Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Viktigt att veta om din bebis har vattkoppor

Vattkoppor är en av de vanligaste barnsjukdomarna. Det är lätt att tänka på den som en sjukdom för förskolebarn, men visst kan spädbarn också få vattkoppor. Här är det du behöver veta, och när det är dags att söka vård. 

Artikelinnehåll Om vattkoppor hos bebisar - Symtom på vattkoppor hos spädbarn Är vattkoppor farliga för bebisar? - Vattkoppor hos bebisar under sex månader - Vattkoppor hos bebisar under sex veckor Vaccin mot vattkoppor

Om vattkoppor hos bebisar Som småbarnsförälder känner du säkert till vattkoppor, en smittsam virussjukdom som brukar sprida sig som en löpeld genom förskolegrupper. Vattkoppor går över av sig själva och är ofta lindrigare för yngre barn än äldre, och det är en av de klassiska barnsjukdomarna som man i princip räknar med att ens barn en dag ska få.  Om ditt barn däremot inte är i förskoleåldern, utan fortfarande är en liten bebis, kanske du ändå känner dig orolig för hur det ska gå. 

🌡️ Vårdappen för småbarnsföräldrar  Trygg vård med erfarna barnläkare och barnsjuksköterskor. Få hjälp med bedömning, diagnos och behandling, var du än befinner dig, inom minuter. Avgift 0 kr.

Symtom på vattkoppor hos spädbarn Symtom på vattkoppor hos spädbarn liknar dem hos äldre barn. Vanligtvis är symtomen lindrigare. Ofta börjar sjukdomen med feber, och bebisen kan verka trött och gnällig. Efter en till två dagar uppstår de karaktäristiska utslagen, först som röda prickar som därefter utvecklas till vätskefyllda blåsor. Utslagen kliar ofta mycket och kan vara besvärande. Efter några dagar torkar blåsorna och försvinner, även om det kan komma nya utslag i några omgångar. Tips mot klåda:

  • 1Använd kallt vatten eller kylbalsam för att lindra klådan
  • 2Se till att hålla huden ren för att minska risken för infektion
  • 3Använd inte hydrokortisonsalva på vattkoppor – det kan öka risken för infektion

Vid vattkoppor hos spädbarn kan febern bli besvärande. Från 3 månader kan du ge ditt barn febernedsättande paracetamol. Här kan du läsa mer om smärtstillande och febernedsättande läkemedel för barn.

Är vattkoppor farliga för bebisar? Oftast är vattkoppor inte farligt för bebisar, även om det kan vara jobbigt med klådan. Det finns några undantag, som främst rör barn vars mamma inte har haft vattkoppor. Barn vars mamma har haft vattkoppor har med sig ett visst skydd från hennes antikroppar under de första levnadsmånaderna. Det kan kännas tryggt att veta att 97-98% av vuxna är immuna mot vattkoppor, vilket innebär att majoriteten av spädbarn har med sig ett sådant skydd. För tidigt födda barn eller bebisar som föds med nedsatt immunförsvar kan vara extra känsliga för vattkoppor. Då kan barnläkare göra en bedömning och eventuellt välja att ge antivirala medel eller immunglobulin vid behov.

🌡️ Liten risk för komplikationer Om barnet får vattkoppor runt födseln, eller om mamman fick vattkoppor under graviditetens sista veckor, finns en ökad risk för att bebisen kommer utveckla bältros senare under barndomen. 

Vattkoppor hos bebisar under sex månader Upp till ungefär sex månaders ålder har de flesta bebisar alltså ett visst skydd mot sjukdomar tack vare antikroppar från mamman, inklusive vattkoppor. Om bebisen ändå skulle bli sjuk i vattkoppor under de första månaderna i livet och mamman haft vattkoppor tidigare så blir sjukdomen därför oftast lindrig. 💡 Om du som burit på barnet inte har haft vattkoppor tidigare och din bebis blir sjuk i vattkoppor, är det viktigt att uppsöka vård. I dessa fall kan sjukdomen bli allvarligare.  Det kan också vara bra att veta att amning inte ger något fortsatt eller utökat skydd mot vattkoppor. Antikropparna överförs endast genom moderkakan, inte via bröstmjölken. 

Vattkoppor hos bebisar under sex veckor För nyfödda och bebisar upp till sex veckor är det särskilt viktigt att vara vaksam på vattkoppor. Även här är det viktigt att veta om mamman som burit på barnet har haft vattkoppor. Om spädbarnet är under sex veckor och inte har skydd tack vare antikroppar från mamman, kan det bli en svår vattkoppsinfektion. Detta gäller särskilt om barnet smittats från mamman under eller strax efter förlossningen. Om du misstänker att din bebis har drabbats av vattkoppor och barnet är under sex veckor, sök omedelbart vård, på vårdcentral, jouröppen mottagning, eller akutmottagning.  Spädbarn med risk för svår infektion kan behandlas med antivirala medel som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomen. 

Vaccin mot vattkoppor Det finns ett effektivt vaccin mot vattkoppor. Detta kan dock ges först från nio månaders ålder. Vaccinet ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet, men man kan välja att få det genom att betala för det själv. Vaccinet ger ett bra skydd med få biverkningar, och är därmed ett effektivt sätt att förhindra sjukdom och allvarliga komplikationer.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

14 februari 2024

Läs mer

vattkoppor
Föräldrars 9 vanligaste frågor om vattkoppor
pojke med vattkoppor
Så länge smittar vattkoppor – och annat du behöver veta
bebis med vattkoppor
Lindring av vattkoppor - så tar ni er igenom kliet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen