Köldskador - så här hjälper du ditt barn undvika dem

En köldskada kan uppstå när huden skadas på grund av kyla. Vid låga temperaturer och blåst, exponeras huden och risken ökar. Förebygg med lager på lager, ha koll på röda kinder och gör så här om olyckan är framme.

barn i vinterkläder på spark

Köldskador hos barn Förmodligen har det hörts ett och ett annat glädjetjut hos er med små barn hemma när de efterlängtade snöflingorna trillat ner. Vilket inte alls är konstigt med tanke på att snö är de flesta barns största glädje under vintern. Men hur roligt det än är med snö är det viktigt att komma ihåg att risken för köldskador ökar. Särskilt för barn som har tunnare hud än vuxna. Se därför alltid till att ditt barn har rätt kläder som passar vädret och skydda den synliga huden lite extra.

Så här förebygger du köldskador Skador på händer och fötter utgör 90% av alla köldskador, därefter följer öron, näsa och kinder. Genom att se till att ditt barn är torrt, varmt och klätt efter väderprognosen har du givit de bästa förutsättningarna. Klä ditt barn enligt lager-på-lager principen. En balaklava kan också vara ett annat alternativ för att bättre kunna skydda bar hud i ansiktet. I ansiktet finns fett som verkar skyddande mot blåst och kyla så undvik därför att tvätta ansiktet på barnet innan ni går ut. Tvätta det istället på kvällen så ansiktet hinner bygga upp sitt normala skyddslager av fett under natten. Om barnet har torr hud kan ni smörja in det lite extra kvällen eller ett par timmar innan. Men undvik krämer som innehåller vatten och därför istället får motsatt effekt. Ett bra tips på kräm är Calendula eller Eucerin Aquaphor som båda är receptfria. Undvik för hårt snörade skor som kan påverka blodcirkulationen. Se till att hålla barnet aktivt när ni är ute så kroppen arbetar och håller sig varm. Det gäller särskilt händer, fötter och tår.  Börjar kinderna bli riktigt röda är det dags att gå in och värma sig.  Förlita dig inte bara på vad termometern säger utan ta även reda på den effektiva temperaturen som visar vindens kylande effekt. -5 grader kan till exempel upplevas som -8 i 2m/s. Den effektiva temperaturen räknas ut genom att man kombinerar den faktiska temperaturen med vindens hastighet. Det här är inget du behöver räkna ut själv utan är något som de flesta vädertjänster erbjuder. Blåser det mycket är det extra viktigt med vindskyddande kläder.

Vid köldskada Om ditt barn ändå får en köldskada ser du det tydligast genom att det dyker upp vita fläckar på den utsatta huden. Du behöver då omedelbart skydda det mot vind och kyla och gå in i värmen. Värm barnet på vägen in genom att hålla barnet nära kroppen. Undvik att påbörja aktiv uppvärmning utomhus på grund av risken för ny förfrysning.  Skynda långsamt När ni kommit in ska du inte massera det nedkylda området och inte heller värma upp det för snabbt. Värm istället upp långsamt med hud mot hud. Kalla små fingrar kan värmas i armhålor och fötter mot magen eller i händerna. Ge också barnet något varmt att dricka. När området börjar tina kan en stickande eller brännande känsla uppstå och kan göra lite ont men fortsätt uppvärmningen tills vanlig färg och känsel har kommit tillbaka. Hur ser köldskador ut? Vid ytlig köldskada bildas iskristaller i hudcellerna och ibland även i djupare hudlager. Huden blir vitprickig eller vit och känseln försvinner. Ytliga skador läker oftast av sig själv och nedsatt känsel brukar i regel återgå till det normala efter ungefär 12-24 timmar. Det kan även vara bra att veta att huden får en ökad känslighet för kyla och värme. Om huden blir hård och gulvit eller om det uppstår blåsor som omges av röd och svullen hud behöver ni söka vård för att bedöma skadan och få råd för vidare behandling.

Författare:

Sandra BergströmSkribent

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

Barn som gungar i en repgunga med bruna läderskor
Höstskor och vinterskor för barn - vad ska man tänka på?
sjuk bebis
6 tillfällen då du som förälder faktiskt ska söka vård för ditt barn
Två flickor som sitter i säng och leker
Minska risken för förkylningar - barnspecialisternas råd
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen