskolan
Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?
sjuk bebis som ligger i mammas knä
Hur kan man stärka immunförsvaret hos barn?
Två flickor som sitter i säng och leker
Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen