Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Föräldrakyssen - så får du ut föremål ur näsan på ditt barn

Att barn stoppar upp föremål i näsan är både vanligt och lite skrämmande. Föräldrakyssen är en effektiv metod som hjälper dig få ut föremålet utan krångliga och stundtals påfrestande vårdingrepp. 

illustrerad bild på förälder som gör föräldrakyssen

Det är vanligt att barn stoppar upp saker i näsan Många föräldrar har nog hört talas om att barn kan stoppa upp en pärla i näsan, men det är inte många som vet just hur vanligt det är. Upp till en tredjedel av barn under 10 år som behöver vård på öron-, näsa- och halsakuten söker just på grund av att någonting fastnat i näsan. Mat kan fastna i näsan, likaså andra små föremål. Vanliga föremål som fastnar i näsan inkluderar:  Pärlor Majskorn Ärtor och bönor Legobitar och andra små leksaker Stenar Du som själv varit med om det vet du hur stressigt det kan kännas och hur svårt det kan vara att få ut föremålet. Att själv försöka pilla ut det är heller inte att rekommendera eftersom risken är stor att föremålet hamnar längre in i näsan och blir ännu svårare att få ut. 

Hur får man ut saker ur näsan? Vanligast är att föräldrar först söker vård på vårdcentral för att få ut saker ur barnets näsa. Ofta behöver personalen då hålla fast barnet, både för att kunna titta in i näsborren och för att kunna plocka ut föremålet med ett instrument. De kan bland annat använda en liten tång, en vinklad krok eller en sug. I enstaka fall kan barnet behöva sövas för att komma åt och få ut föremålet. I de flesta fall lyckas man på vårdcentralen, annars kan barnet behöva skickas vidare till en öron-, näsa-, halsspecialist. En metod som inte kräver några instrument men som kan göras i samarbete med vårdpersonal är föräldrakyssen.

Så här går föräldrakyssen till Första gången du testar föräldrakyssen bör du göra den under uppsikt av vårdpersonal. På så sätt kan du få tillgång till rätt näsdroppar och råd om det bästa tillvägagångssättet. Grundprincipen för föräldrakyssen är att man utnyttjar länken mellan munhålan och näshålan för att blåsa ut föremålet ur näsan. Genom att blåsa in luft i munnen och strategiskt rikta den mot den blockerade näsborren kan man rucka på föremålet utan att använda verktyg eller riskera att det fastnar längre in i näsan. Föräldrakyssen kallas också ibland för blåsningen.

illustrerad bild på barn som med ett föremål som sitter fast i näsan
  • 1Ge först barnet avsvällande näsdroppar och vänta cirka 15 minuter. På så sätt kan föremålet lossna lite. Använd receptfri nässpray som är lämplig för just ditt barns ålder.
  • 2Håll barnet i famnen med sitt ansikte mot ditt. 
  • 3Håll för den näsborre som inte är blockerad. 
  • 4Täck barnets mun med din mun, som vid mun-mot-mun-metoden - en riktigt stor kyss. 
  • 5Blås först in en kort, kraftig stöt med luft. Då stängs struphuvudet så att luften bara har en utväg kvar. 
  • 6Blås sedan en långsam, stadig ström med luft. Lufttrycket blir då starkt mot det enda rörliga föremålet i de övre luftvägarna, nämligen ärtan, pärlan, eller vad det nu är som sitter i näsborren. På så sätt stöts föremålet ut och både barn och förälder kan känna sig lättade. 

Det är viktigt att först göra den kraftigare luftstöten för att struphuvudet stängs. Det är lätt som förälder att bli nervös, men risken att det ska ge någon sorts tryckskada är i det närmaste obefintlig. Ibland räcker till och med den kraftiga stöten för att föremålet ska slungas ut. Metoden kan upprepas för att få ut föremålet och överlag är den mycket effektiv. Digital vård - vad kan Knodd hjälpa till med? Våra barnspecialister kan hjälpa er med bedömning och råd om behandling.

Fördelar med föräldrakyssen Det som är bra med föräldrakyssen är att man kan undvika krångligare ingrepp. När vårdpersonalen behöver gå in med instrument för att försöka plocka ut exempelvis en ärta i näsan är det risk både för näsblod och obehag hos barnet. Att hålla fast eller söva barnet kan också vara läskigt. Föräldrakyssen, å andra sidan, gör sällan särskilt ont. Den kan till och med bli en lite rolig aktivitet om man gör något lättsamt av den. Det går ofta fort och barnet känner lättnaden när föremålet kommer ut ur näsan. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

3 april 2023

Läs mer

flicka som ligger i sängen
Allt om vab och att vabba
Vanliga barnsjukdomar som barn behöver ta sig igenom
Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen