Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Solskador, getingstick och långa bilresor är föräldrars största orosmoln inför sommaren

Vi frågade småbarnsföräldrar vilka orosmoln som finns inför sommarsemestern. Solskador, vätskebrist, getingstick, olyckor vid vatten och långa bilresor är några saker som finns med på listan över de tio vanligaste orosmolnen. Nästan hälften av respondenterna överväger dessutom att stanna hemma på semestern för att det blir enklare med bebis eller småbarn.

bebis under parasoll

Undersökningen vi genomfört sammanställer svar från 1258 föräldrar med barn i åldern 0-3 år på frågor om vad som oroar dem inför sommarsemestern. Listan toppas av oro för att ens barn ska få solskador eller solsting (71 %), följt av oro för att ens barn ska bli stunget av en geting eller ett bi (68 %), oro för långa bilresor (67 %) och att ens barn ska få vätskebrist (66 %).

Det är härligt med sommar och semester, men vi vet också att det finns många saker som småbarnsföräldrar oroar sig extra mycket för just under sommarmånaderna. Orosmolnen är ofta kopplade till värme, sol och vatten, men även insekter, fästingar och tillgång till medicin och sjukvård om man är på annan ort.
quote
Jenny Werner

Jenny Werner,

Knodd

Specialistsjuksköterska inom barn och ungdom

45 procent av föräldrarna väljer också att stanna hemma under semestern för att det är enklare med bebis/småbarn än att åka i väg på semestern. 

Det är viktigt att inte ha för höga krav på sig att man måste i väg på semestern utan att det är helt okej att ta det lugnt med ett mindre barn i sin hemmiljö. Se till att njuta av sommaren och ledigheten med ditt barn.
quote

Tio saker som oroar småbarnsföräldrar (med barn 0-3 år) en del, ganska mycket, eller mycket inför semestern: 71 % - Att mitt barn ska få solskador eller solsting 68 % - Att mitt barn ska bli stunget av ett bi 67 % - Att mitt barn ska ha svårt under långa bilresor 66 % - Att mitt barn ska få vätskebrist 59 % - Att mitt barn ska råka illa ut vid vatten 55 % - Att rätt medicin/förbandsmaterial inte finns tillgängligt 46 % - Att mitt barn råkar ut för en fallolycka 44 % - Att mitt barn ska bli ormbiten 43 % - Att behöva uppsöka vård utomlands 42 % - Att mitt barn ska få myggbett Värt att notera är att oron över att ens barn ska råka illa ut vid vatten är betydligt högre för föräldrar till barn 1-3 år (72 %), jämfört med föräldrar till barn under 1 år (47 %). Detta kan ha att göra med att barn 1-3 år är mer mobila och har möjlighet att springa runt själva på stranden eller vid poolen. Jennys bästa råd till föräldrar är att läsa på om det som oroar dem mest. Brist på kunskap kan skapa känslan av att man inte har kontroll, och det kan i sin tur stärka oroskänslorna. Jenny delar även med sig av sina bästa råd till småbarnsföräldrar inför sommarperioden.

Jennys tips till småbarnsföräldrar inför sommaren: ​​Undvik solen mitt på dagen när den är som starkast, passa på att vila eller lek i skuggan eller inomhus då.  Täck aldrig vagnen med filt då det lätt blir mycket höga temperaturer i vagnen som kan vara farligt för barnet.  Se till att barnet får i sig mycket vätska varma dagar. Amma eller ge mjölkersättning lite oftare än vanligt. Gör egen isglass av t ex hemgjord smoothie. Vattenmelon är gott och innehåller mycket vätska.  Ha heltäckande kläder om ni är där det är mycket fästingar. Ha strumporna utanpå byxorna.  Ha koll på getingar som ofta kan dyka upp om ni äter/dricker utomhus. Om barnet blir stucket är det första man ska göra att avlägsna gadden om den sitter kvar (då giftblåsan sitter på gadden). Sedan kan man lindra smärtan med kyla, t ex med en isbit inlindad i en kökshandduk eller med kallt vatten. För att lindra klåda kan man badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel, kylbalsam eller smörja med receptfri salva med hydrokortison (rådgör med vården för barn under två år). Du kan också smörja med lokalbedövande salva på barn över 18 månader. Receptfria läkemedel med antihistamin kan också ges vid behov, det är olika åldersgränser på olika läkemedel, läs på förpackningen och rådgör med apoteket eller vården. Täck gärna stickstället med ett plåster om barnet kliar mycket på det, för att undvika att det blir infekterat. Kontakta genast vården om sticket är vid andningsorganen eller om barnet blir allmänpåverkat. OBS! Vid känd allergi, handlägg enligt rekommendationer från ordinarie läkare. Ha ett färdigt första hjälpen-kit/necessär både hemma och medpackad när du reser bort så att du alltid är förberedd.  Lägg undan mobilen och håll uppsikt vid bad och lek! Ta ofta pauser om ni färdas längre sträckor med bil och låt barnet sträcka ut sig. Ha med snacks att äta under pauserna men undvik att låta barnet äta medan ni kör då det finns risk att sätta i halsen. Ladda upp med saker barnet kan roa sig med på resan – leksaker, ljudbok, pyssel m.m. men tänk på att om barnen tittar ner för mycket är det lättare att bli åksjuk. Njut av sommaren och tiden med ditt barn! 

Om undersökningen Undersökningen genomfördes online under juni månad 2022 genom en självrekryterad panel via Knodds nyhetsbrev som består av småbarnsföräldrar runt om i Sverige. Resultaten baseras på svar från 1258 föräldrar med barn 0-3 år. Svarsalternativen angavs på skalan 1-5, där 1= Oroar mig inte alls, 2= Oroar mig lite grann, 3= Oroar mig en del, 4= Oroar mig ganska mycket, och 5= Oroar mig mycket.

Författare:

Elsa AhlströmSkribent

Senast uppdaterad

10 mars 2023

Läs mer

barn som skvättar vatten
Bada säkert i sommar - Knodds special om badsäkerhet för barn
första hjälpen kit
Allt du behöver i första-hjälpen-väskan för sommarens utflykter och resor med barnen
Solråd för små barn
Solråd för små barn
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen