Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gräshoppan, raketen och vissna lövet: om yoga för barn

Yoga för barn kan ha många positiva effekter, som ökat självförtroende, minskad oro och bättre koncentrationsförmåga. Däremot kan metoden se lite annorlunda ut än den gör för vuxna.  

yoga med barn

Artikelinnehåll Vad är yoga? Kan barn verkligen göra yoga? Yoga för barn - Det ska vara roligt - Tips Bebisyoga

Vad är yoga? En del tänker på yoga som en träningsform, men den uråldriga traditionen innefattar mer än så. Att utöva yoga handlar om att öva på andning, att lyssna på och lära känna sin kropp. Man utgår från sin egen kropp och förmåga genom olika övningar som innehåller både fysiska positioner, andningsövningar, avslappning och meditation. Fördelarna med yoga är många, både för barn och vuxna. Man kan uppleva att man blir lugnare, mer koordinerad i sina kroppsrörelser och att man lär känna sin kropp och hur den fungerar bättre.

Kan barn verkligen göra yoga? Det korta svaret är, visst kan de det. På samma sätt som att yoga för vuxna utgår från varje individs förutsättningar så går yoga att anpassa för barn i alla åldrar. Därför kan det också vara en kul aktivitet för föräldrar och barn att göra tillsammans. Det finns forskning som tyder på att yoga för förskolebarn kan leda till ökad förmåga till självreglering och sänkta stressnivåer. Andra studier visar positiva resultat på barns psykiska välmående, självförtroende och koncentrationsförmåga, i synnerhet hos barn som tidigare haft koncentrationssvårigheter och beteendeproblematik.

Yoga för barn Det finns särskilda yogapass utformade just för barn. Kolla med ditt gym eller yogastudio om de erbjuder särskilda barnpass. Ni kan också göra yogaövningar hemma, med hjälp av exempelvis videoklipp på nätet. Tillfällena är korta och anpassas efter ålder. Äldre barn kan vara stilla längre och kan till och med få börja öva på stilla meditation, medan yngre barn kan få fokusera på ett nyfiket utforskande, gärna till musik.

🌱 Häng med i ditt barns utveckling I appen kan du se vilka utvecklingssteg som kommer framöver och vad som kan stärka ditt barn längs vägen, från dag ett på BB ända in i förskoleklassen.

Det ska vara roligt I barnyoga är övningarna anpassade för att passa små kroppar med spring i benen och grundprincipen är att man ska ha roligt. För barn i förskoleåldern blir rörelserna ofta en del i en berättelse som barnen får leva sig in i. Man kan få pröva på olika sätt att röra på kroppen i positioner som har lite roligare namn än för de vuxna. Ofta har positionerna fått namn efter djur eller växter i naturen, vilket också lär barn att tänka kreativt kring hur saker ser ut och hur deras kroppar kan röra sig.

Tips för yoga med barn: Låt nyfikenhet och glädje styra. Det viktigaste är inte att man gör helt rätt eller är helt tyst.  Öva hellre på yogan regelbundet några få minuter varje dag än vid ett långt tillfälle varannan vecka. Det är just regelbundenheten som ger de goda effekterna i kroppen.  Låt barnet leka med namnen på övningarna och ändra dem efter humör. Utforska tillsammans varför gräshoppan idag mer liknar en orm och var ormen är på väg.

Bebisyoga Trots att bebisyoga främst är till för nyblivna mödrar kan det ha positiva effekter även för det lilla spädbarnet. Vid bebisyoga, ibland kallat mamma-bebisyoga, har man med sig sin bebis. Rörelserna är anpassade för den nyförlösta kroppen och taket är högt för både gråtande barn och de vuxnas behov av anpassning. Den fina fördelen för både mamma och barn är att bebisyoga också ger dem båda chansen att knyta an till varandra och stärka banden sinsemellan. Bebisen kan också påverkas positivt av den trygga miljön och av mammas lugna närvaro. En del bebisyoga-pass har större fokus på bebisens rörelser och upplevelser. Det kan ofta inkludera spädbarnsmassage och sång. Partners eller föräldrar som inte burit på barnet kan också medverka och få samma fina tillfälle till anknytning.

✨ Hitta lugnet med spädbarnsmassage Spädbarnsmassage är ett fint tillfälle för dig att knyta an till ditt barn och stärka både barnets och ditt välbefinnande. Gå vår kostnadsfria kurs direkt i appen när ni vill ha en mysig stund.

Läs mer

Sovande bebis
Sömnschema - hur mycket sömn behöver just ditt barn?
barn med rosiga kinder som sitter i knä på mamma
1177, vårdcentral eller digital vård - var söker jag vård?
Bild på Knodd-appen
Barns utveckling - följ ditt barns utvecklingsfaser i vår app
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen