Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

4 vanliga allergier hos barn och hur du upptäcker dem

Allergiska reaktioner är inte ovanliga hos barn och kan orsaka både milda och svårare besvär. Ämnen som framkallar reaktioner hos de som är allergiska finns överallt i barns vardag. De flesta allergisymtom kan lindras genom att undvika det som orsakar allergin eller med olika läkemedel, och vissa allergier går över när barnet blir äldre. 

Flicka och pojke som snyter sig

Gå direkt till: Allergier hos barn Pälsdjursallergi hos barn Äggallergi hos barn Komjölksallergi hos barn Pollenallergi hos barn Hur upptäcker man allergi hos sin bebis eller sitt barn?

Allergier hos barn Det är inte ovanligt att barn får olika allergier. Det kan handla om matallergier som drabbar både bebisar och äldre barn eller allergier mot pälsdjur och pollen. Ibland kan du behöva ändra barnets kost eller rutiner, men de flesta allergier går att hantera och vissa går till och med över när barnet blir äldre. Här är några av de vanligaste allergierna som drabbar barn och hur du kan upptäcka att något inte står helt rätt till.

Pälsdjursallergi hos barn Pälsdjursallergi upptäcks nästan alltid innan barn når skolåldern. Vanliga symtom är att det kliar i ögonen, att barnet nyser och får rinnsnuva eller blir täppt i näsan. Dessa symtom uppstår i samband med att barnet är nära ett pälsdjur, och de vanligaste djuren att bli allergisk mot är hund, katt och häst. Barn kan dessutom vara olika känsliga. Vissa barn får symtom bara av att vistas i ett utrymme där pälsdjuret tidigare befunnit sig. Allergierna kan även ge upphov till astma, särskilt om barnet är allergiskt mot katt. Om du har ett barn i förskoleåldern som uppvisar tecken på pälsdjursallergi eller om barnet har astmaliknande symtom med andningssvårigheter är det viktigt att ni söker vård för att göra en utredning. 

Spara ditt barns hälsodata i Knodd-appen Visste du att du kan samla ditt barns tillväxtdata och vaccinationer i Knodd-appen? (Så slipper du tänka på BVC-häftet)  

Äggallergi hos barn Äggallergi är inte helt ovanligt hos bebisar och kan ge både magproblem och eksem på huden. Oftast handlar det om att barnet är allergiskt mot äggviteprotein. Barn kan vara olika allergiska mot ägg - vissa kan äta det när ägget upphettats, såsom i bakverk eller pasta, medan andra helt måste undvika livsmedel som innehåller spår av ägg. Tidigare har det funnits viss oro för barn med äggallergi vad gäller vissa vaccinationer eftersom vaccin ibland kan innehålla spår av äggviteämnen. Detta anses inte längre vara en säkerhetsrisk då det är extremt sällsynt med komplikationer. Om barnet tidigare har reagerat med anafylaxi efter kontakt med eller intag av ägg behöver barnet dock remitteras och bedömas av barnläkare innan vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund kan ges. Barn med äggallergi blir i princip alltid av med sin allergi innan skolåldern. 

Komjölksallergi hos barn Komjölksallergi är inte det samma som laktosintolerans. Vid komjölksallergi reagerar kroppen på proteinet i mjölken. Det är vanligt att barnet får diarré, kräkningar och ont i magen, men även eksem och utslag kan uppstå på kroppen. Allergin uppkommer under bebisens första levnadsår, men prognosen är god och i de flesta fall växer den bort. Vid ett års ålder har ungefär 50% av barn blivit av med sin allergi och vid 3 års ålder är det så mycket som 75%. 

Flicka leker utomhus

Pollenallergi hos barn Precis som vuxna kan barn utveckla allergi mot det pollen som flyger runt i luften under sommarhalvåret. Vanliga symtom är att barnet får rinnsnuva eller nästäppa och att det kliar i ögonen. Du kan också märka att ditt barn är tröttare och har svårt att koncentrera sig, delvis på grund av att nattsömnen störs av allergin. De flesta fall av pollenallergi kan lindras med receptfria läkemedel, men det kan vara bra att kontakta sjukvården om ditt barn har jobbigt att andas eller om allergin sitter i hela året. Det är ovanligt att bebisar och barn under 2 år får pollenallergi.  För hjälpsamma tips om hur du kan minska ditt barns besvär genom att undvika pollen kan du läsa mer här. 

Hur upptäcker man allergi hos sin bebis eller sitt barn? Ofta kan du skapa dig en misstanke om att ditt barn är allergiskt om symtomen bara uppstår i vissa situationer. Var uppmärksam på om du kan hitta ett mönster i när din bebis får magbesvär, eller om det är vissa tillfällen då barnet alltid verkar klia sig i ögonen. Många allergisymtom liknar dock varandra och kan även vara tecken på andra besvär, så om du inte är helt säker på vad som ligger bakom ditt barns symtom är det alltid bäst att vända dig till en vårdinstans för utredning. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

31 augusti 2023

Läs mer

Omslag podden Knodden
Knodden - föräldrapodden med Norrlandspäron
Liten pojke med låtsas-stetoskop som tar tempen på ett gosedjur
Stora BVC-guiden - allt du behöver veta
Bebis som äter mosad broccoli
Knodden avsnitt 10 - Introducering av mat för bebisar
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen