Nyhet: Vi har öppnat vårdcentral i Malmö Läs mer.

Gravid vecka 29 - allt om din graviditet

När man är gravid i vecka 29 tar både magen och tankarna om livet efter förlossningen upp allt mer plats. Du som är gravid kan behöva anpassa vardagen och få mer stöd av närstående för att orka med. Bebisen i magen får allt mindre utrymme, men än går det att slå kullerbyttor och sparka loss. 

illustration av foster i vecka 29

Läge att hjälpas åt Den tredje trimestern kan vara tung för den gravida. Bebisen växer och man väger allt mer. Ben och fötter kan vara svullna och även vardagsbestyr kan kännas tunga att orka med. Samtidigt skjuts alla inre organ åt sidan för att ge plats åt livmodern, så det kan bli ont om utrymme i urinblåsan, lungorna och magsäcken. Du som är medförälder eller partner blir därför allt viktigare mot slutet av graviditeten. Bara att ta över hushållssysslor som städning och att bära matkassar kan ge den gravida en skön avlastning. Även mer praktiska förberedelser som att packa BB-väskan, samla kontaktinformation och planera resrutt till BB kan ge den gravida mer tid och sinnesro att vila. 

Vad behöver du? Samtidigt är det säkert många tankar och känslor som snurrar runt i ditt huvud, du ska ju också bli förälder. Glöm inte att tänka till vad du behöver för att känna dig tryggare inför allt som händer nu och ska hända. Det kan exempelvis handla om att träffa andra blivande föräldrar i föräldragrupper eller ta med en lista med alla möjliga frågor som barnmorskan kan svara på. När det blir dags för förlossning är du som är medförälder, partner eller stödperson helt ovärderlig för den gravida och för en smidigare förlossning. Att gå en profylaxkurs tillsammans under tredje trimestern kan ge er verktyg och tekniker som underlättar förloppet och skapar en tryggare förlossningsupplevelse. Här kan du läsa mer om Knodds kostnadsfria profylaxkurs. 

Bebisens utveckling i vecka 29 I vecka 29 har bebisen blivit allt starkare, och du som bär på barnet kan känna ordentliga sparkar i revbenen. Fokus för resten av graviditeten blir för bebisen att lägga på sig mer underhudsfett och gå upp i vikt. För detta krävs mycket energi, så du som är gravid kan behöva äta och vila mer än förut. Om det är ont om utrymme i magsäcken när livmodern blir allt större, satsa på fler små måltider under dagen. Annat som händer den här veckan i bebisens utveckling:  Tårar kan bildas i ögonens tårkanaler Lanugohåren på kroppen fortsätter fällas Skelettet fortsätter hårdna Hjärnan fortsätter utveckla sina färdigheter och förbindelser Gravid? I Knodds gravidprogram kan du lära dig mer om vad som händer vecka för vecka och samtidigt få barnmorskans goda råd för en smidigare graviditet. Du hittar det gratis i appen. 

Barnmorskebesök mot slutet av graviditeten Under graviditetens sista veckor blir det allt fler besök hos barnmorskan. I upplägget för barnmorskebesök blir det besök ungefär varannan vecka fram till förlossningen. För dig som har en högriskgraviditet eller är förstagångsföderska blir det särskilt tätt mellan besöken.  Vid barnmorskebesöket i vecka 29 görs de vanliga rutinkontrollerna: Blodprov för att testa ditt blodsockervärde Blodtryck Bebisens hjärtljud Symfys-fundus mått, där barnmorskan mäter din mage för att följa bebisens tillväxtkurva För gravida som behöver Rh-profylaxspruta ges den vid det här besöket. Det är mycket ovanligt, och om det skulle vara aktuellt får den gravida veta det redan vid inskrivningssamtalet. Behandlingen är mycket effektiv och fungerar i 99,9% av fallen.

Visste du att en förlossningsvärk aldrig är längre än 90 sekunder? Det kan vara skönt att komma ihåg när man kämpar med att ta sig igenom en. Sådan här information och annat lugnande, stöttande och förberedande hittar du i Knodds profylaxkurs, där vår erfarna barnmorska och sjuksköterska Anna leder blivande föräldrar genom kunskap och övningar som kan leda till en tryggare förlossning. Du hittar den gratis i appen. 

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 30
Gravid vecka 30 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 31
Gravid vecka 31 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 32
Gravid vecka 32 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen