Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Vad är en doula och hur kan en hjälpa till en tryggare förlossning?

En förlossning kan kännas hektisk, läskig och inte minst smärtsam. Med hjälp av en erfaren och lugnande doula kan man få det stöd man behöver för en tryggare förlossning. 

Doula

Artikelinnehåll Vad är en doula? - Upplägg - Fördelar med att ha en doula under förlossningen - Det är du som anlitar doulan Vad ska man tänka på när man anlitar en doula? - Doulan är där för dig

Vad är en doula? En doula är i grund och botten en person som är anlitad för att vara med och stötta den födande och de blivande föräldrarna under förlossningen. Det kan handla om att doulan leder den födande genom andningsövningar, föreslår nya ställningar och lugnande aktiviteter, eller för den födandes talan gentemot sjukvårdspersonal för att be om smärtstillande och annan medicinsk hjälp. Förhoppningen är att det ger den födande och eventuell partner eller stödperson extra trygghet och lugn under förlossningen. Bra att veta:  ”Doula” är inte en skyddad titel, så vem som helst kan kalla sig doula, men oftast har de gått en kortare utbildning och helst gått bredvid under förlossningar innan de själva har huvudansvaret. Doulan har inget medicinskt ansvar utan är där för att stötta den födande

✨ Följ din graviditet i appen Matnyttig och veckovis information om allt som hör till graviditet, förlossning och stundande föräldraskap.

Upplägg Upplägget ser olika ut, men oftast har doulan varit involverad inför förlossningen och de blivande föräldrarna har fått möjlighet att tala om hur de vill att förlossningen ska gå till. Ofta stämmer man också av efter förlossningen.  I vissa upplägg hjälper doulan till de första dagarna efter förlossningen med sådant den nyförlösta kan behöva hjälp med, som en så kallad postpartumdoula. Eftersom man aldrig vet riktigt när ett barn tänker komma bokar doulan upp sig och är redo några veckor kring beräknat födelsedatum.  Doulans uppgifter kan inkludera: 

  • 1Fysiskt stöd. Genom massage, avslappningsövningar, svala handdukar och andra metoder är doulan ett fysiskt stöd som gör förlossningen lättare, mindre smärtsam och smidigare för den födande.
  • 2Emotionellt och psykiskt stöd. Doulan kan uppmuntra, peppa och lugna den födande på de sätt som passar den födande och samtidigt förklara förloppet med totalt fokus på den födandes behov och mående. 
  • 3Praktiskt stöd Doulan kan bland annat föreslå olika former av smärtlindring, förklara information som kommer från vårdpersonalen och föra den födandes talan utifrån hennes önskningar, vilket inte alltid är så lätt för den födande själv att göra när man är mitt i värkarbetet.

Fördelar med att ha en doula under förlossningen Att ha en erfaren stödperson under förlossningen utöver en partner eller familjemedlem har varit en självklarhet i många kulturer under århundraden. Fördelarna är många. Studier visar att födande som har en doula med sig:  Har mindre behov av smärtlindring Löper lägre risk för akuta kejsarsnitt och instrumentella förlossningar (exempelvis med sugklocka) Upplever att värkarbetet är kortare och känner sig mindre trötta efteråt än de som inte har en doula

✨ Det är du som anlitar doulan Doulan är inte en del av förlossningsteamet. Du som föder anlitar själv doulan och betalar för tjänsten privat. De flesta förlossningsmottagningar tillåter att den födande har med sig två stödpersoner, men dubbelkolla med din mottagning i god tid innan.

Vad ska man tänka på när man anlitar en doula?  Att föda tillsammans med en doula kan vara en otroligt intim, utlämnande och stärkande upplevelse. Just därför är relationen mellan dig som ska föda och doulan oerhört viktig. Att få en personlig rekommendation om en doula från någon du känner kan ge ett extra lager av trygghet. Annars kan också goda referenser från doulans tidigare klienter vara till stor hjälp. När du träffar eller intervjuar en doula, känn efter hur det känns er emellan. Känns det här som en person du skulle kunna lita på i en pressad situation? Utstrålar personen ett lugn eller en trygghet som passar dig? För dig som hellre vill ha någon som är rakt på sak, känns det som att den här personen kan möta dig på det sättet du behöver stöd?

Doula. Hand och gravidmage

Kom ihåg att doulan är där för dig Till skillnad från personalen i förlossningsteamet har doulan inget medicinskt ansvar. Doulans uppgift handlar heller inte om barnets säkerhet eller mående, utan alla insatser fokuseras på dig som föder och din stödperson, och vad ni behöver för att känna er trygga och må bra under förlossningen. Just därför är det ofta viktigare att doulan du anlitar känns som någon du kan lita på än någon som till exempel har ”rätt” utbildning eller har assisterat vid födslar som precis liknar din. Lita på din magkänsla och se fram emot en förlossning där du får det stöd du behöver för att själv kunna fokusera på att hjälpa ditt lilla barn till världen. 4 råd när du ska anlita en doula: 

  • 1Be om referenser och att få prata med tidigare klienter.
  • 2Intervjua eller träffa gärna flera doulor innan du bestämmer dig för att få en bättre känsla för hur de arbetar och om ni har en bra personkemi.
  • 3Lita på din magkänsla: relationen mellan dig som ska föda och doulan är det viktigaste när det gäller att anlita en doula.
  • 4Boka in din doula så snart du hittat någon du gillar så att personen inte riskerar att boka in en annan födsel under samma period.

Gravid? Följ din graviditet vecka för vecka, med spännande info om din bebis utveckling och goda råd från våra barnspecialister. Kostnadsfritt i appen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

13 september 2023

Läs mer

Kvinna och man som håller om kvinnans gravidmage
Knodds kostnadsfria profylaxkurs - för en trygg förlossning
Förlossning nyfödd
Förlossningsrädsla: läskigt, vanligt och behandlingsbart
Bebis som ligger på en kvinnas axel
7 sjukvårdsknep varje småbarnsförälder borde veta om
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen