Gravid vecka 31 - allt om din graviditet

I graviditetsvecka 31 växer både bebisen och den gravida. Nu gäller det att samla energi genom extra mellanmål och vila för att hålla kursen de sista veckorna. 

illustration av foster i vecka 31

Allt blir större För dig som bär på barnet kan de närmaste veckorna kännas oändligt långa. Magen blir allt tyngre att bära på och fortsätter ta upp allt mer utrymme så att dina egna organ får allt mindre plats. Du kan bli andfådd vid minsta ansträngning och få både svullna ben och fötter. Det kan vara svårt för folk som är vana att ha fullt upp i vardagen, men det kanske är läge nu att börja trappa ner på kraven. På så sätt kan barnet fortsätta växa i godan ro medan du själv samlar energi inför förlossningen och allt det omvälvande som kommer efter. Vila eller sov på dagen när du kan Lägg till ett extra mellanmål så att både du och barnet får den energi ni behöver Luta dig mot andra närstående som både kan hantera praktiska ärenden och pyssla om dig lite extra Glöm inte att stödstrumporna är den gravidas bästa vän Gravid i vecka 31? Slutet på graviditeten kan kännas lång, men en dag är ditt barn plötsligt här. Då kan du följa ditt barns utveckling i Knodds kunskapsprogram. Här får du lära dig om ditt barns hälsa, utveckling och beteende från dag ett. Håll koll på milstolpar och få barnspecialisternas råd för en trygg uppväxt, smidigt och kostnadsfritt direkt i appen.

Bebisens utveckling i vecka 31 I vecka 31 är bebisens organ nästan färdigutvecklade. Lungorna behöver några veckor till för att bli helt redo för ett liv i friska luften, men annars handlar utvecklingen mest om att gå upp i vikt. Vid det här laget väger bebisen närmare 1,75 kg. Annat som utvecklas den här veckan:  Sinnena fortsätter att förfinas  Smaken fortsätter utvecklas och barnet kan ana smaker av maten du äter 

Dags för barnmorskebesök Vid det här laget har du som är gravid troligtvis vant dig vid barnmorskebesöken, särskilt nu när de sker allt oftare. I vecka 31 är det dags för ytterligare ett besök, då barnmorskan går igenom alla vanliga kontroller för att se till att både du och bebisen har det bra och att graviditeten fortsätter som den ska. Ett urinprov kontrollerar att det inte finns tecken på havandeskapsförgiftning, ett tillstånd som kan göra att både du och barnet mår dåligt. Vid det här besöket pratar ni också om levnadsvanor. När förlossningen närmar sig är det många som upplever att hjärnan är full av frågor och funderingar. Som alltid är barnmorskebesöket ett utmärkt tillfälle att fråga barnmorskan om råd och få ordning på alla tankar. Tveka inte på att utnyttja de här tillfällena, det är det de är till för. Här kan du läsa mer om samtliga besök hos barnmorskan under graviditeten. 

Om det blir kejsarsnitt Hur mycket man än förberett inför förlossningen går det ibland inte att föda vaginalt. Det kan finnas många skäl till det, som oftast handlar om den födandes eller bebisens hälsa. Kejsarsnitt är en sorts förlossning där barnet plockas ut ur livmodern via operation och sker vid ungefär en av sex födslar. Det är numera en rutinoperation, och trots att det finns risker med alla operationer är de mycket låga i det här fallet. Kejsarsnitt delas in i tre olika typer:  Planerat: Planerat kejsarsnitt bokas oftast in långt i förväg och man har möjlighet att förbereda sig. Man är vaken med ryggbedövning under operationen och kan därför få träffa barnet snart efter om allt har gått bra.  Akut: Akut låter som att det är bråttom, men även här finns ofta tid för förberedelser och att ställa frågor till läkaren. Ofta går det också bra med ryggbedövning så att den födande kan vara vaken under ingreppet.  Omedelbart: Ett omedelbart kejsarsnitt blir aktuellt om barnet behöver komma ut så snabbt som möjligt. Det finns inte tid till vanliga förberedelser och frågor, utan förlossningsteamets hela fokus ligger på att plocka ut bebisen fort. Den gravida sövs och det hela kan gå på 10-15 minuter. 

Återhämtningen efter ett kejsarsnitt ser annorlunda ut än efter en vaginal förlossning och ibland är även den känslomässiga bearbetningen annorlunda, särskilt om det blev bråttom. Du kan läsa mer om de olika typerna av kejsarsnitt i Knodds kostnadsfria gravidprogram. Här finns också gott om information om hur själva snittet kommer se ut och kroppens läkning, samt barnmorskans råd om alla känslor som kan uppstå. Du hittar det i appen.

Författare:

Cajsa LandinRedaktör

Senast uppdaterad

29 september 2023

Läs mer

illustration av foster i vecka 32
Gravid vecka 32 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 33
Gravid vecka 33 - allt om din graviditet
illustration av foster i vecka 34
Gravid vecka 34 - allt om din graviditet
Se alla artiklarna
Barnsjuksköterska i mobilen