Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Så gör du för ett lyckat nyår med barn

Nyårsfirandet ser kanske lite annorlunda ut när man blivit småbarnsförälder, men det betyder inte att det inte kan vara festligt. Här är våra topp-tips på hur ni får till en härlig fest för ett gott nytt år. 

barn med tomtebloss

Artikelinnehåll Vad passar er? Fira nyår med fest - Så fixar du ert eget mini-tolvslag - Festlig mat för barn på nyår 2 bonus-tips för ett lyckat firande

Vad passar er? Jul- och nyårshelgen är ofta full av förväntningar och press på att allt ska vara perfekt och extra speciellt. För småbarnsföräldrar är det dock inte alltid rimligt att slå på stort till nyår. Ni kanske har dragits med förkylningar och magsjukor och behöver vila upp er, eller så är ni mitt inne i en period där minstingens sömn är helt oförutsägbar och tanken på att dra iväg på fest med hela familjen känns omöjlig. Tänk därför efter lite innan du gör upp nyårsplaner med barnen. Vad vill ni få ut av nyårsfirandet? Vad skulle hela familjen må bra av att göra under helgen? Kanske passar det att samlas med en annan barnfamilj, kanske är det allra bästa för er i år att fira hemma bara ni. Eller så känns det värt att låta barnen kämpa för att vara uppe till tolvslaget även om nästa dag blir lite slitig. Fira på det sätt som känns bäst för er.

✨ Appen för småbarnsföräldrar Gå föräldrakurser, följ ditt barns utveckling, sök sjukvård och spara ditt barns tillväxt - allt i en app!

Fira nyår med fest Att vara vaken till midnatt är svårt för många små knoddar, men det betyder inte att barnen inte kan få en nyårsfest. God mat och ett mini-tolvslag när det passar er kan kännas nog så högtidligt.

🎉 Fira x 2 Om du som är vuxen lyckas hålla dig vaken kan du hinna med ett firande till efter att barnen har lagt sig. Ska ni fira med andra familjer, bestäm tillsammans hur ni vill göra med mini-tolvslaget och barnens läggning så blir både barn och vuxna nöjda.

Så fixar du ert eget mini-tolvslag Det är helt okej att välja en egen tid att fira. Direkt efter middagen brukar passa bra, beroende på barnets ålder. Ni kan sätta igång en nedräkningsklocka redan under eftermiddagen, eller varför inte klippa och klistra ihop en hemmagjord klocka som barnen kan gå och ändra under dagen. Sedan är det bara att göra sig redo för att fira:

  • 1Klä upp er i finkläder eller glittriga utklädningskläder
  • 2Alla får något gott, bubbligt, eller fruktigt att skåla i, gärna i finglas
  • 3Gå ut strax innan ”midnatt”, räkna ner tillsammans
  • 4Tänd tomtebloss och skåla vid tolvslaget

Efteråt kan det bli en mysig filmkväll eller kanske direkt i säng för festprissarna som är lika färdigsprakade som ett tomtebloss.

Festlig mat för barn på nyår En skaldjursplatå är nog ingen idé för små knoddar, men maten på nyår kan bli festlig även för barn. Laga något som hela familjen gillar och låt barnen vara med och bestämma så bygger ni upp en spännande förväntan också.

  • 1Låt barnen vara med och laga maten. Beroende på ålder kan de få hacka grönsaker, duka, smaka av, röra, eller till och med skriva och pynta menyn. 
  • 2Välj mat där alla kan plocka det de gillar bäst så blir både barn och vuxna nöjda. Hemmagjord pizza där man får välja sina egna toppings eller en tacobuffé är tacksamma rätter. Grönsaksstavar med olika sorters dipp och röror känns festligt. 
  • 3Drycken får också gärna vara festlig. Finglas, en liten citronskiva eller stjärnfrukt på kanten, eller något som bubblar i glaset är pricken över i. 

2 bonus-tips för ett lyckat firande

Skippa smällarna Fyrverkerier och smällare verkar roligt i teorin, men det är alldeles för vanligt att barn (och vuxna) skadar sig. Satsa på tomtebloss i stället eller att kolla fyrverkerier på TV:n. Många kommuner har dessutom firande i centrum eller på torget. Här kan det lätt bli stökigt i folkmassorna och en ökad risk för olyckor från medhavda smällare, så att det inte riktigt är en barnvänlig miljö. Överväg att skippa sånt firande helt eller titta på fyrverkerier eller uppträdanden på säkert avstånd.

Töj lite på reglerna Oavsett hur ni firar kan det vara fint att komma ihåg att vid särskilda tillfällen är det okej att töja lite på gränserna. Kanske får barnen vara uppe senare, äta lite mer godis, eller titta på lite mer film än vanligt. Att fira högtider och låta barnen vara med på något som känns speciellt kan öka deras känsla av både trygghet och tillhörighet. Så länge rutiner och regler sitter till vardags kan ni gott göra nyår extra festligt. Sedan när ni vaknar nästa morgon ligger ett helt nytt år framför er – och ni har välkomnat det på bästa möjliga sätt.

I Knodden pratar Jennie-Lie och Johan mer om att fira nyår med barn:

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

6 december 2023

Läs mer

flicka som håller i nallebjörn med tomteluva
Barnspecialisternas tips för en fridfull jul
barn som blåser ut ljus
Lilla brandskolan - barn och brandsäkerhet
barn gör snögubbe
Jullov? 8 aktiviteter för barn i vinter
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen