Barnspecialistens bästa råd inför förskolestart

Förskolestarten kan vara både spännande och lite läskig för både barn och föräldrar. Är det dags för inskolning är det extra mycket att tänka på och övergången från sommarlov till höstrutiner kan vara utmanande på olika sätt för både barn och föräldrar. Här ger Jenny Werner, Leg Barnsjuksköterska på den digitala barnspecialisten Knodd, sina bästa tips på hur förskolestarten efter semestern kan göras smidigare.

flicka med ryggsäck
  • 1Förbered barnet på förskolestarten genom att börja prata om förskolan lite innan det är dags. Om sommarlovet stökat till lite i sov- och mattider är det bra att steg för steg närma sig förskolevardagens tider mot slutet av ledigheten. Det gäller både barn som ska skolas in och de som redan börjat på förskolan och nu återvänder efter sommarlovet.
  • 2Förbered extrakläder och kolla att alla storlekar stämmer. Skönt att ha det gjort innan vardagen drar igång och alla köper regnstövlar samtidigt.
  • 3Kolla att allt som behövs i husapoteket finns hemma och var mentalt förberedd på lite vabbande i början av terminen.
  • 4Prata med förskolepedagogerna om dina funderingar. De har massvis med erfarenhet och ger gärna råd om lämningar, extrakläder och när barnet ska vara hemma.
  • 5Var snäll mot dig själv. Vabbande är ofta krångligt, ledsna lämningar är jobbiga. Det är helt ok som förälder att tycka att det är tufft ibland.

Granskare:

Jenny WernerSpecialistsjuksköterska inom barn och ungdom

Senast uppdaterad

4 juli 2022

Läs mer

Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
Från babbel till berättande - om ditt barns språkutveckling från 0-5 år
Tantrums och utbrott - så hjälper du ditt barn igenom dem
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen