Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 22 - allt om din graviditet

Att vara gravid i vecka 22 innebär ofta att det är full fart på bebisen i magen när du som är gravid försöker vila. Utvecklingen går fort framåt med unika skillnader för varje barn. Du som är gravid kanske stöter på det ovälkomna gravidbesväret hemorrojder. 

illustration av foster i vecka 22

Omvända dygn I vecka 22 har bebisen i magen utvecklat en dygnsrytm med vakna perioder och och sovstunder. Däremot är den troligtvis tvärtemot dygnsrytmen för dig som är gravid. Det är mysigt och vaggande för bebisen när du är uppe och rör på dig så att det är lätt att somna. När du sedan vilar blir det då ett utmärkt läge för bebisen att slå kullerbyttor i magen. Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka ända till förlossningen genom Knodds gravidprogram. Du hittar det gratis i appen.

Bebisens utveckling i vecka 22 I vecka 22 väger bebisen ungefär ett halvt kilo, men från och med nu börjar unika och genetiska skillnader visa sig i hur barnet utvecklas. Kanske blir det en lång och smal bebis eller en som är kortare och mer kompakt. Oavsett individuella skillnader fortsätter utvecklingen med bland annat: Tjockare hud Nya hjärnceller varje dag Förmågan att uppfatta ljus utifrån Könsorganet fortsätter utvecklas Hos flickfoster bildas även bröstkörtlar  Lungorna tar också ett stort kliv i utvecklingen, men de är fortfarande fyllda med fostervatten.  Ännu är det långt kvar till förlossningen, men det kan vara god tid att börja fundera på en profylaxkurs som ger dig verktygen för en smidigare förlossning. I Knodds kostnadsfria profylaxkurs kan du förbereda dig med kunskap, tekniker, och praktiska övningar så att du kan känna dig trygg när den stora dagen är här.

Om du får en blödning i vecka 22 eller senare ska du alltid ta kontakt med förlossningsavdelningen för rådgivning
quote

Blödningar under graviditetens andra hälft Det är vanligt med blödningar i början av graviditeten och de allra flesta går över av sig själva. Det är inte heller helt ovanligt att en ofarlig blödning uppstår under graviditetens andra hälft. Även då är de oftast ofarliga och kan exempelvis bero på en infektion, att livmodertappen lättare börjar blöda efter samlag, eller att förlossningsarbetet har satt igång. En blödning sent i graviditeten kan dock tyda på ett allvarligare tillstånd, såsom föreliggande moderkaka (placenta previa) eller att moderkakan har lossnat för tidigt. Om du får en blödning i vecka 22 eller senare ska du därför alltid ta kontakt med förlossningsavdelningen för rådgivning, även om du i övrigt mår bra och inte har ont. De kan hjälpa dig avgöra om du behöver komma in på kontroll. I de flesta fall tyder inte blödningen på någonting som kommer påverka graviditeten eller hur bebisen mår där inne och det kan vara skönt att få bekräftelse på det.  Blödningar under graviditeten kan kännas skrämmande men är oftast ofarliga. Här kan du läsa mer om blödningar under hela graviditeten. 

Hemorrojder under graviditeten Ibland kan man tro sig upptäcka en blödning som visar sig vara ett falskt alarm. Då är det ofta hemorrojder som ligger bakom. Hemorrojder kan drabba vem som helst men de är särskilt vanliga under graviditeten. Det är livmoderns större storlek, det ökade blodflödet och hormonernas påverkan som gör att de blir i det närmaste oundvikliga. Typiska symtom på hemorrojder är:  Man ser att det blöder när man torkar sig Det kliar och svider runt ändtarmsöppningen Det läcker ur ändtarmsöppningen Man kan känna att något buktar ut Det går inte att göra mycket åt hormoner eller livmoderns storlek under graviditeten, men det finns ändå några knep som kan lindra besvären.  Ät fiberrik kost och drick mycket vatten för att förhindra förstoppning som kan förvärra hemorrojderna.  Försök hålla kroppen i rörelse med träning eller vardagsmotion.  Tvätta huden med ljummet vatten efter varje toalettbesök för att undvika att irritera huden. Hemorrojder är ofarliga och går oftast över av sig själva ungefär en månad efter förlossningen. Det finns läkemedel som kan lindra om besvären blir mycket svåra. Om du upptäcker en blödning och inte är säker på att det handlar om hemorrojder, kontakta förlossningsmottagningen precis som vid andra blödningar (se ovan). 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 23
Gravid vecka 23 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 24
Gravid vecka 24 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 25
Gravid vecka 25 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen