Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Leksaksrotation ger bättre lek

Att rotera leksaker i barnens leklådor har blivit ett allt mer populärt sätt att få gamla leksaker att kännas som nya och samtidigt uppmuntra till roligare, självständig lek. Så här kommer du igång. 

barn leker med leksaker

Artikelinnehåll Varför rotera leksaker? Leksaksrotation: Så här gör du - Supertipsen som gör det både lättare och roligare

Varför rotera leksaker? Att rotera leksaker innebär precis som det låter att rotera de leksaker som finns framme att leka med. Leksaksrotation gör att leksakerna som ligger framme känns nästan som nya och tar tillvara på barnets intresse för stunden, utan att för den sakens skull slänga de leksaker som råkar vara mindre spännande just nu.

För de flesta barn räcker det att ha en begränsad mängd leksaker att välja bland. Det kan till och med bli lättare att komma på vad man vill leka när urvalet är begränsat. – Christina Walding, barnspecialist på Knodd
quote

Andra fördelar med leksaksrotation: ”Gamla” leksaker känns som nya, vilket är både roligt och spännande Det förstärker barnets eget intresse och möjligheter att ta initiativ till lek Man sparar pengar genom att inte behöva köpa nya leksaker  Mindre slöseri är lika med bättre för miljön Många föräldrar upplever också att det känns som en lättnad att kunna ha och köpa färre prylar. Det kan vara lättare att hålla ordning, samtidigt som barnen uppskattar de leksaker som finns mer, utan att kräva hundra nya. En hel del fördelar, med andra ord – som dessutom gör det lättare för dig som förälder. 

✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app och alltid med goda råd från barnspecialisterna längs vägen!

Leksaksrotation: Så här gör du Att börja med leksaksrotation är inte komplicerat, men det kan kräva att du sätter undan lite tid i början. Välj en dag då du kan vara hemma utan barnen en stund för att sortera och lägga undan leksaker, så att de inte lägger veto på precis varenda pryl. Oftast är leksakerna lättare att glömma när de väl är undanstoppade. Sedan är det bara att sätta rotationen i rullning:

  • 1Välj ut de leksaker som barnet är mest intresserat av just nu och ställ fram dem.
  • 2Välj gärna några olika kategorier: Kanske en låda med någon sorts byggleksaker (Lego, magnatiles, tågbana), några gosedjur och dockor, något pussel, och så vidare.
  • 3Samla byggset i en låda men låt övriga lösa leksaker stå på en särskild lekhylla. På så sätt blir det lättare för barnet att själv se vad som finns att välja bland än om allt ligger huller om buller och lättare för er att städa upp efter lekstunden. 
  • 4Lägg undan ”vilande” leksaker i lådor i garderob eller källare, gärna välsorterade och märkta så att det blir lätt att byta ut. 
  • 5När det är ”rotationsdag” byts leksakerna ut, gärna i liknande kategorier så att det finns något att bygga med, några fristående leksaker, och några pussel eller spel. Tips om rotationsdagen hittar du nedan. 
  • 6Det kan också vara så att olika leksakskategorier bor i olika rum. Kanske finns det utrymme att bygga koja och ha leksakskök på nedervåningen eller tågbana i vardagsrummet, medan dockor och gosedjur bor i sovrummet. 

Rotationsdagen:  Kan vara en bestämd dag som barnet kan se fram emot Eller så sker den när du märker att barnet tröttnat på de leksaker som finns framme Kan vara en spännande överraskning för barnet så att det blir ett event där ni tillsammans går och tittar vad som står på hyllan Eller så ägnar ni rotationsdagen åt att tillsammans välja ut ett visst antal nya leksaker

Supertipsen som gör det både lättare och roligare En del leksaker man har hemma passar inte just nu, men det betyder inte att de inte kommer att passa senare. Kanske är de lämpliga för en viss ålder eller när barnet har ett visst intresse. Välj ut leksaker som verkar roliga och relevanta i nuet och låt andra vila, om det så handlar om en månad eller ett halvår. Om barnet frågar efter något särskilt som är ”vilande” är det helt okej att det kommer fram. Då styrs leken av deras eget intresse. Om det blir för mycket framme kan ni välja att barnen själva får byta bort något som är mindre intressant. Ofta glömmer dock barn lätt bort sådant som inte ligger precis framför dem – det är just så de leksakerna kan kännas som nya igen när de kommer fram. Lägg lite tid på att sortera och organisera leksakerna innan du först börjar rotera. På så sätt vet du var alla leksaksbilar finns, vart allt DUPLO ligger, och kan göra dig av med leksaker som faktiskt är trasiga eller lämna bort sådant ditt barn helt växt ifrån åldersmässigt.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

20 december 2023

Läs mer

barn som leker
5 roliga lekar inomhus när det är dags för skärmfri tid
Pojke och flicka som leker med små bilar
Utvecklande lekar för barn 0-3 år - tips från barnspecialisterna
barn som leker med klossar
Så stöttar du ditt barns motorik (0-5 år)
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen