Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 26 - allt om din graviditet

I gravidvecka 26 tränar bebisen på att andas och stärka lungorna, samt att smaka lite på vad mamma äter. Du som är gravid kanske känner dig lite hungrigare än vanligt när bebisen samlar på sig underhudsfett.  

Se upp för tandtroll Det är vanligt att gravida får fler hål i tänderna än vanligt, i takt med att barnet behöver fler mellanmål och floran i munnen förändras av graviditeten. För vissa räcker det att vara mer noggrann med borstning och tandtråd, för andra kan det vara läge att justera besöken på tandvårdsmottagningen. Satsa på god och näringsrik mat vid regelbundna måltider så håller du bebisen mätt samtidigt som du minskar risken för graviditetsdiabetes - vilket du kan läsa om längre ner.  Gravid? Följ din graviditet och lär dig mer om vad som händer varje vecka genom Knodds gravidprogram, framtaget av erfarna barnmorskor. Du hittar det gratis i appen.

Fostrets utveckling i vecka 26 Den här veckan kan fostret inuti livmodern blinka. Ögonen är färdigutvecklade, men synen är inte så bra än. Ryggraden stärks och fostret lägger på sig ordentligt med underhudsfett de närmaste veckorna, så du som är gravid kanske känner att det kurrar mer än vanligt i magen. Den här veckan händer också:  Smaklökarna är så pass utvecklade att bebisen kan känna av smaker på sådant du äter i fostervattnet.  Tarmarna har mognat tillräckligt för att de nu skulle kunna hantera bröstmjölk. Lungorna tar ett stort steg i utvecklingen. Bebisen andas in fostervatten som träning inför att andas luft. 

Graviditetsdiabetes En del gravida drabbas av det som kallas graviditetsdiabetes, vilket innebär att man har för höga blodsockervärden. Vanliga symtom på graviditetsdiabetes är att man känner sig trött och törstig och att man kissar oftare än vanligt, men de flesta märker inte av någonting alls. Då upptäcks problemet vid en av rutinkontrollerna hos barnmorskan.  Det är viktigt att upptäcka graviditetsdiabetes eftersom det både kan påverka fostrets utveckling och innebära komplikationer vid förlossningen. Om man har höga blodsockervärden får man hjälp att lägga om vissa livsvanor och vara noggrann med kosten. Dessutom innebär det ofta fler kontroller hos barnmorskan och extra ultraljud.  Du kan minska risken för att utveckla graviditetsdiabetes genom att: Vara fysiskt aktiv Undvika allt för stor viktuppgång (utöver det som är lämpligt för graviditeten) Äta regelbundna måltider under dagen Undvika snabba kolhydrater och satsa på produkter med långsamma kolhydrater

Välja BVC Vid det här laget har du som är gravid säkert lärt känna barnmorskemottagningen väl, men när barnet väl är fött kommer ni flytta över till barnavårdscentralen, BVC, för framtida undersökningar och hälsokontroller.  BVC finns till som ett stöd och en resurs för allt som rör ditt barn och ditt föräldraskap. Regelbundna besök enligt ett nationellt utarbetat program håller koll på barnets utveckling och hälsa under de första åren. Här finns barnsjuksköterskor, distriktssköterskor och läkare som samtliga är vana vid att träffa barn och föräldrar i alla möjliga tillstånd. Ofta finns även psykolog tillgänglig.  Du kommer automatiskt tillhöra den BVC som ligger närmast där du bor, men du kan redan i förväg välja en annan BVC. Det går också bra att närsomhelst byta BVC. Det gör du lättast genom att logga in på 1177:s hemsida. Du kan också be om hjälp hos den BVC dit du vill gå. Sedan är du och ditt barn rustade med ett gott stöd under era första år tillsammans.  Du kan läsa allt om BVC och vad som händer på varje besök i Knodds BVC-guide.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 27
Gravid vecka 27 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 28
Gravid vecka 28 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 29
Gravid vecka 29 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen