Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 25 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 25 har bebisen en egen dygnsrytm i magen och kan börja reagera på puffar utifrån. Det är dags för barnmorskebesök igen, även om du som är gravid kanske har allt svårare att få på dig skorna. 

illustration av foster i vecka 25

En egen rytm växer fram Vid det här laget har säkert både du som är gravid och utomstående kunnat känna av bebisens rörelser i magen. Redan nu märks individuella skillnader. En del barn rör sig för fullt medan andra är lite lugnare. Du som är gravid kanske börjar notera bebisens dygnsrytm med vakna perioder och vilostunder. Om du tycker att det är ovanligt tyst där inne i magen: Testa först att lägga dig ner på vänster sida och slappna av ett tag för att se om du märker av någon aktivitet.  Kontakta förlossningsmottagningen för att få råd om du känner dig orolig. Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram, framtaget av erfarna barnmorskor. Du hittar det gratis i appen.

Fostrets utveckling i vecka 25 Den här veckan är bebisen ungefär 33 cm lång och väger drygt 700 gram, men vid det här laget växer barn enligt individuella kurvor. Kroppen börjar växa ikapp huvudet som inte längre ser så stort ut i jämförelse. Annat som händer den här veckan:  Anlag till permanenta (vuxen)tänder utvecklas Bebisen tränar på andning genom att dra in fostervatten i lungorna Korttidsminnet stärks Synen börjar utvecklas och bebisen kan öppna ögonen

Boosta anknytningen I vecka 25 kan bebisen märka av mycket av det som händer utanför magen - och samtidigt börja lägga det på minnet. Det innebär att du redan nu kan börja bygga på anknytningen till ditt barn, som kommer känna igen dig efter födseln, vare sig det är du som bär på barnet eller inte. Sjung och prata med magen, och ge den kanske en liten puff, så börjar ni lära känna varandra långt innan ni kan träffas i verkliga livet. 

Trångt i skorna? Vid det här laget kanske du som är gravid har märkt att både händer och fötter är mer svullna än vanligt. När du är gravid ökar trycket i venerna till följd av att livmodern växer. Då försämras blodcirkulationen och det samlas mer vätska i vävnaderna, så att man lätt blir svullen i ben, fötter och händer. Hormonella förändringar bidrar också. Knep som lindrar svullna ben:  Stödstrumpor. Se till att du har rätt storlek och sätt på dem på morgonen för stöd hela dagen.  Rörelse. Besvären blir ofta värre av utdraget stillasittande. Det kan räcka att ställa sig upp och promenera runt lite i rummet.  Svalka. Värme kan förvärra symtomen. Se också till att dricka ordentligt med vatten.  Ben i högläge. Smyg in en eftermiddagsvila och lägg upp benen på några kuddar eller en soffkant så lättar trycket. 

Besök hos barnmorskan i vecka 25 I vecka 25 är det dags för ytterligare ett besök på barnmorskemottagningen. För vissa gravida är det här det första besöket efter de tidiga inskrivningsbesöken, och visst har det hänt mycket sedan dess. Även under detta besök görs en del rutinkontroller och barnmorskan kan även välja att lägga till kontroller som är lämpliga för varje unik graviditet. Som vanligt skiljer det sig mellan olika regioners basprogram, men beroende på var man bor kan följande rutinkontroller genomföras: Blodprov Invägning Blodtryck Urinprov Kontroll av fostrets hjärtljud En ny kontroll vid detta besök är det så kallade symfys-fundusmåttet, eller SF-måttet. Barnmorskan mäter då gravidmagen från blygdbenet till toppen av livmodern. På så sätt kan barnmorskan hålla koll på att magen växer som det ska.  Slutligen ges tillfälle att diskutera praktiska ärenden, bland annat:  Val av förlossningsklinik Intyg om graviditeten för att ansöka om föräldrapenning Föräldragrupper, där du kan träffa andra blivande föräldrar och prata om föräldraskapet, förlossning och mer Läs allt om graviditetens alla barnmorskebesök i vår stora guide. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

Gravid vecka 26 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 27
Gravid vecka 27 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 28
Gravid vecka 28 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen