Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Inför förskolestart - vad behöver du tänka på?

Efter sommaren är det för många barn dags för förskolestart, och för vissa är det första gången de är utan någon förälder en längre stund. Vad ska man som förälder tänka på inför förskolestart? Vad behöver barnet för kläder i facket, och hur kan du göra första tiden på förskolan så bra som möjligt för både dig och ditt barn?

Pojke som läser en bok på förskolan

Förskolestarten är en spännande tid när ditt barn får utforska en vardag med nya vänner och på egen hand utan någon förälder. Det innebär nya roliga upplevelser, men även en del oro. Då kan det hjälpa att vara så förberedd inför förskolestarten som möjligt och veta vad du som förälder kan förvänta dig. Om det går att besöka förskolan innan det är dags att börja hjälper det barnet att förbereda sig. Passa även på att prata entusiastiskt om förskolan med ditt barn innan förskolestarten. Du kan också anpassa era dagsrutiner för att efterlikna rutinerna på förskolan, då vissa föräldrar upplever att det skapat en smidigare övergång. Det är även viktigt att se över det praktiska och att ni har allt som ni behöver till förskolan. Se mer om detta i stycket “Viktigt att ha i facket” nedan.

I vårt Knoddenavsnitt inför förskolestart går vår barnspecialist Sofia igenom 5 tips som du kan underlätta för dig som förälder att ha koll på inför inskolningen.

Vad ska man tänka på vid inskolning på förskolan? Olika förskolor har olika rutiner för inskolningen, som kan ta allt från några dagar till ett par veckor. Det man ska tänka på är dock det samma - ditt barn lär sig tolka omvärlden utifrån din inställning till den. Oavsett hur du känner så hjälps ditt barn av att du pratar positivt om förskolan, personalen och de andra barnen. Genom samspelet med personalen under inskolningen signalerar du till ditt barn att det här är vuxna man kan lita på och att förskolan är en trygg plats. Dina känslor som förälder Med det sagt är det inte alltid lätt för dig som förälder att lämna ditt barn på förskolan, särskilt om barnet gråter och är ledset när du går. I början är det fullt normalt för barn att gråta vid lämningen, och detta behöver inte betyda att de inte gillar förskolan. Snarare är det oftast själva separationen som är det läskiga. Då är det viktigt att du som förälder fortsätter signalera att allt är okej och att barnet är tryggt. Håll avsked korta och kärleksfulla men tydliga, även när barnet gråter. Det här kan vara tufft för dig som förälder, så tillåt dig själv att känna dina känslor. Ett tips är att ringa eller sms:a till förskolepersonalen en stund efter en svår lämning för att höra hur det går. Ofta har även den mest hjärtskärande gråten redan gått över och barnet är i full fart med att leka.

Viktigt att ha i facket vid förskolestart Det är mycket man ska tänka på vid förskolestart, inte minst vilka kläder som ska finnas till hands. Förskolegrupper är ute året om och med rätt kläder kommer barnet kunna leka ostört och ha hur kul som helst. Lager-på-lager-metoden är ett beprövat sätt att hålla barn varma, torra och glada i alla väder - du kan läsa mer om den här. Kläder som är viktiga att ha inför förskolestart: Underställ, gärna i ull, merino, eller polyester  Ett varmare lager som kan användas när det är kallt ute, gärna i fleece Ett lager skalkläder, både jacka och byxor, som står emot vatten och vind Overall om det är riktigt kallt ute Regnjacka och regnbyxor, som även de kan bli ytterligare ett lager utanpå ovanstående Vattentäta kängor eller skor samt gummistövlar, gärna med urtagbart foder (du kan läsa fler tips om höstskor här) Ombyten av innekläder, minst 2-3 uppsättningar Mössor, vantar och strumpor i flera uppsättningar Solhatt, under sommaren Det är också viktigt att märka alla kläder med ditt barns namn. Strumpor och vantar, men även hela overaller, har en tendens att försvinna. Numera finns namnlappar som klistras på, stryks på, eller sys fast, men du kan också använda en märkpenna. Ett annat tips är att inte köpa kläder som behövs tvättas separat. Det kommer bli mycket tvätt framöver, så det gäller att göra det så lätt för sig som möjligt. Annat som kan vara viktigt att ha med:  Napp Solskydd med solskyddsfaktor 50+ under sommarhalvåret Snuttefilt/gosedjur för tröst och till vila Blöjor till de förskolor som inte tillhandahåller det  Inneskor/mockasiner/halkstrumpor Många förskolor vill även att barnen ska ha en egen vattenflaska

Vill du lära dig mer om ditt barns utveckling? I Knodds kunskapsprogram lär du dig löpande att förstå ditt barns hälsa, utveckling och beteende. Du får veta allt från motoriska och kognitiva framsteg, till praktiska råd och tips på hur du kan trösta ditt gråtande barn och själv hantera de olika utvecklingsfaserna.

Hur kan du hjälpa ditt barn ha en bra första tid på förskolan? Utöver en trygg inskolning finns det en hel du kan göra för att den första tiden på förskolan ska bli så bra som möjligt. Detta gäller även barn som är vana att spendera tid utan dig som förälder. Även om inskolningen på förskolan följer ett visst schema kan det vara bra att planera för några extra dagar utöver det. Då känner du dig inte jäktad om lämningar tar längre tid än planerat eller om ditt barn behöver någon dag utöver inskolningsschemat för att känna sig trygg med att vara på förskolan en hel dag. Alla barn är olika, så det är inte ovanligt att schemat inte passar perfekt. Det är mycket möjligt att ditt barn kommer vara extra klängigt även hemma en period. Dessutom kommer barnet kanske vara tröttare än vanligt på grund av att det är många nya intryck och mycket att bearbeta. Detta är fullt normalt. Se bara till att baka in lite extra mystid och närhet under den här perioden. Ge det extra tid Det hjälper även om du kan lägga lite extra tid på hämtning och lämning de första veckorna efter inskolningen. Prata med personal och andra föräldrar så att barnet får ytterligare bevis på att förskolan är en bra plats som ni som familj gillar. Låt barnet visa dig roliga leksaker eller vad de har gjort under dagen. Det blir ofta svårare att ta sig tiden när vardagen rullat igång ordentligt och det blir full fart med jobb och vardagsbestyr.  Slutligen, när inskolningen väl är avklarad och du kanske är tillbaka på jobbet, kan det vara en bra idé att inte planera in för mycket de första veckorna. Nu börjar nämligen den härliga tiden med smittsamma barnsjukdomar. Risken att du behöver vara hemma för vård av barn är hög i början, så det är tyvärr bara att räkna med det. Läs mer om hur VAB funkar.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

16 augusti 2023

Läs mer

Barn som sitter på potta
Potträning - barnspecialisternas bästa tips
Barn som försöker nå nappar som ligger på ett bord
Sluta med napp - 10 konkreta råd
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen